"Mama, am un iubit"! Cum sa reactionezi cand prescolarul iti spune acest lucru

/ / Modificat: 2021-11-07

Se intampla frecvent ca parintii sa rada sau sa fie “socati” cand copilul vine acasa de la gradinita si spune: “Mama, am un iubit!”. Parintii reactioneaza in mod diferit la auzirea acestor cuvinte. Unii rad de copil si fac glume pe seama lui, altii cer mai multe detalii, altii glumesc cu parintii celuilalt copil pe seama acestui subiect.

Prescolarii si etapa primului iubit

Aproape ca nu exista copil cu varste intre trei si sase ani care sa nu spuna o data ca are iubit sau ca s-a indragostit. De ce se intampla acest lucru?

Pana in jurul varstei de trei ani, copiii isi gasesc principalele figuri de atasament in parintii lor. Ei sunt intreaga lor lume. Se joaca cu ei, se uita la ei si incepe sa-i imite.

Dar, incepand cu aceasta varsta, are loc o schimbare evolutiva foarte importanta la copii, deoarece majoritatea dintre ei nu numai ca incep gradinita si apoi scoala, dar se schimba si modul in care se joaca si relationeaza cu colegii lor.

Astfel, ei trec de la jocul paralel din primii ani de viata ("ma joc langa tine, dar nu cu tine") la jocul cooperativ ("ma joc cu tine"), extinzandu-si putin mai mult lumea interactiunilor sociale si a relatiilor afective.

De aceea, este foarte frecvent ca prescolarii sa pretinda ca au un iubit/iubita, pentru ca au descoperit brusc ca exista alti oameni mici ca ei, cu care se simt deosebit de bine, care le impartasesc gusturile si cu care se distreaza foarte mult.

Dar cuvantul "iubit" nu are conotatiile pe care noi, adultii, le dam acestui cuvant. Pentru copii, "a avea un iubit" inseamna a avea un prieten special, un alt copil cu care se inteleg mai bine.

De fapt, se intampla uneori ca copiii sa nu se limiteze la un singur iubit, ci sa pretinda ca au mai multi. Dar ceea ce inseamna pur si simplu ca au o relatie frumoasa si speciala cu mai multi prieteni.

Influenta adultilor

Dar daca este vorba de un prieten bun, atunci de ce ii spun "iubit/iubita", va veti intreba. Ei bine, raspunsul se afla in mod clar la adultii din viata copiilor, in special la parinti. Pentru inceput, este important sa fim constienti de faptul ca copiii ne urmaresc in permanenta, iar jocul lor preferat este sa ne imite.

Asadar, nu este surprinzator faptul ca, daca ii vad pe mama si pe tata sarutandu-se, spunandu-si cuvinte frumoase sau oferindu-si cadouri, sa reproduca acelasi comportament cu prietenii cu care simt o legatura speciala.

Fratii mai mari au, de asemenea, o influenta deosebita asupra copiilor mai mici, mai ales daca acestia au inceput primele iubiri adolescentine.

Pe de alta parte, trebuie luat in considerare faptul ca, de multe ori, chiar adultii sunt cei care ii incurajeaza pe copiii mici sa "aiba un prieten", deoarece de la o varsta foarte frageda ii intrebam despre acest subiect, normalizand in viata lor ceva care este tipic pentru alte varste.

Cum sa reactionezi daca micutul iti spune ca are un iubit/o iubita?

1. Uita conotatiile pe care cuvantul “iubit” le are pentru tine. Nu uita ca pentru un copil, cuvantul iubit/iubita inseamna un prieten bun, alaturi de care se simte bine. Nu este, in niciun caz, o legatura romantica.

2. Admira inocenta, puritatea si dragostea copiilor. Copiii mici sunt puri, inocenti si plini de dragoste. Empatia este innascuta la ei si se bucura la maxim de relatiile cu colegii lor.

3. Nu glumi si nu vorbi despre asta cu alte persoane. Este o greseala pe care multi parinti o fac. Oricat de amuzant si de dragut ar parea. Copilul se va simti stanjenit. In plsu, sentimentele acestuia vor deveni brusc obiectul privirilor, judecatilor si comentariilor celorlati. Aceste lucruri nu vor face decat ca micutii sa inceapa sa se inchida in ei.

4. Nu il critica. Este adesea obisnuit ca adultii sa critice copiii si sa le minimalizeze sentimentele. Dac amicutul tau iti spune ca are un iubit/o iubita, nu ii spune niciodata fraze de genul “nu mai vorbi prostii”, “iubit iti trebuie tie acum!?”, "la varsta ta, iubitii nu exista", "nu este un iubit, este un prieten", etc. Este adevarat ca nu este vorba despre conceptul de iubit pe care il intelegem noi, adultii. Dar nu uita, ca pentru copii, si noi, parintii, suntem vazuti doar prieteni foarte buni.

Sursa foto: pexels.com

Articole recomandate

Citeste si despre