Experiment: si-a lasat fetita de 2 ani sa-si aleaga singura hainele si viata i s-a schimbat

/ / Modificat: 2019-04-01
Experiment: si-a lasat fetita de 2 ani sa-si aleaga singura hainele si viata i s-a schimbat

Copiii sunt reprezentarea bucuriei, a inocentei, ei sunt insetati de cunoastere, dar sunt si intruchiparea spontaneitatii.

In aceasta lume plictisitoare si gri de multe ori, pe care noi, adultii, am construit-o, nu prea mai e loc de spontaneitate si din pacate le transmitem asta si copiilor nostri.

Ca parinti, chiar si fara sa vrem, ajungem sa le taiem aripile celor mici. O facem chiar si atunci cand le spunem cu ce culori sa picteze copacii, o facem cand le citim ce povesti vrem noi, fara sa-i intrebam daca ei vor altceva, o facem si cand le spunem cum sa se imbrace...

Cum ar fi ca intr-o zi sa-i lasam pe copii sa experimenteze, sa creeze si sa se bucure de propriile decizii? Cum ar fi sa-i lasam sa isi construiasca propria personalitate? O sa spuneti ca e imposibil sa permiti unui copil sa faca ce vrea el, pentru ca nu are destula experienta, incat sa poata lua decizii, dar nu vorbim despre lucruri care le-ar putea afecta sanatatea si starea de bine, ci despre schimbarea anumitor obiceiuri si de a-i lasa sa faca alegeri la anumite capitole.

De exemplu, am putea sa-i lasam sa se imbrace cu ce vor, in timp ce noi ii ghidam doar pentru ca vestimentatia sa fie potrivita cu vremea de afara. O mămică a decis sa faca acest experiment si sa-si lase fetita de 2 ani sa decida singura, in fiecare dimineata, ce vrea sa poarte in ziua respectiva.

"Fetita mea, Evangeline, avea doar 2 ani cand a inceput sa se imbrace singura. In cele mai multe dimineti trebuia sa ma chinui sa o conving sa poarte tinuta pe care eu i-o alesesem, in loc de hainutele deloc asortate si multicolore pe care ea le prefera. Dupa multe astfel de dimineti frustrante pentru amandoua, m-am predat", povesteste Karis Carlson. Si punem pariu ca suna cunoscut oricarui parinte care are un copil care incepe sa isi exprime dorintele.

Karis spune ca de cand a decis sa se lase surprinsa de alegerile vestimentare ale fetitei sale, diminetile lor sunt mult mai fericite: "Mi-am dat seama ca alegerile sale sunt o reprezentare a personalitatii ei si ca, incercand sa o fortez sa respecte un model care nu era potrivit pentru ea, nu faceam decat sa ii sufoc creativitatea si sa o impiedic sa se exprime liber".

Si pana la urma este chiar o tragedie daca un copil imbraca o camasa in carouri rosii si pantaloni cu buline rosii? Poate ca zdruncina un pic ideea pe care fiecare mama si-a facut-o despre cum avea sa isi imbrace copilul cu hainute perfect asortate si cu modele ultimul racnet. "Dar acum fetita mea merge oriunde imbracata cu orice o face fericita. Poarta haine care ii plac, iar eu ma pot bucura de personalitatea ei. Am invatat sa apreciez faptul ca, desi aproape niciodata nu alege haine care sa se asorteze, este mereu suta la suta ea", explica femeia.

Acest experiment cu hainutele este destul de usor de facut, dar sunt si alte metode prin care iti poti incuraja copilul sa isi dezvolte personalitatea fara sa il ingradesti cu tipare. Calea este una singura: sa-i lasi sa se exprime liber, sa-i lasi sa sa isi imagineze tot felul de scenarii pana se vor hotari cine vor sa fie, sa le oferi dragoste si sprijin.

In rest, uite cateva idei:

Lasa copilul sa ia singur unele decizii cand e suficient de marisor. Asta ii va responsabiliza, chiar daca este vorba de decizii minore. Vor sti ca tii cont de ei si de parerile lor, se vor simti mai siguri pe ei si vor invata sa fie independenti. In plus, se vor simti liberi sa se exprime. Cum faci asta? Le oferi optiuni si ii lasi sa aleaga intre ele. De exemplu, le dai de ales intre a manca fasole verde sau salata, intre a purta fusta rosie sau pantalonii verzi.

Asculta copilul cand isi exprima optiunile fara a-l judeca. Este foarte important ca un copil sa se simta ascultat cand vorbeste cu parintii si, in plus, sa nu se simta judecat sau etichetat pentru ceea ce spune. Cand vorbesti cu el, ai grija sa nu ai un discurs rece, lipsit de afectiune pentru ca asta ii va face sa simta ca nu sunt aprobati si sa isi ascunda personalitatea. Si cuvintele aparent lipsite de importanta pot afecta un copil.

Cand ii dai de ales intre doua lucruri, dar nu face alegerea care tie ti s-ar fi parut convenabila, nu te grabi sa-l convingi ca ar trebui, totusi, sa faca asa cum vrei tu. Respecta-i decizia pentru ca altfel il vei face sa fie extrem de nesigur in viitor.

Propune-i activitati creative fara sa-l limitezi. Daca il lasi sa deseneze, nu-i spune ce sa deseneze. Daca il lasi sa coloreze, nu-i pune in fata doar carti de colorat cu tipare. Da-i o foaie alba si lasa-l sa faca tot ce ii trece prin cap. Te va surprinde cat de multe spun desenele unui copil despre cum se simte si cum se vede pe el insusi.

Provoaca-l sa inventeze povesti, dar nu il limita spunandu-i cat de lungi ar trebui sa fie, ce personaje sa aiba, ce final ar trebui sa aiba. Lasa-l liber sa creeze lumea pe care si-o doreste.

Propune-i jocuri care sa stimuleze empatia, care sa-l ajute sa se puna in pielea altora. Un bun exemplu este teatrul de papusi, in care el poate crea personaje cu diferite personalitati.

Pe langa toate acestea este important pentru copil sa se simta inconjurat de dragoste. Doar asa se va simti in siguranta pentru a se exprima fara oprelisti.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil 2 ani Activitati copii 2 ani

Articole recomandate

Citeste si despre