10 lucruri IMPORTANTE pe care un copil ar trebui sa le INVETE de la parinti pana la varsta de 10 ani

/ / Modificat: 2019-12-10
10 lucruri IMPORTANTE pe care un copil ar trebui sa le INVETE de la parinti pana la varsta de 10 ani

Cand devii parinte, iti asumi o mare responsabilitate pentru viitorul copilului tau. Toata lumea isi doreste ca micutii lor sa fie cuminti, sinceri, simpatici si curajosi. Dar aceste calitati nu vor aparea din neant. O buna educatie si exemplele personale reprezinta cheile succesului.

10 lucruri pe care ar trebui sa i le spui copilului tau inainte de a implini 10 ani

1. Sa respecti atat fetele, cat si baietii.

Sunt egali.Respectul fata de ceilalti este o caracteristica importanta pe care ar trebui sa o dobandeasca micutul tau, inclusiv respectul fata de ceilalti copii de aceeasi varsta, indiferent de sex.

2. Sa nu-ti fie frica sa gresesti.

Invatarea din greselile cuiva este un talent rar. De asemenea, este important sa inveti si din propriile esecuri. Copilul tau nu ar trebui sa se teama sa piarda sau sa greseasca.

3. Cunoasterea este mai importanta decat notele.

Uneori, parintii se enerveaza destul de rau atunci cand copilul nu obtine note care sa le satisfaca asteptarile. Dar o nota buna nu arata intotdeauna ca are cunostinte bune. Ar trebui sa-ti inveti copilului ca acestea sunt mai importante decat orice nota.

4. Parintii tai nu sunt dusmanii tai.

Le poti cere ajutor oricand.A deveni prieten cu copilul tau nu este o chestiune usoara, mai ales daca are proprii prieteni. Nu fi nici prea insistent. Arata-i ca poate avea incredere in tine si incerca sa eviti certurile si prelegerile lungi.

5. Fii intotdeauna gata sa-ti aperi punctul de vedere.

Unii parinti arata mai mult respect pentru profesorii/invatatori sau alte persoane decat pentru un copil. Acesta poate fi un motiv in viitor pentru nesiguranta si incapacitatea de a avea stima de sine.

Explica-I copilului tau ca respectul este important, dar abilitatea de a-si apara punctul de vedere sau opinia este necesara. Doar sa se asigure ca o face corect.

6. Nu face ceva ce nu iti place doar pentru a intra in gratiile cuiva. 

Copiii considera ca popularitatea in randul prietenilor este foarte importanta si fac tot posibilul sa o obina. Foloseste exemplul personal pentru a-i arata celui mic ca a fi o persoana onesta si respectabila este mult mai important decat sa obtii aprobarea cuiva trecand peste convingerile personale.

7. Daca nu intelegi, pune intrebari.

A pune intrebari este absolut normal. Este mai bine sa pui o intrebare decat sa pretinzi ca intelegi totul. Copilaria este cel mai bun moment pentru a invata acest lucru. 

8. Spune-i profesorului tau daca nu te simti bine.

Un copil nu ar trebui sa se teama sa vorbeasca despre probleme de sanatate. Sanatatea este mai importanta decat notele sau furia profesorului. Asigura-te ca micutul tau stie asta.

9. Respecta mediul inconjurator.

Cat de des ne plangem de strazile murdare sau de florile rupte? Respectul pentru natura trebuie sa inceapa de-acasa. Incepeti cu voi si apoi cultivati aceasta calitate si copilului. In acest caz, rezultatul ar fi destul de evident.

10. Invata sa spui "Nu."

Invata-ti copilul sa spuna "Nu" adultilor, profesorilor si chiar si tie, daca vrei sa aiba o personalitate puternica si sa nu fie o persoana care se supune imediat unei porunci. Capacitatea de a spune "Nu" ii va fi la indemana in viata adulta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parinti

Articole recomandate

Citeste si despre