Cum reactionezi cand copilul tau este lipsit de respect

/ / Modificat: 2018-03-04
Cum reactionezi cand copilul tau este lipsit de respect

Lipsa de respect este o etapa prin care trece si cel mai educat copil. Important este sa stii cum sa o gestionezi!

Atunci cand sunt furiosi, lipsa de respect este des intalnita in randul celor mici. In loc sa tipi la ei sau sa ii pedepsesti, cel mai important este sa fii atenta la comportamentul tau inainte de a actiona intr-un astfel de caz.

Cum gestionezi momentele de obraznicie maxima

Fii calma

Pare imposibil? Nu este usor sa ramai calma atunci cand copilul tau este nepoliticos, dar numai tratandu-l cu respect il va invata ce inseamna respectul.

Descifreaza-i comportamentul

Priveste lucrurile din perspectiva copilului tau; lipsa de respect este o reflectie a ceea ce simte si din pacate in acest moment nu se poat manifesta altfel.

Empatizeaza

Reactionand cu empatie atunci cand cel mic este lipsit de respect, chiar daca nu esti de acord cu ce simte, il va ajuta pe el sa isi inteleaga mai bine sentimentele.

Observa momentul cand este lipsit de respect

Unii copii sunt afectati de foame, sete sau oboseala atunci cand manifesta lipsa de respect; observa momentele cand acest lucru se intampla si sugereaza-i intr-un mod cat mai putin amenintator sa bea, sa manance ceva sau se se odihneasca.

Tempereaza-l

Este usor sa cazi prada emotiilor si cuvintelor spuse din suparare sau frustrare de catre cel mic, dar in loc sa raspunzi la fiecare critica sau plangere pe care copilul ti-o arunca in fata, incearca sa il temperezi ca sa puteti avea o discutie constructiva.

Renunta

Uneori, decat sa ii raspunzi cu aceeasi moneda, sa fii sarcastica sau furioasa cu copilul tau, este mai bine sa nu reactionezi deloc. Mai ales atunci cand esti constienta de motivul care il face sa fie lipsit de respect, daca stii ca o face pentru ca este obosit sau infometat, de exemplu. Nu inseamna ca renunti pentru totdeauna, ci doar amani discutia pentru momentul in care amandoi sunteti calmi.

Stabileste o conexiune fizica

Sigur, cand copilul tau este neascultator si lipsit de respect, primul lucru care iti vine in minte nu este sa il iei in brate. Daca insa reusesti sa vezi dincolo de comportamentul neadecvat si sa ignori lucrurile lipsite de respect pe care ti le spune pe moment, iti vei da seama ca cel mic sufera si are nevoie de sprijinul tau. Uneori o imbratisare este mai buna decat orice alt raspuns verbal pe care i l-ai putea oferi.

Invata-l ce inseamna respectul, dar nu "la cald"

Sa iti amani propria reactie nu te face un parinte pasiv si nici nu inseamna ca tu crezi ca lipsa de respect este un comportament acceptabil. Inseamna doar ca astepti pana cand atat tu, cat si copilul tau, sunteti capabili sa receptionati informatii si sa aveti o discutie fara furie si injurii, prin care sa va exprimati sentimentele in mod deschis.

Este important sa stii ca doar atunci cand copilul tau este calm poate procesa si asimila informatii; numai atunci il poti invata despre cum sa isi gestioneze sentimentele, despre ce inseamna sa sa exprime fara furie si fara a ii jigni pe cei din jur si despre cum cuvintele sau actiunile sale te ranesc pe tine.

Retine ca nu pedepsele sau tipetele, ci calmul si discutiile oneste despre sentimentele copilului tau, dar si ale tale, il vor invata despre respect si auto control.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Atitudine lipsita de respect copii

Articole recomandate

Citeste si despre