NU are JUSTIFICARE: Nu vorbi niciodata urat copilului tau

/ / Modificat: 2020-01-09
NU are JUSTIFICARE: Nu vorbi niciodata urat copilului tau

Majoritatea greselilor pe care le fac parintii fata de un copil se incadreaza in categoria discutiilor rautacioase sau ignorarea totala a celui mic. A vorbi este ceva foarte puternic. Ce ii spui copilului tau si felul cum ii spui este foarte important. 

Sunt cateva lucruri pe care nu ar trebui sa i le spui niciodata si in nici un caz micutului tau, pentru ca aceste cuvinte NU educa. Ele genereaza doar rani emotionale ireversibile.

Nu trebuie sa te simti rau daca i-ai spus deja vreunul din aceste lucruri sau obisnuiesti sa-i spui. Daca realizezi ca gresesti inseamna ca esti pe drumul cel bun si trebuie sa incepi sa-i vorbesti celui mic din inima.

Nu fii prea exigent

Uneori, comenzile sunt necesare din motive de siguranta ("Scoate degetul din acel dop chiar acum!"). Dar acestea trebuie utilizate doar in situatii de urgenta. Sunt un spectacol al puterii: parintele asupra copilului. In loc sa spui lucruri de genul: "Vino aici chiar acum" si "De ce? Pentru ca asa spun eu!," incearca sa-i vorbeste cu respect atunci cand il soliciti sa faca ceva. 

Vei rezolva mult mai repede problema prin incurajarea respectului reciproc. De la un copil incapatanat, trebuie sa te astepti ca raspunsurile sa fie exact asa cum nu iti doresti: rezistenta atunci cand trebuie sa faceti ceva imediat. Cel mai bine este sa-i ceri ajutorul.

Nu fii sarcastic

Iata problema sarcasmului: copilul mici nu il intelege. Sarcasmul este un mod de a pune distanta intre tine si el. Descurajeaza copilul, genereaza resentimente si doare. Ai grija cine este de fata cand esti sarcastic. Adesea, parintii sunt mai sarcastici atunci cand sunt alti adulti in preajama si vorbesc despre copil, iar acest lucru nu este corect.

Nu il certa

Cand il certi sau ai tendinta de a insista asupra unei sarcini, a unui obicei sau a unei trasaturi de personalitate, copilul se poate simti rau. Cearta este o tehnica complet ineficienta de a-i trimite un mesaj si poate deteriora canalele de comunicare intre parinti si copil. Si mai ales, el se va obisnui sa fie certat si va inceta sa te mai asculte. Evita acest lucru si spune lucrurile ferm, dar cu respect.

Rusinea, dispretul, etichetarea si insultele nu educa

Acestea sunt forme verbale de umilire si includ adesea umilinta emotionala, cum ar fi jignirea unui copil in public. "Baiat lenes!" "Du-te mai departe si mananca bomboana aia. Vei regreta cand te vei ingrasa si mai mult si nimeni nu se va mai juca cu tine!"

Bastoanele si pietrele pot rupe oasele, dar cuvintele urate afecteaza permanent inima. Copilul va incerca sa-ti faca pe plac si isi va interioriza sentimentele. Nu-l eticheta si nu-l face sa se jeneze, mai ales sa-l insultati.

Vorbeste cu el si nu-l ignora

Inchiderea canalelor de comunicare si a nu vorbi cu copilul tau despre ceea ce te deranjeaza sau despre comportamentul lui gresit, nu este eficienta daca vrei sa-si schimbe atitudinea si sa eviti situatiile neplacute pe viitor. Confruntarea este dificila. Dar daca vorbesti despre asta, toata lumea se va simti mult mai bine.

Tipatul nu este eficient

Aproape toti parintii tipa la copil. Bine, nu este o crima. Dar nu ajuta deloc sa rezolvi problemele si nici nu-i comunici nimic, cu exceptia faptului ca ii arati cat esti de frustrat. Cand tipi, cu siguranta nu vorbesti cu copilul tau si urland prea mult il poti face sa se simta furios, intimidat, indignat sau rusinat. Si cel mai rau este ca va invata ca tipatul este un mijloc normal de comunicare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Greseli Parinti

Articole recomandate

Citeste si despre