15 expresii pe care nu ar trebui sa i le spui unui copil. Il vei distruge

/ / Modificat: 2019-03-27
15 expresii pe care nu ar trebui sa i le spui unui copil. Il vei distruge

Primii ani de viata sunt fundamentali pentru dezvoltarea oricarei fiinte umane, deoarece in aceasta etapa el incepe sa integreze toate experientele care vor contribui ulterior la adaptarea sa in lume.

In aceasta perioada, modul in care parintii se adreseaza copiilor capata o foarte mare relevanta. Potrivit psihologului de familie, Svetlana Merkulova, o simpla propozitie rostita fara sa gandesti poate avea efecte negative asupra sanatatii mintale a copilului.

De fapt, exista fraze pe care parintii ar trebui sa le evite, pentru ca cel mic sa creasca fara complexe.

1. "Ar trebui sa fii la fel ca fratii tai"

Toti oamenii au caracteristici deosebite prin care se diferentiza unuii de ceilalti. Atunci cand un copil este comparat cu altcineva, pe langa faptul ca dezvolta un sentiment de rivalitate inutila, poate crede ca nu este suficient de bun.

2. "Cand eram la varsta ta, eram foarte bun la scoala"

Aceasta expresie poate fi interpretata ca o competitie directa a parintilor cu copilul. Cel care creste intr-un astfel de context incearca, in general, sa arate familiei cat de bun este si nu se simte complet multumit de realizarile lui.

3. "Nu faci nimic corect"

Procesul de invatare este zilnic, astfel incat nu poti solicita unui copil sa faca ceva care probabil nu ii este la indemana. Cel mai bine este sa ai rabdare si sa-l incurajezi sa incerce din nou, daca nu reuseste.

4. "Ursuletul meu mic, caine mic, soricel ..."

Numele unei persoane reprezinta ceva personal, asa cum este prezentat lumii, iar in unele familii este foarte frecvent ca acesta sa fie modificat si sa apara una sau mai multe porecle, ceea ce este incorect. Asta pentru ca trebuie sa aiba o identitate corecta si completa. Poreclele doar depersonalizeaza.

5. "Esti grasa, proasta, urata ..."

Cea mai fiabila sursa pe care un copil o are este cuvantul parintilor. In loc sa-i fie subliniate partile negative, ar trebui sa-i fie evidentiate calitatile, astfel incat sa-i creasca stima de sine.

6. "Nu te mai iubesc pentru ca ai gresit"

E acelasi lucru cu a spune ca esti dorit doar cand faci ceea ce ti se spune. Acest lucru determina copilul sa depuna eforturi pentru a actiona corect si pentru a-si suprima propriile nevoi. Aceasta dorinta de a face pe plac cuiva il va insoti in viata de adult si va genera un sentiment de nemultumire permanenta.

7. "Ma faci de rusine"

Acest copil creste cu dorinta ca oamenii sa vada cum este cu adevarat, dar cand cineva ii acorda atentie el nu stie ce sa faca si cum sa reactioneze si apoi se ascunde sau se inchide in el. Cede ca va sfarsi facand pe cineva de rusine.

8. "Semeni numai cu mama ta (sau tatal tau)"

Atunci cand parintii nu isi pot rezolva diferentele si nemultumirile, transmit acel disconfort copilului prin fraze ca aceasta. Astfel de tipuri de proiectii comparative il determina sa creada ca parintele este personajul negativ.

9. "Vei pati asta, daca nu te comporti bine "

Aceasta - si alte expresii similare - incearca sa clarifice faptul ca va fi evaluat doar in masura in care el face ceea ce doresc sau asteapta altii de la el. Spunand ceva de acest fel, se accentueaza ideea ca trebuie sa se adapteze asteptarilor altora si sa nu mai fie el insusi. Ca adult, acel copil va avea o incredere scazuta in ceilalti si va incerca sa roage si sa multumeasca fiecare persoana pe care o intalneste pe drum.

10. "Daca nu mananci tot, vei fi prost si slab"

Aceasta este o manipulare clara, care provine de la bunicii care au suferit de foame si au trecut prin traume, generatie dupa generatie. Astfel de expresii il determina pe copil sa dezvolte temeri neintemeiate, irationale si chiar tulburari grave de alimentatie.

11. "Du-te, nu vreau sa te vad acum"

Cand un copil aude aceste cuvinte, le interpreteaza imediat ca "l-ai ruinat, el dispare" sau "nu ar trebui sa existe". Prin urmare, el se va simti pe toata durata vietii sale respins de altii si va trai cu sentimente de furie fata de parintii care, la un moment dat, i-au dat viata, dar nu si locul pe care il merita.

12. "Nu te mai iubesc"

Este usor sa iti pierzi rabdarea, dar cand un copil aude ceva atat de dur, pune la indoiala iubirea neconditionata a parintilor sai. Daca vrei ca cel mic sa respecte regulile, trebuie sa-i explici in mod clar, sa nu-l pedepsesti niciodata prin implicarea iubirii.

13. "Vei vedea, cand vom ajungem acasa"

Este modul prin care il faci sa aiba probleme cu autoritatea atunci cand devine adult. Fie se teme de superiorii sai si incearca sa-i multumeasca pentru a evita pedepsirea, fie pentru a le face fata - asa cum a facut cu parintii sai - si sa aiba parte de concedieri si probleme la locul de munca.

14. "Nu plange, nu este asa de rau"

Cand este rugat sa-si inabuse sentimentele si emotiile, un copil este impins sa creasca si sa devina un adult care nu stie sa se exprime in mod adecvat si care se simte vinovat.

15."Nu mai pune intrebari stupide"

Din copilarie avem o sete nesfarsita de a invata si ceea ce avem nevoie cel mai mult este stimularea curiozitatii. Nu exista intrebari stupide din partea unui copil mic pentru un parinte iubitor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Educatie copii Discutie copil

Articole recomandate

Citeste si despre