Mamelor, nu mai cresteti barbati nefericiti!

/ / Modificat: 2019-06-13
Mamelor, nu mai cresteti barbati nefericiti!

Corina Neagu, contributor comentator, cu peste 20 de ani de experienta in HR si mama a scris un material dedicat mamelor de baieti.

Aceasta a explicat ca a scris articolul dupa o analiza facuta in diverse medii in care a avut ocazia sa cunoasca si sa intalneasca tot felul de barbati.

In calitate de mama de fete, Corina Neagu isi doreste ca fiicele sale sa ajunga sa iubeasca si sa fie iubite de niste barbati bine crescuti.

Mamelor dragi, nu va mai cresteti baietii in ideea ca vor deveni centrul universului!

"Responsabilizati-i si dati-le sarcini in familie, pentru ca la fel ca femeile, si ei pot face curat, pot pregati masa, pot face cumparaturi, pot calca rufe, pot avea grija de fratiorii mai mici etc.

Indrumati-i si aratati-le ca violenta si agresivitatea nu sunt o cale de a capata respect, ci ca, din contra, nu aduc decat prejudicii, atat fizice, cat si emotionale.

Invatati-i ce nu-i invata nicio scoala, cel putin nu din Romania, cum sa se poarte cu fetele, viitoarele femei, viitoarele sotii, viitoarele mame ale copiilor lor. invatati-i ce inseamna comunicarea, sinceritatea, decenta, respectul, bunul-simt si care este diferenta pe care toate acestea o fac in societate. O sa sariti sa-mi spuneti care societate, ca in Romania nu mai exista valori si nu se mai incurajeaza bunul-simt. Nimic mai gresit. Daca vom continua sa ne educam copiii in acest spirit, nu mai avem nicio speranta ca lucrurile se pot schimba in bine, pentru ca, in fond, fiecare dintre noi e dator sa se implice.

Invatati-i ce nu-i invata nimeni la scoala de soferi – cum e indicat sa te comporti in trafic, ca sofer sau ca pieton. Exista reguli nescrise pe care din ce in ce mai putini soferi le respecta. Invatati-i ca o masina puternica asociata cu viteza si cu bautura pot duce la moarte, ca femeile, asa cum sunt ele la volan, mai pregatite sau mai putin pregatite, merita aceeasi intelegere si acelasi respect ca in viata de zi cu zi, ca injuraturile, semnele obscene si condusul dement nu contribuie pozitiv capitalului de imagine.

Educati-i sa aiba grija de igiena. Apa si sapunul sunt esentiale, mai ales atunci cand practici si un sport sau in perioada pubertatii, cand corpul este supus diverselor schimbari si tranformari. Invatati-i cum sa foloseasca toaleta, inclusiv cea publica, si cum sa nu-si lase hainele sau mancarea prin toata casa, mai tarziu prezervativele folosite. Pe care, apropo, tot voi ar trebui sa-i invatati sa le foloseasca pentru a nu fi supusi riscului aparitiei unor boli cu transmitere sexuala sau a unei sarcini nedorite.

Educati-i sa se respecte si sa aiba grija de cum se imbraca, cum se comporta si cum vorbesc. Anticipati viitorul lor intr-o relatie cu sexul opus – nu ei vor fi primii judecati, ci parintii care i-au crescut si i-au educat. Si mai ganditi-va de ce oare cele mai multe injuraturi contin "mama" in ele, sub diverse forme??

Invatati-i sa daruiasca, sa iubeasca, sa asculte, sa nu minta si sa nu insele. Sa-si asume responsabilitati si sa aiba curaj. Una dintre cele mai intalnite trasaturi ale unui barbat este lasitatea. Dar stim toate ca adevarul iese la suprafata oricat ai vrea sa-l ascunzi.

Educati-i in spiritul facerii de bine, autocontrolului si a aproprierii de ceilalti. Incurajati-i sa se exprime si sa viseze, sa planga atunci cand le vine sa planga… nu-i cocolositi si nu-i imbuibati cu clisee de genul: "Esti barbat, ce inseamna asta, sa plangi si sa te smiorcai?" Emotiile trebuie exprimate, nu reprimate, daca ne dorim sa crestem un om, nu un robot.

