De ce parintii ar trebui sa petreaca mai putin timp pe smartphone-urile lor. Sunt MOTIVE serioase

/ / Modificat: 2019-11-08
De ce parintii ar trebui sa petreaca mai putin timp pe smartphone-urile lor. Sunt MOTIVE serioase

O persoana obisnuita petrece aproximativ 3 ore pe un smartphone in fiecare zi. Psihologii spun chiar ca familiile petrec mai mult timp "singure impreuna." Aceasta inseamna ca parintii sunt prezenti fizic, dar sacrifica timp pretios cu copiii lor de dragul comunicarii online. In final, cei mici sufera consecintele unui astfel de stil de viata.

Consecintele grave pe care le poate provoca utilizarea excesiva a smartphone-ului asupra dezvoltarii copiilor

Pot avea probleme cu dezvoltarea sociala

Lipsa de atentie a parintilor ii face pe copii sa nu aiba initiativa si sa actioneze cu buna dispozitie, dar le poate afecta si dezvoltarea creierului. Cercetatorii de la Universitatea din California au descoperit ca ingrijirea materna fragmentata poate avea o influenta negativa asupra dezvoltarii unui micut si poate fi un motiv al tulburarilor emotionale.Chiar si lucruri minore pot avea un impact negativ pe termen lung. Cei mici au nevoie de un mediu stabil si previzibil care sa le asigure dezvoltarea creierului. Si lipsa ingrijirii materne ii poate perturba dezvoltarea si poate provoca probleme psihice precum depresia, comportamentul riscant si abuzul de substante.

Devin furiosi si au un comportament gresit

Psihologii spun ca parintii ar trebui sa stabileasca limite cand vine vorba de utilizarea smartphone-ului nu numai pentru copii, ci si pentru. Stecialistii au raportat ca cei mici se simt "tristi, nebuni, furiosi si singuri" atunci cand parintii prefera telefoanele in locul lor. Unii micuti pot incepe sa actioneze si sa prezinte semne usoare de agresiune, cum ar fi deteriorarea telefoanelor parintilor pentru a primi, in sfarsit, atentia dorita.

Lipsa de atentie ii face pe micuti sa se simta lasati pe din-afara si ca nu sunt suficient de interesanti pentru a fi iubiti. Le afecteaza stima de sine si le provoaca probleme de comportament. 

Nu vad in parinti modele bune

Pentru multe persoane, a sta chiar si un minut fara a-si verifica telefoanele este tortura. Cercetatorii au observat familiile la restaurante si au descoperit ca aproximativ 70% dintre ele isi foloseau telefoanele in timpul mesei. Unii membri ai familiei chiar si-au scos telefoanele imediat dupa ce s-au asezat la masa. In acest fel, parintii isi privau copiii de interactiunea fata in fata.

Micutii imita comportamentul parintilor si dobandesc abilitati sociale prin comunicarea cu acestia. Ei invata cum sa poarte o conversatie, sa exprime dragoste si sa arate interesul fata de alti oameni. Daca parintii lor nu servesc ca exemplu, micutii pierd aceste abilitati importante si pot avea probleme cu construirea unei legaturi emotionale cu oamenii mai tarziu in viata.

Se ranesc pentru ca trebuie sa concureze pentru atentia parintilor

Desi parintii isi iubesc si isi pretuiesc copiii indiferent cum sunt, consumul excesiv de smartphone-uri ii face pe acestia sa simta ca nu sunt suficient de importanti si asta ii innebuneste, deoarece trebuie sa concureze pentru a castiga atentia parintilor lor. Copiii spun ca "verificarea telefoanelor in timpul unei conversatii" este unul dintre cele mai proaste obiceiuri parentale. 56% chiar au afirmat ca le-ar confisca smartphone-urile daca s-ar ivi o sansa! 

smart

Cei mici au nevoie de atentie pentru a nu se simti siguri. Asta contribuie la dezvoltarea lor emotionala si ii face sa interactioneze mai usor cu alti oameni. Atunci cand cei mici simt ca parintii lor ii iubesc si ii pretuiesc, isi inteleg valoarea de sine si stiu ca merita doar ce este mai bun. Stiu ca sunt deja suficient de buni si nu au nimic de demonstrat.

Devin mai pasivi si detasati

Legatura emotionala dintre parinti si copiii lor este puternica, dar vulnerabila. Pentru a demonstra acest lucru, cercetatorii au evaluat comportamentul micutilor cu varste cuprinse intre 7 si 24 de luni, in situatia in care mamele lor au incetat sa se joace cu ei si si-au indreptat atentia asupra telefoanelor. Raspunsul lor emotional a fost destul de surprinzator.

S-a dovedit ca cei mici au dat semne de suferinta si nu erau interesati sa exploreze mediul din jurul lor atunci cand mama isi folosea telefonul. Sia sa apar consecintele negative: cu cat mama folosea telefonul, cu atat copilul era mai detasat si dezinteresat. Nici cand mama lor era pregatita sa se joace din nou, nu s-au angajat in comunicare la fel ca inainte.

Copiii doresc dragoste si atentie si este sarcina oricarui parinte sa le ofere aceste lucruri. Este bine sa raspunzi la un apel urgent, dar in cele mai multe cazuri, este mai bine sa lasi telefonul deoparte si sa petreci timp de calitate cu copilul. Nu numai ca va faca sa va simtiti bine, dar contribuie si la dezvoltarea emotionala a celor mici si este un alt pas important pentru a-i transforma intr-o fiinta fericita si sigura pe ea.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Smartphone Dezvoltare copii

Articole recomandate

Citeste si despre