De la ce varsta copilul poate sa mearga singur la scoala?

/ / Modificat: 2019-01-31
De la ce varsta copilul poate sa mearga singur la scoala?

Drumul pana la scoala poate fi o modalitate excelenta pentru copii de a invata sa fie independenti. Dar de la ce varsta este indicat sa-ti lasi copilul sa mearga singur la scoala?

Multi copii (si parintii lor) cred ca se pot descurca sa mearga singuri pana la scoala, pe jos sau cu autobuzul, inca din clasa a doua sau a treia.

Cu toate acestea, multi experti in domeniul sigurantei copiilor, cum ar fi Academia Americana de Pediatrie (AAP), afirma ca scolarii nu sunt cu adevarat capabili sa faca fata situatiilor de urgenta sau situatiilor neprevazute, pana la o varsta cuprinsa intre 9 si 11 ani.

Ce trebuie sa-ti inveti copilul inainte de a-l lasa sa mearga singur la scoala

Ca parinte poti sa incepi oricand (dar cu cat mai devreme, cu atat mai bine), sa-i explici copilului tau regulile de circulatie, ca pieton. In felul acesta il pregatesti sa fie mai independent si sa mearga singur la scoala.

Iata ce ar trebui sa-ti inveti copilul inainte de a-l lasa sa mearga singur la scoala:

- Sa acorde atentie traficului in orice moment cand traverseaza strada si sa lase deoparte telefonul mobil sau alte dispozitive electronice, care contribuie la distragerea atentiei.

- Sa traverseze intotdeauna prin intersectii unde exista semafoare; sa nu traverseze prin locuri nemarcate.

- Sa se uite in partea stanga, in partea dreapta si apoi din nou la stanga inainte de a trece; in timp ce traverseaza sa fie atent la trafic.

- Intodeauna sa fie atent la masinile care intorc, atunci cand traverseaza strada.

- Aminteste-i ca se poate intampla ca soferii sa nu-l vada, chiar daca el poate vedea soferul.

- Sa poarte haine deschise la culoare sau accesorii care ii vor creste vizibilitatea, cum ar fi o banderola reflectorizanta.

- Sa nu mearga niciodata cu o persoana necunoscuta. Dar nici cu o persoana pe care o cunoaste, dar care nu este desemnata un adult "sigur". Un adult sigur este o persoana care a fost in prealabil agreata de tine si de copilul tau pentru a avea grija de acesta, cum ar fi un bunic sau un vecin de incredere. Daca cineva incearca sa-l convinga sa mearga cu el sau incearca sa se apropie fizic de el, atunci va trebui sa strige: "Ajutor! Nu e tatal meu!" sau "Ajutor! Aceasta nu este mama mea!" si sa fuga. Daca il prinde, spune-i sa-l loveasca cu pumnii si cu picioarele cat de tare poate.

- Daca ar fi sa se rataceasca, chiar si dupa ce a exersat ruta cu tine de mai multe ori, spune-i sa roage o femeie - de preferinta o femeie cu un copil – sa-l ajute.

Ruta pe care copilul trebuie sa mearga poate, de asemenea, sa joace un rol important in decizia cu privire la momentul in care acesta poate merge singur la scoala, in siguranta. Un traseu care nu presupune traversarea unor bulevarde aglomerate poate fi mai sigur la o varsta mai mica, in timp ce un traseu cu intersectii aglomerate poate necesita mai multa maturitate.

Numai parintii pot sti cu adevarat daca pustiul lor se poate descurca. Daca ai un copil de 10 ani care este precaut si acorda atentie lucrurilor din jurul sau, el poate fi pregatit sa mearga singur la scoala. Dar daca micutul tau este usor distras si este posibil sa uite sa se asigure de fiecare data cand trece o strada, atunci poate doresti sa mai astepti.

Ca si in cazul altor aspecte legate de siguranta si sanatate, ai incredere in instinctele tale; tu iti cunosti copilul mai bine decat oricine.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pregatire copil scoala Independenta copii Siguranta copii

Articole recomandate

Citeste si despre