Cum sa corectezi comportamentul urat al copilului prin disciplina pozitiva

/ / Modificat: 2018-01-12
Cum sa corectezi comportamentul urat al copilului prin disciplina pozitiva

Cine are copii, stie ca nu trece aproape nicio zi fara ca micutii sa nu faca o pozna, iar unii dintre ei pot avea comportamente obraznice: nu asculta ceea ce le spui, nu isi fac temele, raspund obraznic. Iar cu cat copilul este mai energic, cu atat parca si poznele sunt mai dese.

Pusi in fata unei astfel de situatii, cand cei mici se poarta urat, parintii au tendinta sa le corecteze comportamentul prin pedepse. 

pedepsire-copii

Cum corectezi comportamentul copilului prin disciplina pozitiva

Stiai ca poti sa ii indrepti obiceiurile urate folosindu-te de discilpina pozitiva? Nu il pui la colt, nu ii interzici desenele animate, nu il trimiti in camera lui, ci folosesti educatia pozitiva. Iata cateva sfaturi legate de cum sa corectezi comportamentul copilului folosind tehnici de disciplina pozitiva:

Creeaza o legatura emotionala puternica intre tine si copil

Astfel, dupa cum spun unii specialisti in parenting, trebui sa incerci sa te conectezi mai mult cu copilul tau, sa creezi o legatura emotionala cu el, sa stie ca poate sa aiba incredere in tine si ca poate a iti spuna orice.

Jane Nelsen, care a scris si cartea "Disciplina pozitiva" spune, citat de mother.ly: "Nu putem influenta copiii intr-un mod pozitiv pana cand nu vom crea o conexiune cu ei".

De fiecare data cand copilul incalca o regula, inainte de a corecta comportamentul, creeaza un moment de conectare intre tine si copil, pastreaza-ti calmul, ca sa ii oferi un mediu in care micutul sa se simta in siguranta, sa simta ca il intelegi.

Este important sa existe reguli pe care copilul sa le respecte, despre care sa stie ca sunt pentru siguranta si pentru binele lui. Sunt reguli care nu trebuie impuse cu rigiditate, ci cu blandete, sa ii explici de ce este bine sa faca asa si nu altfel. Vazand in tine un aliat, copilul va incepe sa te intrebe inainte sa faca ceva, daca are sau nu voie.

Aminteste-i copilului ca parintii sunt intotdeauna aliatii lui, ca ii indruma pasii astfel incat sa faca lucruri bune, ca nu trebuie sa ii vada ca pe niste dusmani. Cand face greseli, nu lua aceste momente ca pe unele rele sau lipsite de respect, incearca sa le vezi ca pe niste oportunitati, ca sa ii oferi sprijin copilului, sa il inveti ca nu este bine ceea ce face. Ai nevoie de mult calm si de multa rabdare, dar o sa vezi ca micutul va deveni mai receptiv la sugestiile tale.

Disciplina pozitiva vizeaza sa ii educe pe copii in spiritul respectului si ii incurajeaza pe parinti sa tina cont de faptul ca micutii sunt intotdeauna capabili sa faca mai bine.

disciplina-pozitiva

Sfaturi utile pentru a pune in practica disciplina pozitiva

Un alt mod de a corecta pozitiv un comportament nepotrivit este ca atunci cand copilul face o pozna, sa suporte consecintele, cu conditia sa nu fie pus nicio clipa in pericol. Iata cateva exemple:

- daca isi imprastie jucariile prin toata casa, il pui sa le stranga, nu aduni tu dupa el si ii dai alta pedeapsa;

- daca a desenat pe un perete, il pui pe el sa il curete (ii arati cum se face si il ajut si tu).

Iata cateva sfaturi utile pentru a pune cu succes in practica disciplina pozitiva:

- stabileste reguli adecvate varstei copilului;

- fa intotdeauna contact vizual cu copilul atunci cand ii vorbesti despre reguli;

- vorbeste-i cu blandete;

- spune-i atunci cand face lucruri bune;

- focuseaza-te pe solutii, caci orice problema are o rezolvare, si asculta intotdeauna ceea ce are copilul de spus.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Disciplina pozitiva Disciplinare copii Probleme comportament copii Legatura parinti copii Parenting Parenting pozitiv

Articole recomandate

Citeste si despre