Cum sa-ti cresti copilul fara sa-i fie teama ca este rau

/ / Modificat: 2019-01-04
Cum sa-ti cresti copilul fara sa-i fie teama ca este rau

Iti disciplinezi copilul pentru un motiv: vrei ca el sa fie bun.Atunci cand un parinte tipa la micutul lui sau il trimite in camera lui, nu e pentru ca vrea ca el sa sufere. Vrea doar sa-l ajute sa inteleaga ca felul in care se comporta ii afecteaza si pe altii. Vrea sa-l faci mai bun. Dar este o diferenta intre a creste un copil caruia sa-i fie frica sa intre in belele si un copil care intelege diferenta dintre bine si rau. Atunci cand micutul creste nu vei mai fi in preajma lui, in fiecare minut din viata lui. Daca vrei ca el sa ia decizii bune atunci cand nu esti langa el, trebuie sa fie motivat de ceva mai mult decat de frica de a nu intra in probleme. 

Nu te baza pe frica

Pentru multi dintre noi, a tipa este singurul mod in care ne impunem, si, pana la urma, functioneaza. Cand faci asta, de fiecare data cand copilul nu face ce vrei tu, comportamentul lui se schimba. Si va face o lista in mintea lui cu tot ceea ce te supara pe tine si se va asigura ca nu il vei prinde facand ceva ce te deranjeaza. Ceva se intampla in capul lui, atunci cand incerci sa-I sperii pentru a fi bun. S-ar putea sa fie mai bun atunci cand esti in preajma, dar asta nu va tine. In clipa in care te vei intoarce cu spatele, tot ceea ce iti place tie se va schimba. 

Lasa copilul sa faca alegerile

Copilul nu este rau. Chiar si un bebelus este capabil sa fie bun, din nastere. Studiile au aratat ca bebelusii mai mici de 14 luni vor incerca sa-i ajute pe cei aflati in nevoie. Este ceva bun in toate persoanele, chiar de la nastere. Suntem niste "animale sociale." Vrem sa-i ajutam pe altii. Unul din modurile prin care suprimi bunatatea este de a-i impune micutului sa faca ceva. Experimentele sugereaza ca atunci cand fortezi un copil sa faca ceva bun pentru o persoana, rezultatul nu va fi unul reusit, dar daca il lasi pe el sa decida tot ceea ce vrea sa faca, va da randament maxim. 

Invata-ti copilul sa-si controleze emotiile

Doar pentru ca un copil este capabil de bunatate nu inseamna ca o si face tot timpul. Motivele care tin de asta sunt multe, dar cel mai important tine de emotie.E una dintre cele mai mari provocari - de a fi uman – sa-ti controlezi emotia. Esti plin de sentimente care iti spun sa faci lucruri care sunt incredibil de distructive, si trebuie sa inveti cum sa le rezisti. Asta inseamna sa fii bun.

Vorbeste despre asta

Daca vrei ca micutul tau sa fie capabil sa parcurga situatii noi si sa-si dea seama ceea ce este corect fara a fi ghidat de tine, trebuie sa fie capabil sa gandeasca lucrurile, iar asta cere practica.De aceea e bine sa discuti despre ce este bine si ce este rau. Sa aduci in discutie scenarii precum "daca vezi pe cineva ca este hartuit, ce faci?” si lasa-l pe copil sa se exprime. Ascultandu-i gandurile, impartasindu-i cateva din ale tale, il ajuti sa inteleaga despre ceea ce inseamna sa fii bun. E ceva ce poti sa faci in orice parte a zilei. O poti face atunci cand ii citesti o poveste sau poti face un intreg joc despre asta – dar este mai ales folositor atunci cand copilul tau are un comportament neadecvat.Atunci cand micutu tau face ceva rau nu-l certa, ci intreaba-l "ce ai face diferit data viitoare?” Transforma momentul rau intr-unul din care sa invete oportunitatile si sa devina un om mai bun. 

Propriul exemplu

Cel mai importnt lucru pe care il poti face este sa-i dai un exemplu bun. Copilul isi copiaza parintii. Nu conteaza cum il cresti, el va ajunge, pana la urma, sa semene in proportie covarsitoare cu tine.Daca ii spui copilului tau sa faca ceva ce doar spui nu o si faci, acesta va vedea diferenta intre regulile pe care le stabilesti si modul in care le respecti. Si asa va invata sa faca si el – va invata ca poate seta niste reguli pe care, insa, nu e neaparat necesar sa le si respecte.Pe de alta parte, atunci cand pui in practica ceea ce predici, el nu numai ca te va copia, dar va stii sa se controleze mai bine. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil Parinti Copil bun ascultator

Articole recomandate

Citeste si despre