Invata-ti copiii ce trebuie sa faca atunci cand se pierd!

/ / Modificat: 2020-08-13
Invata-ti copiii ce trebuie sa faca atunci cand se pierd!

De fiecare data cand auzi despre un copil disparut sau pierdut, te intrebi cum a fost posibil si iti spui ca asta nu ti se poate intampla niciodata chiar tie. Este un scenariu de neimaginat, dat fiind faptul ca ai stat mereu cu ochii pe el. Si totusi i se poate intampla oricui, iar in acele momente se dezlantuie haosul si disperarea. Pentru a evita ca o asemenea intamplare sa ne aduca in pragul nebuniei, este foarte important sa ii pregatim pe cei mici sa reactioneze adecvat intr-o astfel de situatie.

Copiii, oricat de cuminti ar fi, sunt curiosi, au momente in care sunt neastamparati si uita de regulile stabilite cand ati plecat de acasa pentru a merge in parc, la mall, la zoo sau oriunde ati decide sa va plimbati. O secunda de neatentie poate fi prea mult cand vine vorba despre viteza cu care un copil poate sa dispara din aria ta vizuala atunci cand ceva ii atrage atentia si astfel risca sa se rataceasca de tine intr-un loc public. Toata panica de moment si timpul scurs pana cand va revedeti pot fi limitate daca cel mic invata cateva reguli simple pe care sa le respecte intr-o asemenea situatie.

Ce trebuie sa stie un copil cand se pierde de parinti

Niciodata nu e prea devreme pentru a-ti „antrena” copilul ce are de facut in caz ca se rataceste de tine. Chiar de cand micutul incepe sa faca primii pasi, trebuie sa stie ca atunci cand faceti un plan de plimbare, trebuie sa respecte instructiunile intocmai, chiar si atunci cand nu sunt langa tine.

Aminteste-i copilului in permanenta ca nu trebuie sa se indeparteze de tine si ca trebuie sa fie mereu in raza ta vizuala si auditiva.

Asigura-te ca, inca de foarte mic, isi cunoaste numele complet si, desigur, numele complet al parintilor. In caz de ceva, va fi mult mai usor de identificat.

Subliniaza mereu ca, in cazul in care nu esti in preajma lor, nu trebuie sa primeasca nimic de la un strain si cu atat mai putin sa urce intr-o masina cu un necunoscut.

Pe cei mai mici invata-i ca, daca sunt intr-un loc unde nu te vad, o solutie foarte buna este sa se aseze pe jos si sa vada daca, strigadu-ti numele, tu ii vei gasi.

Spune-i copilului ca, daca se pierde, trebuie sa caute un agent de securitate, un politist sau orice alta persoana care reprezinta autoritatea, ori sa ceara ajutorul altor mame cu copii. Pentru a le oferi un exemplu, mergi cu ei la un magazin si cere ajutorul personalului de acolo pentru ceva anume. Asa ii va fi mai usor sa imite actiunile tale si sa nu intre in panica atunci cand s-ar putea rataci.

Stabiliti o regula ca, intr-un loc public deschis, trebuie sa te tina mereu de mana pentru a evita ca vreun strain sa le faca orice fel de rau. Daca avem un copil inca mic, cel mai bine este sa il plimbam in carucior.

Daca iesi la plimbare cu un copil mai maricel, ii poti arata un loc anume pe care sa il foloseasca ca punct de reper si de intalnire, in caz ca va separati.

Masuri de preventie pe care le poti lua ca parinte

Chiar daca copiii iti stiu numarul de telefon, asigura-te ca il au mereu asupra lor, scris pe o bratara, un sticker sau pe eticheta unei haine. Astfel, cine il gaseste in eventualitatea in care se va rataci la un moment dat de tine te va putea contacta mult mai usor. O alta varianta este sa iti scrii numarul de telefon in interiorul pantofilor copilului.

Daca te indrepti spre un loc deschis cu multa lume, este o optiune sa iti imbraci copiii in culori usor de detectat intr-o multime. Culorile luminoase si cele distinctive ii voi face mai vizibili si vor descuraja un eventual rapitor.

Trebuie sa ai mereu in smartphone poze recente ale copiiilor. Vor fi de folos in cazul in care se pierd, daca va fi nevoie sa intrebi in stanga si in dreapta.

Achizitioneaza o bratara de identificare. Nu este deloc neobisnuit ca o persoana sa poarte o bratara cu datele de contact si detalii cheie cum ar fi alergii la medicamente sau substante, eventuale boli care au nevoie de ingrijire speciala. Tatuajele sub forma de abtibild pot fi de asemenea o solutie buna si distractiva pentru copii.

Ce sa faci cand copilul tau se pierde

Inainte de a lasa disperarea sa te cuprinda, uita-te atent in jur pentru ca s-ar putea sa nu fie prea departe. Gandeste-te la ce ar fi putut sa ii distraga atentia si vei avea o idee de unde sa incepi sa il cauti.

Daca acestea nu functioneaza, nu ezita sa ceri ajutor fie de la un agent de politie, fie de la un angajat al locului in care va aflati, care sa cunoasca la perfectie imprejurimile.

Cere ajutorul politiei daca nu iti gasesti copilul in primele cinci sau zece minute, deoarece cu cat se actioneaza de repede, cu atat mai repede poate fi gasita calea pe care copilul tau a urmat-o.

Sursa: eresmama.com

Taguri Copil pierdut

Articole recomandate

Citeste si despre