10 motive sa limitati copiilor accesul la smartphone si tableta

/ / Modificat: 2019-03-25
10 motive sa limitati copiilor accesul la smartphone si tableta

Intr-o lume in care tehnologia avanseaza de la o luna la alta este din ce in ce mai greu sa ne tinem copiii departe de ea.

Deja numarul prea mare de ore petrecute in fata televizorului nu mai e o problema chiar atat de mare pentru ca acum cei mici petrec prea mult timp cu ochii in smartphone si tableta.

Unii parinti ar spune ca este o metoda buna de a-i mentine preocupati si de a te asigura ca sunt cuminti, altii sunt total impotriva acestei metode.

Expertii sunt de parere ca folosirea indelungata a acestor gadgeturi de catre copii si transformarea lor in "dadace" pentru ei nu este deloc potrivita.

Un studiu realizat de Academia Americana de Pediatrie si de Societatea Canadiana de Pediatrie a scos la iveala 10 motive pentru care copiii mai mici de 12 ani nu ar trebui sa foloseasca exagerat de mult astfel de aparate. Si mai exact:

  • copiii sub 2 ani nu ar trebui sa aiba deloc contact cu tehnologia;
  • copiii intre 3 si 5 ani pot folosi gadgeturile o ora pe zi;
  • intre 6 si 18 ani accesul la smartphone/tableta ar trebui sa fie restrictionat la 2 ore pe zi.

Greu de facut, nu? Mai ales pentru ultima categorie... Dar haideti sa vedem care sunt motivele care ar trebui sa te convinga, ca parinte, sa nu il mai lasi ore intregi cu ochii in telefoane sau tablete.

1. Dezvoltarea cerebrala

Dezvoltarea cerebrala datorata expunerii excesive la tehnologie poate accelera cresterea creierului la copiii sub 2 ani; de aici pot aparea probleme la functiile de executie, deficit de atentie, intarziere cognitiva, probleme de invatare, iritabilitate crescuta si imposibilitatea de control a nervilor.

2. Incetinirea dezvoltarii copilului

Folosirea excesiva a tehnologiei poate limita miscarea si invatarea. Un copil caruia informatiile ii vin pe cale informatica nu va sti sa invete, sa descopere, nu se va putea concentra atat de bine. In plus, pentru o dezvoltare fizica armonioasa copiii au nevoie de miscare, ceea ce nu vor face cat timp stau si se uita la desene animate sau se joaca pe smartphone sau tableta.

3. Obezitatea infantila

Sedentarismul care vine la pachet cu folosirea tehnologiei este o reala problema pentru copii pentru ca poate duce la obezitate infantila, iar de aici pot aparea diabetul, bolile vasculare si cardiace.

4. Probleme cu somnul

Studiile arata ca majoritatea parintilor nu controleaza nici felul, nici timpul de utilizare a tehnologiei de catre copii, in special atunci cand acestia sunt in camera lor. Daca copiii au acces la smartphone si tableta inclusiv seara, la culcare, ar putea sa se culce mai tarziu decat trebuie, iar acesta este ca un bulgare de zapada care se rostogoleste la vale. Copilul va dormi mai putin, va fi mai obosit, mai iritabil, nu se va putea concentra, randamentul scolar va scadea si ar putea aparea si ceva probleme de sanatate.

5. Bolile mentale

Exista studii care sustin ca folosirea excesiva a tehnologiei pana la varsta 12 ani poate duce la depresie si anxietate infantila, tulburari de atasament, deficit de atentie, tulburare bipolara, psihoze si alte probleme de comportament.

6. Comportamentul agresiv

Expunerea copiilor la continut violent si agresiv ii poate altera comportamentul. Copiii imita tot ceea ce vad, asa ca trebuie sa fim foarte atenti la ce se uita atunci cand folosesc telefonul mobil sau tableta.

7. Deficitul de atentie

Folosirea excesiva a tehnologiei poate diminua capacitatea de concentrare, atentia si poate inhiba memoria copiilor, data fiind viteza cu care informatiile ajung la ei.

8. Dependenta infantila

Studiile arata ca unul din 11 copii cu varste intre 8 si 18 ani este dependent de tehnologie. De fiecare data cand copiii folosesc dispozitive mobile se rup de tot ceea ce este in jurul lor, de prieteni si de familie.

9. Radiatiile

Organizatia Mondiala a Sanatatii a inclus telefoanele mobile in categoria de risc crescut din cauza radiatiilor pe care le emit. Copiii sunt mai sensibili la astfel de agenti si exista un risc de imbolnavire de cancer.

10. Supraexpunerea la tehnologie ii face vulnerabili, exploatabili si expusi la abuzuri din partea celor pe care ar putea ajunge sa-i cunoasca pe Internet.

Expertii concluzioneaza ca dezvoltarea copiilor si a adolescentilor este afectata de numarul tot mai mare de ore petrecute cu ochii in telefoane si tablete. Acestia devin mai pasivi, nu stiu sa interactioneze cu parintii, fratii, prietenii, nu simt nevoia sa descopere lucruri noi si altfel decat prin intermediul tehnologiei.

Daca nu iti doresti sa ai un astfel de copil, poate vei incepe sa monitorizezi mai atent cat foloseste tehnologia pe care te convinge mereu sa i-o pui la dispozitie si, poate, si cum o foloseste.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copiii si tehnologia Acces telefon copii Telefon mobil copii

Articole recomandate

Citeste si despre