Esti un tigru, o meduza sau un delfin? Impactul stilului tau parental asupra copiilor

/ / Modificat: 2023-07-21
Esti un tigru, o meduza sau un delfin? Impactul stilului tau parental asupra copiilor

A fi o mama tigru, meduza sau delfin este asociat cu diferite stiluri parentale, mai mult sau mai putin stricte, mai mult sau mai putin comunicative: care dintre ele esti tu?

Nu exista un raspuns unic la aceasta intrebare, deoarece fiecare familie va trebui sa adopte stilul parental pe care il considera cel mai bun pentru copiii sai. Oricum ar fi, diferitele tipuri de parenting continua sa fie dezbatute si exista din ce in ce mai multe concepte noi asociate cu acestea. 

Ce fel de mama esti tu? Autoritara, plina de compasiune, iubitoare?

Stiind ce fel de mama esti in functie de modul in care te raportezi la copiii tai te va ajuta sa intelegi stilul parental pe care il aplici. De asemenea, iti vei putea da seama daca este cel pe care ti l-ai dorit intotdeauna pentru copiii tai.

Mama tigru: autoritate si reguli

Mamele tigru sunt cele care cred ca, daca sunt stricte cu copiii lor, acestia vor fi mai buni: mai educati, mai studiosi, mai responsabili etc. Acest lucru nu a fost insa confirmat de niciun studiu, ba dimpotriva: stima de sine a copiilor este adesea foarte afectata de acest stil de parenting autoritar.

Mamele tigru sunt cele care se caracterizeaza prin cautarea perfectiunii la copiii lor. Ele nu inteleg ca fac greseli, ceea ce este adesea destul de demoralizant pentru copiii lor. In mod similar, au tendinta de a nu respecta ritmul de invatare al copiilor lor si sfarsesc prin a cere de la ei mai mult decat ar trebui.

In plus fata de cele de mai sus, mamele care urmeaza un astfel de stil parental autoritar tind sa fie foarte rigide. Aceasta rigiditate, trebuie sa ne amintim, nu lasa prea mult loc copiilor sa-si dezvolte personalitatea.

Mama meduza: permisivitatea si cerintele copiilor

Mama meduza este opusul mamei tigru: le ofera copiilor tot ceea ce isi doresc si se supun cu usurinta cererilor si cerintelor acestora. Stilul lor parental se bazeaza exclusiv pe libertatea celor mai tineri membri ai familiei. Nu exista reguli sau limite in nucleul familial.

Desi poate parea un stil de parenting idilic,  copiii pot dezvolta tulburari de personalitate. S-a observat, de asemenea, ca au tendinta de a actiona pe baza egoismului si a egocentrismului. De asemenea, copiii crescuti de mame meduza tind sa aiba o toleranta foarte scazuta la frustrare, ceea ce ii poate face sa treaca prin situatii foarte stresante in adolescenta sau la varsta adulta. In plus, nu putem trece cu vederea faptul ca copiii care sunt crescuti fara control parental se expun adesea la multe pericole inutile in viata lor.

Mama delfin: echilibru si disciplina pozitiva

In cele din urma, avem mama delfin, echilibrul dintre mama tigru si mama meduza. Acest echilibru poate ca nu este usor de mentinut, dar este unul dintre cele mai sanatoase pentru copii.

Mama delfin isi bazeaza parentingul pe disciplina pozitiva si incurajeaza gandirea critica a copiilor. Familiile care opteaza pentru acest stil de parenting, numit si parenting democratic, tind sa stabileasca limite si reguli si sa le aplice, desi acestea tind sa fie mult mai coerente cu varsta si maturitatea copiilor.

Pe de alta parte, mamele delfin stiu ca copiii trebuie sa lucreze la autonomia lor. In acest fel, ele cauta sa formeze adulti capabili sa gaseasca solutii la diferitele situatii cu care se confrunta. In plus, ei sunt mult mai toleranti fata de frustrare si stiu ca rationamentul ii va conduce, cu rabdare, spre ceea ce isi doresc sa obtina.

Comunicarea este un alt instrument pe care mamele delfinilor il folosesc pentru a mentine o relatie buna cu copiii lor. Ele stiu cum sa comunice, clar si sincer, si cer acelasi lucru de la copiii lor. Intelegandu-le nevoile si acordandu-le atentie, atasamentul lor fata de copii este, de obicei, mult mai puternic, astfel incat ii fac pe copii sa se deschida si ei fata de ele.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parenting

Articole recomandate

Citeste si despre