Pericolul ascuns din piscinele cu bile

/ / Modificat: 2019-04-23
Pericolul ascuns din piscinele cu bile

Piscinele si parcurile cu bile sunt un paradis pentru copii. Ei adora sa plonjeze in ele si sa se scufunde printre mingiile de plastic singuri sau cu alti copii. Suna distractiv, nu? Dar...

Un studiu recent realizat de specialisti de la University of North Georgia arata ca piscinele cu bile sunt un adevarat cuib pentru germeni si bacterii, unele chiar foarte periculoase pentru om.

Pentru realizarea studiului publicat in American Journal of Infection Control au fost analizate sase astfel de piscine cu bile folosite in clinici si spitale de fizioterapie pediatrica, foarte similare cu cele care se afla in parcurile de distractii sau in locurile de joaca pentru copii.

Obiectivul studiului: determinarea tipului si a numarului de microorganisme care se regasesc in aceste piscine.

S-au ales aleatoriu intre 9 si 15 bile din fiecare piscina, de la diferite adancimi, s-au recoltat mostre, iar acestea au fost cultivate in laborator pentru 24 de ore si apoi analizate.

Cercetatorii au identificat o multime de tipuri de bacterii pe fiecare minge, inclusiv bacterii normale de pe pielea omului, germeni oportunisti, bacterii enterice (regasite in mod normal in intestine) si microorganisme asociate in general cu animalele.

Concret, a fost identificata o specie de drojdie (Rhodotorula mucilaginosa) si 31 de specii diferite de bacterii, unele dintre ele foarte periculoase, cum ar fi:

  • Enterococcus faecalis, care poate provoca endocardita, septicemie, infectii ale tractului urinar si meningita
  • Staphylococcus hominis, responsabil pentru infectii sangvine si septicemie
  • Streptococcus oralis, care poate provoca endocardita, dificultati respiratorii si soc toxic streptococic
  • Acinetobacter lwoffii, care poate duce la septicemie, pneumonie, meningita, infectii ale tractului urinar si ale pielii

Riscurile contractarii acestor bacterii sunt mai mari la copiii cu leziuni cutanate (pentru ca pielea este poarta de intrare in corp a multor microorganisme) si la cei cu imunitate scazuta.

Potrivit studiului, pentru a reduce riscurile asociate cu acesti germeni, piscinele cu bile ar trebui sa faca obiectul unor protocoale de dezinfectare standardizate. De obicei, insa, este greu de crezut ca astfel de locuri sunt curatate zilnic sau macar saptamanal, ceea ce le transforma intr-o baie de bacterii, nu intr-o baie de mingi colorate.

Pentru a nu le rapi, insa, copiilor bucuria acestui joc puteti respecta o rutina care sa diminueze riscurile de contaminare: copilul trebuie sa se spele pe maini cu apa si sapun imediat dupa joaca intr-o astfel de piscina (mai ales daca urmeaza sa manance), imediat ce ajungeti acasa copilul trebuie sa faca baie, iar hainele pe care le-a purtat trebuie spalate si ele.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Loc de joaca Pericol loc de joaca

Articole recomandate

Citeste si despre