Metode sa faci copilul sa te asculte, fara sa fie nevoie sa il cicalesti. Cum transformam un „nu” in „da”

/ / Modificat: 2022-01-19
Metode sa faci copilul sa te asculte, fara sa fie nevoie sa il cicalesti. Cum transformam un „nu” in „da”

Viata de parinte are multe provocari carora trebuie sa le facem fata in fiecare zi. A te intelege cu un om mic si a-l face sa asculte si sa coopereze poate fi o adevarata lupta de convingere uneori. Copiii au personalitate puternica, isi gasesc tot timpul scuze atunci cand nu vor sa faca ce le cerem, iar pentru parinti poate fi foarte frustrant sa repete la infinit „fa-ti temele!”, „vino la masa!” sau „strange jucariile!”.

La fel ca noi, copiii pot avea zile proaste, zile cand il iau pe „nu” in brate si orice le-am cere ne lovim de un comportament necooperant, pasiv-agresiv sau chiar ostil din partea lor. In timp ce unii copii isi infrunta parintii atunci cand nu vor sa se supuna si le spun raspicat ca nu au chef sa execute sarcina respectiva, altii pur si simplu ii ignora pe adultii care vorbesc cu ei sau ii aproba, dar isi vad mai departe de joaca, fara sa faca ce li se cere.

Parintii pot ajunge la limita rabdarii si au impresia ca daca ii cicalesc pe copii, le spun de multe ori acelasi lucru sau ridica tonul, atitudinea lor se va schimba. In realitate, aceste lucruri sunt enervante si epuizante si rareori duc la rezultatul dorit. Vestea buna este ca exista instrumente care va ajuta sa construiti o relatie bazata pe cooperare si respect cu copiii si sa evitati conflictele.

Incepe prin a construi cooperarea

Copiii, chiar si la varste mici, isi doresc autonomie. Vor o oarecare libertate care sa le permita sa faca ce isi doresc, iar noi le-o putem garanta fara a renunta la autoritate. Dincolo de libertate, copiii au nevoie de echilibru si de norme care sa ii ghideze.

Anticipati-le dorintele

Va cunoasteti bine copiii si stiti ca vor cere o jucarie atunci cand mergeti la cumparaturi sau ca vor vrea sa se uite la desene in timp ce mananca. Negociati dinainte si stabiliti regulile inainte sa izbucneasca o criza. Ganditi-va ce compromis sunteti dispus sa faceti si spuneti-le de la inceput: „vom cumpara o singura jucarie din magazin”.

Transformati conditiile in privilegii

A-i spune unui copil „poti manca doi biscuiti, atat timp cat o faci pe masa din bucatarie” sau „hai sa lasam telefonul deoparte la cina” inseamna a-i trasa niste limite, fara a-i interzice complet un lucru.

Comunicati pe limba lor

Anuntati-i din timp atunci cand trebuie sa faca un lucru sau sa plecati undeva. Replici precum „te mai poti da pe tobogan de doua ori, apoi plecam acasa” sau „te mai poti juca 5 minute, dupa care va trebui sa vii la masa” pot face minuni.

Promisiuni in loc de amenintari

Promisiunile nu sunt acelasi lucru cu santajul, asa ca trebuie sa respectati linia fina dintre cele doua. Transformati „poti merge afara DOAR DACA iti faci curat in camera” in „poti merge afara DUPA CE iti faci curat in camera”.

Transforma negatia in afirmatie

Renunta la frica si amenintari. Pedepsele nu isi au locul in negociere si nu aduc decat frustrare pentru copii. Creeaza un sistem bazat pe recompensa, fara sa iti fie teama ca ii mituiesti.

Da-i posibilitatea sa aleaga

Copiilor le place sa aiba senzatia ca au control si ca fac ei alegerile. In realitate, le dam sa aleaga dintre optiunile noastre. Asadar, nu le vom da de ales intre omleta si prajituri la micul dejun, ci dintre omleta si oua fierte, de exemplu.

Argumenteaza interdictiile

Atunci cand spunem „nu”, copiii au nevoie sa stie de ce. „Pentru ca nu vreau eu” nu este un argument, ba chiar se poate transforma in arma lor atunci cand nu vor sa faca ceva. Explica-le mereu, pe intelesul lor, atunci cand nu le poti da voie sa faca un lucru.

Cum transformi negatia in afirmatie

In loc sa spui „nu mai lovi cu jucaria in podea”, ii poti spune copilului „te rog sa te opresti din a lovi cu jucaria in podea”. Atunci cand isi doreste ceva ce nu poate primi, spune-i ca ii intelegi dorinta, dar veti cumpara data viitoare lucrul respectiv.

Nu apela la santaj emotional!

A-i spune unui copil „mami o sa se supere daca nu faci asta” pune o povara imensa pe el, inutil. Adevarul este ca noi nu vom fi tristi si nu ii vom iubi mai putin daca nu fac lucrul respectiv, iar rezultatul actiunii lor nu are nimic de-a face cu bunastarea noastra emotionala sau cu aprobarea si iubirea neconditionata.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre