Copilul tau ti-a spus ca te uraste? Ce mesaj iti transmite de fapt

/ / Modificat: 2020-07-22
Copilul tau ti-a spus ca te uraste? Ce mesaj iti transmite de fapt

Copiii nu stiu sa masoare consecintele a ceea ce fac sau spun. Sunt impulsivi si, prin urmare, nu stiu sa isi gestioneze emotiile. Au un control emotional slab si nu realizeaza ceea ce transmit prin cuvintele dure pe care le adreseaza uneori. 

 

In mod normal, cand copiii verbalizeaza expresii precum „Tata, te urasc” sau „Mama, te urasc”, nu sunt constienti de sensul unor astfel de cuvinte.

Cand copiii sunt frustrati, ei sunt agresivi. Stim cu totii ca atunci cand copiii nu obtin ceea ce isi doresc, devin anxiosi, frustrati si pot manifesta un comportament necorespunzator.

Uneori, ei cauta in vocabularul lor cele mai neplacute sau jignitoare cuvinte prin care sa le transmita parintilor ca sunt foarte suparati. La varste fragede, ei isi exprima frustrarea prin insulte sau plans. 

Cu toate acestea, cand copiii sunt mai mari, ei isi exprima frustrarea si nemultumirea folosind expresii care ii pot rani pe parinti.

Cand au emotii intense pe care nu le inteleg sau nu le controleaza, cum ar fi frustrarea, copiii sfarsesc invinovatindu-si parintii pentru ceea ce simt. 

Cand fiul tau iti spune ca te uraste cu manie, ceea ce vrea sa te anunte este ca nu ii place ceea ce iti propui sau ca nu este de acord cu modul tau de a actiona in acel moment. Este adevarat ca a spune „te urasc” nu este cea mai buna modalitate de a exprima cum te simti, dar nu putem uita ca sunt copii si inca nu au multe alte alternative la dispozitie pentru a-si exprima sentimentele mai adecvat.

Copiii invata cate putin in timpul copilariei astfel incat sa faca fata situatiilor sociale, sa rezolve conflictele, sa-si controleze emotiile. Invata si interiorizeaza in permanenta abilitatile emotionale si sociale, dar uneori ajung sa fie coplesiti de starile pe care le au. Cand se enerveaza, nu au multe strategii si sfarsesc prin a-si exprima furia folosind armele lor limitate. Puneti-va in locul lor, toti am fost copii! 

Ce pot face parintii cand copiii le spun ca ii urasc 

- Nu iti face griji. Este normal ca atunci cand auzi acele cuvinte sa te doara, insa nu uita ca el pur si simplu vrea sa iti arate cat de suparat este, iar acesta este modul sau de a te anunta. 

- Nu intra in jocul lui. Ignora-l, de parca n-ai auzit. Nu te lasa dus de provocarea lui, daca intri in jocul lui, esti pierdut. Este necesar ca copilul sa nu aiba senzatia ca a reusit sa va destabilizeze emotional si sa va capteze atentia. Daca va simti ca esti afectat, ar putea folosi acest "te urasc" ca arma pentru a obtine tot ceea ce vrea. 

- Pastreaza-ti calmul. Nu te speria. Mentine o stare de calm si liniste absoluta si vorbiti copilului numai atunci cand s-a calmat. in perioadele de furtuna nu este bine sa vorbim, este mai bine sa asteptati si sa discutati subiectul atunci cand ambele parti sunt receptive si emotiile au fost reduse. 

- Ajuta-l sa-si cunoasca emotiile. Nu il opri din a-si exprima frustrarea sau furia. Lasa-l sa-si experimenteze emotiile liber, fara sa-l judeci sau sa-l critici. Copiii au dreptul sa actioneze gresit pentru a putea invata din propriile greseli, din experienta lor. Apoi, cand furtuna a trecut, vorbeste cu el, ajuta-l sa numeasca emotiile pe care le-a avut atunci. si, ofera-i alternative, astfel incat sa isi poata exprima emotiile intr-un mod mai benefic atunci cand devine din nou frustrat sau suparat.

- Spune-i cum te-a facut sa te simti. A exprima ceea ce gandim si simtim este un drept pe care il avem cu totii. Prin urmare, cand copilul s-a calmat, spune-i cum te-ai simtit cand a spus „te urasc”. Acest lucru il poate incuraja pe copil sa se puna in locul tau si sa constientizeze ca tot ceea ce spune sau face cineva are consecinte. Este important ca copilul sa fie constient de faptul ca cuvintele sale te-au facut sa te simti rau si ca nu este un comportament adecvat, astfel incat sa nu se repete. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Legatura parinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre