De ce este important sa ii ceri iertare copilului atunci cand gresesti. Toti parintii ar trebui sa stie asta!

/ / Modificat: 2023-08-31
De ce este important sa ii ceri iertare copilului atunci cand gresesti. Toti parintii ar trebui sa stie asta!

Se spune ca greseala recunoscuta este pe jumatate iertata, iar acest lucru nu este valabil doar in cazul copiilor. A avea puterea sa ne cerem iertare atunci cand gresim, indiferent de varsta, este un act de maturitate, empatie, corectitudine si umanitate, in cele din urma. Indiferent ca suntem in postura de parinti, copii, sefi, angajati, prieteni, soti, in orice context, indiferent de raportul fata de persoana din fata noastra, este bine sa avem puterea sa recunoastem atunci cand gresim si sa ne cerem iertare.

Multi parinti cred, in mod eronat, ca daca le cer iertare propriilor copii, isi pierd din autoritatea pe care o au in fata lor. A le cere scuze atunci cand facem ceva gresit poate fi o lectie importanta pentru copii si nu are legatura cu autoritatea, ci mai degraba cu orgoliul adultilor. Vrem sa ii invatam pe cei mici inca din primii ani de viata sa isi ceara scuze si sa recunoasca atunci cand gresesc, dar uitam ca propriul exemplu poate fi cea mai buna lectie. Copiii invata cel mai bine din ceea ce le aratam, nu din ceea ce le spunem. De aceea, atunci cand gresim, este foarte important sa ne asumam greseala si sa le cerem scuze, sincer si cu empatie.

A avea puterea, ca adult, sa recunosti ca ai gresit, in fata unui copil de cativa ani, este, de fapt, o dovada de putere si maturitate, in niciun caz una de slabiciune. Cu totii facem greseli ca parinti, iar atunci cand se intampla acest lucru, este important sa le aratam copiilor nostri ca regretam. Asumarea greselii trebuie sa fie insotita de regret si de actiune. Nu este suficient sa le spunem ca ne pare rau pentru un anumit comportament al nostru, ci sa incercam si sa il indreptam.

De exemplu, daca ii ceri iertare copilului ca ai ridicat tonul la el, este esential ca data viitoare sa incerci sa ai grija la tonul vocii cand este o situatie tensionata. Astfel, copiii vor intelege ca vorbele sunt insotite de fapte, iar parintele se straduieste sa repare greseala.

Nu abuza de iertarea copilului

Este important ca parintii sa inteleaga ca nu pot face la infinit aceeasi greseala si sa isi ceara scuze de fiecare data. Asa cum spuneam mai sus, regretul trebuie sa fie insotit de dorinta de schimbare. In caz contrar, copiii isi vor pierde increderea in noi si, de asemenea, iertarea isi va pierde valoarea. Copiii se asteapta sa corectam comportamentele care lor nu le plac sau care i-au suparat. Din acest motiv, iertarea trebuie sa fie insotita de dorinta de a schimba acel comportament.

Scuzele care nu sunt insotite de regret real nu au nicio valoare. Nu este bine sa abuzam de expresia ”imi pare rau” fara sa ii aratam copilului ca regretam cu adevarat ca ne-am purtat intr-un mod neadecvat cu el.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri A cere iertare Iertare copii

Articole recomandate

Citeste si despre