Cum sa-i inveti pe copii ca greselile fac parte din viata

/ / Modificat: 2023-11-06
Cum sa-i inveti pe copii ca greselile fac parte din viata

Intr-o societate in care succesul este asociat cu perfectiunea, cu performantele inalte, cu obtinerea celor mai bune note sau cu cele mai bune rezultate in orice sport, este dificil sa le transmitem copiilor nostri mesajul ca este in regula sa faca greseli si ca acest lucru face parte din viata.

Nu putem evita toate aceste influente pe care ei le primesc din mediul inconjurator, dar ii putem ajuta sa inteleaga ca exista un alt mod de a aborda greselile, dincolo de a le intelege ca fiind esecuri.

Copiii trebuie sa stie ca pot gresi 

Pe de alta parte, ei nu trebuie sa se simta presati sa faca totul bine, deoarece ar putea dezvolta anumite tipare nesanatoase. Vorbim, de exemplu, despre o autoexigenta excesiva sau despre o cautare constanta a perfectiunii, lucru care poate ajunge sa genereze anxietate sau depresie. Copiii, ca oricine altcineva, ar trebui sa poata sa faca greseli. A face greseli nu este un lucru "rau": cum sa transmitem acest mesaj copiilor nostri:

Vorbeste si despre greselile tale

Nu este vorba de a explica tot ceea ce, ca parinti, am gresit, ci de a povesti, din cand in cand, despre o greseala pe care am facut-o noi. Si, mai ales, sa o normalizam, sa o explicam firesc.

Nu uitati ca noi suntem oglinda copiilor nostri pentru multe lucruri (suntem modelul lor) si, daca vad ca si noi facem greseli ca si ei si, mai mult, le explicam in mod natural, vor putea si ei sa integreze greselile ca parte a invatarii lor.

Cautati sa invatati

Incurajarea copiilor de a invata din greseli ii poate ajuta sa priveasca greselile in mod diferit (in special in cazul copiilor care sunt foarte perfectionisti). Este vorba de a gasi ceva de invatat (nu trebuie sa fie ceva bun; trebuie doar sa fie ceva ce a fost invatat).

De exemplu, un copil poate face o greseala atunci cand coace o prajitura pentru ca a pus prea multa drojdie in ea. Ei bine, cu asta a invatat ca nu este necesar sa puna prea multa drojdie pentru ca prajitura sa iasa bine. 

"Daca nu dai niciodata gres, este un semn ca nu incerci nimic cu adevarat inovator."

-Woody Allen

Este permis sa gresesti

Este important sa le spunem copiilor ca este permisa greseala, ca aceasta nu este un motiv de pedeapsa sau de cearta. Este vorba de a incorpora acest mesaj in viata noastra de zi cu zi, avand grija sa comunicam cu copiii nostri: "poti gresi", "este in regula", "este dificil, este normal sa nu reusesti din prima", "toti gresim" etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii Greseli copii

Articole recomandate

Citeste si despre