Motivul unei mame pentru care copilul ei nu trebuie sa imparta nimic, cu nimeni: "Nu este obligat sa imparta"

/ / Modificat: 2019-06-26
Motivul unei mame pentru care copilul ei nu trebuie sa imparta nimic, cu nimeni:

Este o scena care se repeta zilnic la locurile de joaca sau in locuri unde se aduna mai multi micuti.

Un copil apare cu o jucarie in mana si, ca albinele spre miere, mai multi se naspustesc, dorind sa o incerce.

Majoritatea copiilor sunt fortati de parinti sa ofere jucariile si altor micuti, deoarece trebuie sa "invete sa imparta," spun ei.

Dar te-ai gandit la efectul acestui comportament asupra copiilor? Mesajul distribuit de o mamica, Alanya Kolberg, pe Facebook a devenit viral, tocmai pentru ca ea crede ca fiul sau nu trebuie sa-si imparta jucariile cu alti copii, daca nu vrea.

"Fiul meu nu este obligat sa imparta ceva cu tine" se intituleaza postarea si nu suna deloc prietenos. De aceea a atras multe critici, dar majoritatea comentariilor au fost de sustinere. Pentru ca multi parinti gandesc ca ea.

"Imediat ce am ajuns in parc, fiul meu a fost abordat de cel putin 6 copii care i-au cerut jucariile, figurina Minecraft si un camion. El a fost vizibil coplesit . Si-a tinut jucariile la piept, si s-a uitat la mine. "Poti sa spui nu", l-am sfatuit" am spus nu, nu trebuie sa mai spui altceva".

Desigur, de indata ce a zis nu, copiii au alergat sa-mi spuna ca nu imparte cu ei. "Nu trebuie sa imparta cu tine, am raspuns eu. A spus "nu". Daca vrea sa-ti dea jucaria, o va face." Unii parinti au inceput sa ma priveasca urat. Dar asta cred: daca eu, un adult, merg la parc cu un sandwich, am obligatia sa-l impart cu strainii? Nu! Ar putea orice adult bine educat, un strain, sa incerce sa apuce sandwich-ul si sa aiba dreptul sa se supere daca il refuz? Din nou, nu.

Nu are nimic de-a face cu bunele maniere

Alanya subliniaza ca nu ar trebui sa consideram ca un copil este prost crescut deoarece nu doreste sa-si imparta jucariile. Si subliniaza ca este necesar ca cei mici sa fie educati sa imprumute doar daca doresc, precum sa fie invatati si sa respecte lucrurile altora.

"Cine arata putine maniere? Persoana care nu doreste sa ofere jucariile la sase copii straini sau cei sase straini care vor sa ia ceva ce nu le apartine?"

In parte, sunt de acord cu acest concept. Este normal ca cei mici sa fie atrasi de jucariile altora, pentru ca si un adult poate isi doreste o masina ca a vecinului, dar acesta nu este un motiv pentru care vecinul sa-l lase sa o conduca daca nu vrea. Si nu are nimic de-a face cu bunele maniere. Este dreptul lui sa decida si nu putem sa ne simtim ofensati din cauza asta.

Mama mai adauga:

"Scopul este de a ne invata copiii cum sa se comporte ca adulti. Stiu multi adulti care, in mod clar, nu au invatat niciodata sa imparta cand erau copii si stiu mult mai multi care nu pot spune "NU" altor oameni, nu pot stabili limite sau nu pot avea grija de ei insisi. Eu ma includ in aceasta categorie."

Invata-l sa imprumute, dar fara sa-l fortezi sa faca asta

Nu ar trebui sa invatam copilul sa imparta? Ba da, dar fara sa-l fortezi. Nici nu trebuie sa-l pacalesti luandu-i lucrurile din mana. Trebuie sa respectam intotdeauna dorintele lui, pe langa faptul ca trebuie sa-i dam libertatea de a lua propriile decizii.

Exista o etapa de dezvoltare, pana la aproximativ patru ani, in care copilul nu vrea sa imparta, dar asta nu inseamna ca este egoist. Ei au dreptul sa decida asupra jucariilor lor. Atunci cand unui copil ii sunt luate jucariile sau este obligat sa le imprumute altora, el se simte confuz si dezorientat. Nu este, inca, capabil sa faca distinctia intre imprumut si luat definitiv, si logic, genereaza anxietate.

Incet, cu ajutorul parintilor va intelege ca impartitul jucariilor nu inseamna ca le va pierde si va fi dispus sa-si imparta lucrurile cu alti copii, pe masura ce creste.

Ce parere ai despre mesajul acestei mame? Crezi ca are dreptate?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Impartire jucarii copii

Articole recomandate

Citeste si despre