Batai intre frati? Iata cum poti sa ii impaci

/ / Modificat: 2019-02-25
Batai intre frati? Iata cum poti sa ii impaci

Conflictele dintre frati sunt normale, mai ales ca de cele mai multe ori ele izbucnesc pentru a castiga atentia adultilor. Asta in ciuda faptului ca parintii si-ar dori armonie totala.

Indiferent cat de mult se iubesc, fratii pot intra in competitie unul cu celalalt. Uneori este sanatos, dar poate fi si distructiv daca se intampla prea des, intrucat poate conduce la probleme grave in relatia dintre ei si, implicit, in relatia cu parintii.

Iata cateva sfaturi de care te poti folosi atunci cand intre copiii tai se isca un scandal:

Empatizeaza cu ei. Copiii reactioneaza mai bine atunci cand le arati ca ii intelegi, ca esti de partea lor, decat atunci cand le arunci replici standard. Daca unul dintre ei vine sa se planga la tine si sa iti spuna cum l-a sicanat fratele sau, incearca sa empatizezi cu el: "Oh, nu-i asa? Asta cel mai probabil te-a suparat". Oricat de banal pare, atitudinea aceasta il ajuta sa se simta inteles.

Fii echidistant. Daca a izbucnit un scandal urias, iar tu nu ai fost de fata pentru a putea stii clar cine ce a facut, nu te lasa ispitit sa fii de partea copilului care pare cel mai suparat. Daca nu cunosti bine faptele nu poti lua nicio decizie si risti sa inrautatesti lucrurile. In schimb, trateaza-i in mod egal si lasa-i sa se confrunte singuri cu consecintele.

Inlatura subiectul care a cauzat cearta. Se cearta pe telefon, telecomanda sau playstation? Ia-le obiectul care a pricinuit scandalul. Ar putea parea o decizie aspra, insa este cea mai rapida cale spre o rezolutie. Copiii nu numai ca vor realiza ca au gresit, dar vor face si echipa pentru a putea obtine inapoi obiectul pierdut.

Petreceti mai mult timp in familie. In era tehnologiei este usor pentru copii sa fie captivati de gadgeturi si sa devina absenti in relatia cu ceilalti membri ai familiei. De aceea va trebui sa incercati sa petreceti mai mult timp impreuna pentru a le arata ca relatiile familiale sunt o bucurie pentru toti. Ii va ajuta sa vada cu alti ochi aceste activitati simple.

Invata-i alte modalitati de a-si rezolva problemele. Chiar si copiii mici pot intelege ce inseamna fair-play-ul. Discuta cu ei despre certurile dintre ei si gasiti impreuna alte modalitati prin care pot fi rezolvate conflictele. Stabileste cu ei regulile de baza cu privire la ce se poate face si ce nu pentru a rezolva o problema. Spre exemplu, nu au voie sa tipe, sa isi vorbeasca urat sau sa se loveasca. Cere-le sa vina cu idei si apoi incercati sa le experimentati. S-ar putea sa fii surprins de solutiile lor.

Fii un model de rol pozitiv. Nu te poti astepta ca cei mici sa nu se certe si sa nu isi vorbeasca urat daca ei observa acest lucru in familie, in randul adultilor. Parintii trebuie sa serveasca drept modele de cooperare si de intelegere.

Ramai calm in momentele tensionate. Copiii sunt foarte atenti la comportamentul adultilor. Si il imita. De aceea, trebuie sa ramai foarte calm in momentele stresante, atunci cand apar tensiuni in relatia cu partenerul. Sa nu actionezi impulsiv atunci cand nu esti de acord cu un lucru sau cand esti ofensat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Certuri frati Frati Cearta frati Disciplina copii

Articole recomandate

Citeste si despre