Cele mai bune sfaturi Montessori care te ajuta sa-ti educi copilul

/ / Modificat: 2018-11-19
Cele mai bune sfaturi Montessori care te ajuta sa-ti educi copilul

Maria Montessori a fost medic si pedagog italian, care a creat o metoda speciala de educare a copiilor foarte tineri, Metoda Montessori, infiintand peste tot in lume scoli care aplicau metoda sa.

Acesta te invata cum sa ai o relatie ideala cu copilul tau si sa te intelegi bine cu el, la orice varsta.

7 sfaturi Montessori care te vor ajuta in viata de parinte

1. Citeste-i copilului tau

Viitorii adolescenti si adulti ai familiei vor fi produsul tuturor deciziilor si faptelor pe care parintii le fac de-a lungul timpului. Cititul este unul dintre acele lucruri mici, repetitive, care face diferenta in viata copilului.

Chiar si 10 minute de citit ii va oferi acestuia sansa de a iubi cartile, de a descoperi lucruri noi, de a-si exersa imaginatia, de a invata cuvinte noi, de a petrece timp de calitate cu parintele! Citeste-i povesti, poezii, rasfoieste chiar si o banala carte cu animalute.

2. Continua cu propria educatie

Ce alt exemplu mai bun de oferit copilului decat propriul parinte? Oricat de putin timp liber ai avea, nu renunta la propria educatie. Mergi la biblioteca, citeste carti de parenting sau macar un articol. Nu ai nevoie decat de 15 minute pe zi, iar intr-un an vei investi in propria ta formare ca parinte 5.475 de minute (91 de ore)!

3. Evita situatiile care pot genera tensiuni

Nu iti convine cand copilul iti cere cu insistenta telecomanda pentru a se uita la televizor sau daca este mai mare il aprinde singur. Nici atunci cand iti sparge un obiect de decor din casa sau pune mana pe ce nu are voie. Ca sa eviti astfel de situatii, cel mai bine este sa nu lasi la indemana copiilor lucrurile la care nu acces.

4. Daca ai o regula, nu renunta la ea

Constanta este un alt secret ce te va ajuta de fiecare data. Regulile sunt bune, insa, daca nu esti constant, nu le poti aplica eficient. Daca le incalci de cateva ori, copilul intelege ca nu este nicio problema daca nu respecta regulile, acestea sunt facute pentru a fi incalcate. Si isi mai da seama ca nu prea vorbesti serios, daca intr-o zi ii spui ca nu are voie, iar a doua zi ii lasi sa faca acel lucru.

5. Casa ta e si a lui

Copilul are camera lui, locurile lui unde isi pune jucariile si ii spui ca nu are voie sa umble prin lucrurile tale sau prin alte camere. Dar, la un moment dat scapa si in acele locuri. Asa ca, cel mai bine este sa-i oferi un sertar al lui in care poate umbla in orice moment, in toate camerele din casa. Copilul este doar curios si doreste si el sa fie implicat in “lucruri de oameni mari”.

6. Bucura-te de lucrurile mici si concentreaza-te pe proces, nu pe rezultatul final

Asta te va ajuta sa fii mai relexat. Invata-ti copilul sa aprecieze lucrurile mici din jurul sau si ajuta-l sa se concentreze pe drumul si procesul de invatare, nu pe rezultatul final! Incurajeaza-i incercarile si acorda mai putina importanta reusitei sau nereusitei sale.

7. Vorbeste-i asa cum iti doresti sa-ti vorbeasca si el

Fiecare cuvant are impact asupra copilului tau. Daca ii multumesti atunci cand iti aduce ceva, la fel iti va raspunde si el. Daca alegi varianta “pentru ca asa am spus eu”, sa nu te astepti la o incredere foarte mare intre voi.

Increderea si comunicarea sunt rezultatul tuturor vorbelor si faptelor mici pe care le faci in fiecare zi. Chiar daca esti obosit, nu ai rabdare, esti stresat sau nervos. Degeaba ii vorbesti copilului despre rabdare si bunatate, daca incepi sa tipi la el.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Educatie Parenting Metoda montessori Dezvoltare copil metoda montessori Principii educatie montessori

Articole recomandate

Citeste si despre