Abuzul verbal este violenta impotriva copiilor

/ / Modificat: 2018-12-20
Abuzul verbal este violenta impotriva copiilor

Cuvintele au puteri. Nu-mi amintesc cine a spus sau cand am auzit aceasta afirmatie, dar ceea ce stiu este ca de-a lungul timpului mi-am dat seama ca este adevarat.

Exista cuvinte care ranesc, mai ales daca sunt adresate de multe ori de catre parinti sau profesori. Tipetele si urletele pe care multi parinti le folosesc pentru a disciplina un copil ii pot provoca rani adanci in stima de sine, dar si in suflet.

Violenta verbala fata de copii

De multe ori, parintii nu isi dau seama ce spun. Si este suficient ca micutii sa faca ceva ce nu le convine parintilor si imediat acestia "scot flacari pe gura". Si Dumnezeu stie ceea ce unii sunt capabili sa spuna! Imi amintesc foarte bine ca intr-o zi, in timp ce imi plimbam cainele, am vazut un tata care isi invata fiica, de aproximativ 5 sau 6 ani, sa aiba grija de noul ei partener, un catelus.

Tatal i-a explicat cum ar trebui sa tina lesa, cum trebuie sa se pozitioneze, dar la un moment dat cainele, vazand un alt caine, a inceput sa latre si, bineinteles, fata s-a enervat pentru ca nu stia ce sa faca. Si asta a fost suficient pentru ca tatal sa inceapa sa tipe la fiica sa si sa-i spuna ca nu ar fi trebuit sa-i cumpere niciodata un caine, ca este proasta, nebuna si altele.

M-am pus in pielea fetei si m-am simtit ca cea mai dispretuita persoana din lume. M-am scufundat...

Ceea ce am simtit si auzit despre aceasta problema este ca abuzul verbal, pe care unii parinti il folosesc pentru a-si educa copiii, poate elimina increderea micutilor in ei. Ii lasa fara capacitatea de a reactiona, fara abilitati sociale. Expresii precum "Esti proasta", "As fi vrut sa nu te fi nascut niciodata" sau "Nu te pricepi sa faci nimic," ii insulta, se simt dispretuiti si le creeaza a imagine negativa despre ei.

Din acest motiv, copilul poate avea dificultati in relatiile cu ceilalti, poate obtine note slabe la scoala, fac pipi in pat sau isi fac obiceiul de a-si suge degetul etc. Sa nu mai vorbim cat de vulnerabil poate deveni atunci cand se confrunta cu alte tipuri de abuz.

De ce nu ar trebui sa-ti insulti copiii niciodata?

1. Insultele fac ca tot ce vrei sa-i spui copilului tau sa-si piarda efectul. Copilul nu te va asculta daca te vede ca esti suparat.

2. Daca iti insulti frecvent copilul, el va invata ca acest lucru este normal si se poate comporta si el la fel cu alte persoane. El nu-si va controla mania si, probabil, va tipa la tine cand si tu tipi la el.

3. De fiecare data cand ii adresezi o insulta copilului tau, vei genera frica si nesiguranta in el.

4. Tipetele si insultele pe care le transmiti copilului tau vor crea doar un gol mare in comunicarea dintre voi. Cine vrea sa traiasca cu o persoana care striga si transmite furie?

5. Insultele, precum si tipetele reprezinta o arma de distrugere in masa a stimei de sine a copilului tau. Stima sa de sine se va diminua odata cu trecerea timpului si ar putea deveni autoritar si agresiv sau se va scufunda si se va inchide sub cercul fricii si, astfel, va deveni un adult fricos si complexat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tipat copii Tipat la copii Tipatul la copii Violenta verbala copii

Articole recomandate

Citeste si despre