Invatati-i ca nu toate femeile sunt "usoare", si ca nu toti barbatii sunt "afemeiati''. Referitor la asta, invatati-i cum sa-si creasca propriii copii. Educati-i sa nu judece dupa "ambalaj" si ca etichetele se pun foarte usor, dar superficial. Incurajati-le deprinderile artistice, dar si pe cele sportive sau tehnice, nu-i lasati sa-si abandoneze visurile, fiti alaturi de ei si ajutati-i sa treaca prin toate perioadele cresterii.

Invatandu-i sa nu fie violenti, nu folositi violenta – parintii obisnuiesc inca sa-si mustreze fizic copiii, abuzandu-i si umilindu-i – rezultatele nu vor fi decat dezastruoase. Nu veti avea decat niste copii lipsiti de personalitate, care vor crede ca doar prin tipete si bataie se pot impune si-si pot castiga respectul. Lucru pe care-l vor repeta, la randul lor, cu colegii de gradinita, de scoala, de serviciu si cu propriii copii. Si asa se perpetueaza, din generatie in generatie, mitul referitor la bataia care e rupta din rai.

Mamelor dragi, nu va revarsati naduful acumulat in urma unui divort sau relatii nefericite asupra copiilor vostri. Ei nu au si nici nu trebuie sa aiba vreo vina in acest caz. Invatati-i ca nu toate relatiile in viata sunt reusite sau fericite si fiti alaturi de ei, pentru ca si ei sufera destul, nu le mai trebuie o presiune suplimentara din partea voastra. Cred ca poate fi un moment in care puteti invata impreuna cum sa depasiti astfel de situatii dificile, de ce nu?

Educati-i sa se descurce singuri, nu faceti toate lucrurile in locul lor, nu interveniti in relatiile lor decat daca apar probleme grave si vi se solicita ajutorul sau considerati ca situatia a degenerat. Educati-i in spiritul muncii, nu al statului degeaba, ca au parintii bani si rezolva totul. Vor ajunge sa nu mai aprecieze nimic, pentru ca nu stiu sa faca nimic si, implicit, sa nu fie ei apreciati.

Explicati-le ca viata nu e o lupta pentru suprematie intre femei si barbati si ca e loc pentru toata lumea pe pamant. Recunoasteti-le meritele si succesele, discutati fiecare oportunitate, dar si esec sau nereusita, indiferent de natura acesteia. Incercati sa nu va enervati, stiu, uneori e foarte greu, si sa nu-i judecati sau criticati. Si cuvintele dor.

Si, nu in ultimul rand, ascultati-va copiii si invatati de la ei, veti fi uimiti de cat potential exista in ei.

Barbatii nu sunt toti la fel, femeile nu sunt toate la fel, e simplu: suntem diferiti. si asa si trebuie, asta e frumusetea vietii, sa ne completam, sa ne contrazicem, sa ne intelegem sau nu, cu calitati si defecte, caci suntem doar oameni. Dar uitandu-ma in jur, vad multi barbati nefericiti si multe femei nefericite. Singuri sau impreuna, oameni nefericiti.

Poate daca de mici am fi educati cum sa convietuim frumos si sa ne respectam mai mult, sa ne iubim mai mult, sa daruim si sa ne pese mai mult, nu am mai crea, noi, ca parinti, niste adulti nefericiti. Daca de mici am fi formati sa gandim, nu doar sa memoram, robotic, ca in scoala, daca ni s-ar incuraja initiativa si creativitatea, nu am ajunge sa distrugem relatii, nu am mai da bani grei la psihologi si coachi care sa ne ajute sa ne depasim fricile si traumele din copilarie, nu am intra in relatii care ne fac rau, am invata sa facem alegeri care ni se potrivesc mai bine si am fi, poate, mai fericiti si mai sanatosi", a scris Corina Neagu.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mama Mama de baiat

Articole recomandate

Citeste si despre