8 strategii prin care poti invata copilul sa imparta jucariile

/ / Modificat: 2021-02-03
8 strategii prin care poti invata copilul sa imparta jucariile

Sa inveti copilul sa imparta jucariile sale cu alti copii este o adevarata provocare pentru multi dintre parinti. In cazul familiilor cu mai multi copii, aceasta problema a generozitatii este si mai accentuata, provocand adesea certuri intre frati. 

Ca parinti, si ca adulti in primul rand, trebuie sa fim constienti de faptul ca exista un stadiu de dezvoltare evolutiva la copii intre varstele 2-5 ani, cunoscut sub numele de „stadiul egocentric”, in care acestia nu si-au dezvoltat inca capacitatea de a intelege ca lumea nu se invarte in jurul lor.

Inca nu pot intelege ca si alte persoane au nevoi si dorinte diferite de ale noastre. Pana la 6 sau 7 ani, copiii incep sa iasa treptat din aceasta etapa, sa nu mai creada ca doar dorintele lor conteaza, si sa inteleaga ce inseamna cooperarea.

Cu toate acestea, exista copii cu varsta peste 6 ani, carora le este greu sa imparta si sa cedeze lucrurile pe care si le doresc. Ei continua sa creada ca totul le apartine si, desi isi doresc lucruri de la celalalt, nu sunt dispusi sa imparta cu ceilalti copii pe ale lor. 

In continuare, o serie de sfaturi care vor ajuta copiii sa isi dezvolte capacitatea de a imparti si de a fi generosi:  

1. Puterea exemplului 

Pentru a putea insufla valorile pozitive copiilor, parintii trebuie ei insisi sa respecte acele valori. Astfel, este important ca tu sa fii generos si empatic cu micutul tau daca vrei ca el sa invete sa imparta. Nu-i interzice sa iti atinga lucrurile. Chiar daca este vorba despre un lucru fragil sau delicat, imprumuta-i acel lucru subliniindu-i ca trebuie sa fie atent cu el. 

2. Anticipeaza 

Daca stii ca urmeaza sa mergeti in vizita la alti copii, este important sa anticipezi aceasta situatie, astfel incat sa eviti conflictele. Incepe cu cateva zile sa ii explici ca va urma sa mergeti in vizita la un alt copil si este important ca el sa imparta cu aceasta lucrurile pentru a se putea juca impreuna. Intreaba-l ce jocuri ar fi dispus sa imparta cu ceilalti copii si explica-i cat de mult se vor distra. 

3. Fa procesul mai distractiv 

Pentru copii, impartirea lucrurilor personale inseamna  renuntarea la ceva propriu, de care se simt atasati, iar asta nu ii face deloc fericiti. Cu toate acestea, ar trebui sa inceapa treptat sa-si dea seama cum se simt ceilalti cand nu sunt generosi cu ei. Pentru a-l face sa constientizeze si procesul de impartire sa vina cumva natural, ii poti cumpara micutului tau, pentru o zi speciala, o cutie cu fursecuri, pe care sa le imparta cu colegii. Acest lucru va genera un raspuns pozitiv din partea colegilor si cu siguranta isi va dori sa repete aceasta experienta. 

4. Cere-i permisiunea 

Cere-i permisiunea de a-i folosi lucrurile si nu le imprumuta daca nu iti da voie. In acest fel, vei modela importanta respectarii lucrurilor altora, iar copilul tau va invata sa ceara persmiunea inainte de a folosi lucrurile altor persoane.  

5. Invata-l valoarea generozitatii prin povesti si filme

Cand ii citesti o poveste pentru copii sau urmariti un film pentru copii, ori de cate ori este posibil, salveaza exemplele referitoare la generoziatate si fa-l sa vada tot binele care se intampla in jurul acestei valori.

6. Lucrati la reciprocitate

Invatati-l prin exemple de zi cu zi importanta reciprocitatii. „Daca imprumutati, ei va vor imprumuta”, „Daca nu faceti acest lucru, nu va veti putea astepta ca altii sa o faca si cu siguranta vor exista lucruri pe care veti dori sa le impartaseasca cu voi”.

7. Nu-l pedepsi si nici nu-l obligati sa imparta 

Impartirea lucrurilor ar trebui sa fie intotdeauna un act voluntar si daca il pedepsesti sau il fortezi sa o faca, vei genera doar resentimente in copilul tau si vei fi tot mai departe de atingerea obiectivului tau.

8. Propuneti activitati de servicii sociale

Duceti-i sa viziteze case de ingrijire medicala, case de copii sau spitale. Aceste activitati, pe langa faptul ca sunt foarte valoroase pentru cei aflati in aceste centre, vor trezi copiilor tai sentimente de generozitate si empatie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre