Copiii si bunele maniere. Cum ii invatam pe cei mici sa foloseasca formulele de politete

/ / Modificat: 2021-11-17
Copiii si bunele maniere. Cum ii invatam pe cei mici sa foloseasca formulele de politete

Cele mai importante comportamente se deprind in copilarie, iar bunele maniere sunt un exemplu excelent in acest sens. Un copil care invata de mic sa foloseasca formulele de politete va fi un copil educat, pregatit pentru a se descurca in societate.

Desi s-ar putea sa vi se para ca sunt prea mici pentru a invata reguli de buna purtare, copiii le prind din mers si este important sa le repetam din copilarie, pentru ca ele sa devina un reflex.

Ce sunt bunele maniere

Atunci cand vine pe lume, mintea unui copil este ca o coala noua de hartie, care trebuie umpluta cu informatii. Primele lucruri le invata din familie, iar apoi gradinita si scoala nu fac decat sa ”cladeasca” noi comportamente pe baza fundatiei construite deja in familie.

Respectul, folosirea formulelor de salut, politetea in orice situatie - iata cateva dintre conceptele care garanteaza o buna convietuire mai tarziu. Copiii se vor adapta mai usor in societate daca le inducem de cand sunt mici cateva norme de bun-simt precum salutul, formulele de adresare sau clasicele ”te rog”, ”multumesc”, ”cu placere”.

Cum si cand le predam celor mici bunele maniere

Copiii nu sunt niciodata prea mici pentru a invata lucruri noi, iar unele concepte le asimileaza natural, fara sa fie nevoie sa insistam asupra lor. De exemplu, daca le spunem de cand sunt bebelusi ”buna dimineata” la trezire si ”noapte buna” seara, la somn, vor intelege automat ca acestea sunt formulele de salut pe care le folosim atunci cand ne trezim si atunci cand ne culcam.

Atunci cand incepe sa apuce jucarii si ii ceri sa ti le dea, spune-i de fiecare data ”multumesc”, iar el va intelege ca asa trebuie sa spuna atunci cand primeste ceva. Cand mai creste, invata-l sa spuna ”te rog” atunci cand vrea sa obtina ceva si ”cu placere” atunci cand cineva ii multumeste.

Repetitia este mama invataturii

Cu cat repetam mai mult anumite replici sau comportamente, cu atat mai usor se fixeaza in memoria copilului. Chiar daca nu a inceput sa vorbeasca inca, il puteti invata sa faca cu manuta atunci cand va despartiti de cineva. Cand poate sa vorbeasca, il puteti invata si formule usoare de salut precum ”buna” si ”pa-pa”. Atunci cand copilul spune si el formulele de salut, felicitati-l si dati-i de inteles ca sunteti mandri de el.

Explicati-le mereu celor mici de ce folositi anumite cuvinte si invatati-i si pe ei, la randul lor, sa le puna corect in context. De exemplu, daca v-au lovit din greseala cu o jucarie, invatati-i sa va ceara iertare.

Reguli esentiale de buna purtare

Dincolo de replicile de baza, exista si o serie de reguli pe care copiii trebuie sa le inteleaga si sa se obisnuiasca de mici sa le respecte. In acest fel vor intelege ca trebuie sa aiba respect fata de ceilalti, iar regulile cu care puteti incepe sunt:

  • nu tipa la alti copii sau la alti oameni
  • nu intrerupe conversatiile, vorbim pe rand
  • cere voie cand vrei sa iei un lucru care nu iti apartine
  • acopera-ti gura cand tusesti sau stranuti
  • nu jignim si nu lovim
  • nu facem galagie atunci cand cineva se odihneste

Fiti rabdatori cu ei!

Este nerealist sa avem pretentia ca un copil sa invete din prima sa foloseasca o formula de salut sau sa respecte un anumit comportament. Dupa cum spuneam mai sus, repetitia este sfanta pentru ca aceste comportamente sa le intre in reflex.

Unele reguli nu vor vrea sa le respecte de la inceput si va fi nevoie sa insistati, sa le explicati de ce este nevoie sa faca intr-un anumit fel si nu in altul. Este important sa ii incurajam atunci cand aplica bunele maniere, iar cand nu o fac, sa le atragem atentia in privat si sa nu ii umilim de fata cu alte persoane.

FOTO: Pxhere.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bune maniere copil Politete

Articole recomandate

Citeste si despre