8 greseli pe care le fac parintii cand ies cu copilul la restaurant

/ / Modificat: 2019-03-25
8 greseli pe care le fac parintii cand ies cu copilul la restaurant

Orice parinte stie ca de la o seara reusita in oras, cu familia sau cu prietenii, pana la un fiasco total poate fi doar un pas, in functie de comportamentul copiilor care sunt la masa.

Oricat de educati ar fi, cand ies in oras cu oamenii mari, copiii au "talentul" de a uita de tot ce au invatat acasa, mai ales daca sunt mai multi la un loc, iar atunci intrunirea se poate transforma intr-un fel de sedinta in timpul careia fiecare parinte de la masa isi pune la punct pustiul; copilul, evident, va plange si va face o scena, iar de aici lucrurile nu pot decat sa escaladeze.

Nu e nimeni vinovat pentru asta, insa tu, ca parinte, s-ar putea sa fi facut cateva greseli, chiar fara sa-ti dai seama.

Cand la o intrunire cu mai multe familii sunt si mai multi copii la un loc, cei mici vor fi mai energici decat de obicei, se vor agita, vor alerga, vor face zgomot, lucru ce ar putea fi deranjant pentru alti clienti ai localului si pentru angajati, oricat ar fi de intelegatori. Nu este parinte care sa nu fi iesit undeva cu copilul si, macar o data, sa fi incheiat seara certandu-l pe cel mic.

Pentru a evita astfel de scene, care sunt cu atat mai neplacute, cu cat sunt mai multe perechi de ochi indreptate asupra ta, poti, ca parinte, sa inveti copilul un set minim de reguli de buna purtare la masa si in public pe care sa le respectati in egala masura.

Exemplul are cea mai mare putere in ochii unui copil, iar daca tu, adultul care il inspira, ii creezi un set de reguli pe care mai apoi le incalci, rezultatele nu au cum sa fie cele mai bune.

Prin urmare, sa vedem ce faci gresit, uneori fara sa realizezi, cand iesi cu copilul la restaurant:

1. Nu alegi un local potrivit. Restaurantul ar trebui sa fie un mediu familiar, sa fie acolo si alti copii si, eventual, sa aiba chiar o zona de joaca pentru cei mici. In caz contrar copilul tau nu se va putea adapta la situatie, se va plictisi si cand un copil se plictiseste nu sunt sanse sa iasa ceva bun din asta.

2. Iei prea multe lucruri pentru copil cu tine. Evident ca ii poti lua celui mic o jucarie sau o carte cu care sa-si omoare timpul daca se plictiseste, insa sub nicio forma nu muta camera copilului in restaurant. Veti ocupa mult spatiu, iar varietatea de optiuni nu va fi neaparat ceva bun, pentru ca s-ar putea plictisi la fel de repede tot ce i-ai adus.

3. Nu alegi corect asezarea la masa. Cand ies la restaurant mai multe familii cu copii, parintii au tendinta sa-i aseze pe cei mici impreuna, in timp ce ei stau, de asemenea, grupati. Rezultatul? Cei mici se agita, se indeamna la prostioare, ba chiar intra in competitie si, in lipsa supravegherii, rezultatul il puteti intrevedea, daca nu l-ati cunoscut pe propria piele.

Nici ei nu se vor simti bine, nici tu, ca adult care va trebui sa mearga constant la copilul sau pentru a afla ce s-a mai intamplat. Cand lumea se aseaza la masa e indicat ca parintii si copiii sa stea unii langa altii. Timp si loc de joaca va fi dupa ce se ia masa.

4. Nu respecti regulile pe care ii ceri celui mic sa le respecte. Daca micutul tau stie ca nu are voie sa se ridice de la masa pana nu a terminat de mancat, dar tu te ridici pentru a vorbi la telefon, pentru a fuma o tigara sau pentru a discuta cu cineva care sta in alta parte a mesei, pentru el va fi un semnal ca regula nu mai exista.

5. Folosesti telefonul mobil sau tableta la masa si i le lasi copilului la indemana pentru a se uita la ceva cat timp mananca. Nici smartphone-ul, nici tableta nu sunt dadace pentru copilul tau, oricat de cuminte ar sta atunci cand i le pui la dispozitie.

6. Nu ii spui clar ca nu se ridica de la masa pana cand nu i se permite. La o masa cu mai multe familii si cu mai multi copii, primul care va termina de mancat va vrea mereu sa se ridice de la locul lui sau ii va grabi pe ceilalti sa termine si ei pentru a se putea juca. Copilul trebuie sa stie ca daca a terminat de mancat primul, e bine sa astepte pana termina si ceilalti sau pana i se permite sa se ridice de la masa.

7. Nu il lasi sa manance ceea ce vrea. Inainte de a comanda de mancare, va puteti uita impreuna pe meniu pentru ca el sa poata alege ce doreste. Daca ii vei impune tu meniul se va simti frustrat si neimportant. Atunci cand mancati in oras vrea si el sa se simta bine, la fel ca tine, sa fie “altceva” decat acasa. Or, daca ii comanzi acelasi piept de pui pe care il mananca si acasa, s-ar putea sa nu fie cea mai buna alegere.

8. Il certi la masa, in fata tuturor. S-ar putea ca, desi stie deja care sunt regulile, sa mai si greseasca, mai ales cand e cu mai multi copii. In loc sa strigi la el si sa ii faci morala in fata tuturor, incearca sa-i atragi atentia altfel si pastreaza discutia pentru drumul spre casa. In caz contrar, el s-ar putea sa se simta umilit, sa inceapa sa planga si sa fiti nevoiti sa incheiati iesirea intr-un mod neplacut pentru toata lumea.

O sa spui ca regulile acestea sunt usor de formulat, dar mai greu de pus in aplicare. Calea cea mai scurta spre a-l invata aceste lucruri este prin joaca.

Asa ca data viitoare cand va jucati impreuna, va puteti juca de-a restaurantul, prilej numai bun pentru a exersa bunele maniere la masa fara ca el sa se simta la o lectie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Greseli parinti Restaurant copii Bune maniere restaurant

Articole recomandate

Citeste si despre