Atentie, parinti! Pedeapsa fizica NU corecteaza comportamentul copiilor!

/ / Modificat: 2021-07-16
Atentie, parinti! Pedeapsa fizica NU corecteaza comportamentul copiilor!

Timp de generatii intregi, pedepsele corporale au fost singurul mod prin care parintii isi educau copiii. Acestea erau folosite pentru a-l disciplina pe cel mic sau pentru a corecta comportamente considerate de parinti ca inacceptabile.

Cu toate acestea, in utlimele decesnii s-a constatat ca acest tip de pedeapsa este daunatoare si nu ajuta la corectarea comportamentului. Din contra, il poate inrautati.

Potrivit unui studiu publicat in revista The Lancet, in cadrul caruia s-au analizat 69 de studii din tari diferite, pedeapsele fizice nu corecteaza si nu imbunatatesc comportamentul copiilor ci au mai degraba efect opus.

Studiul a fost realizat de cercetatori internationali si a inclus cercetari di 69 de tari, majoritatea fiind din Statele Unite ale Americii.

La analizarea rezultatelor fiecarui studiu in parte, s-au descoperit cateva aspecte importante despre utilizarea pedepselor corporale:

Pedeapsa fizica duce, in mod constant, la o crestere a problemelor comportamentale ale copiilor, in timp.

Pedeapsa fizica NU este asociata cu rezultate pozitive in timp

Pedeapsa fizica creste riscul implicarii serviciilor de protectie a copilului. Pedeapsa fizica prezice o inrautatire a comportamentului in timp in studiile cvasi-experimentale.

In concluzie, dupa analizarea rezultatelor studiilor, cercetatorii au ajuns la concluzia ca pedepsele fizice sunt daunatoare pentru copii. Mai mult, pedepsele fizice nu doar ca nu imbunatatesc problemele comportamentale, insa fac exact contrariul. Acestea duc la cresterea problemelor comportamentale si la aparitia altor probleme pe termen lung.

Aceasta studiu se alatura unei liste lungi de studii care demonstreaza ca pedepsele corporale sunt daunatoare copiilor si au consecinte negative .

De fapt, din ce in ce mai multe tari interzic pedepsirea fizica a copiilor prin lege. Mai mult, un studiu realizat in urma cu cativa ani a demonstrat ca adolescentii si copiii din tarile in care pedepsele corporale sunt interzise sunt mai putin violenti decat restul.

Sursa foto: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pedeapsa copil

Articole recomandate

Citeste si despre