Copiii care au tendinta de a fi lideri: cum sa incurajezi un leadership pozitiv

/ / Modificat: 2022-05-15
Copiii care au tendinta de a fi lideri: cum sa incurajezi un leadership pozitiv

Dacă suntem atenți la jocul copiilor atunci când sunt în grupuri, este ușor de identificat pe cei care au calități de lider, deoarece aceștia sunt cei care par să preia conducerea activităților, așa cum subliniază Benadretti în articolul său Child Leadership: Copiii care mișcă masele (2002).

Aceștia sunt copiii care, fără să forțeze lucrurile, par a fi punctul de referință pentru toți ceilalți, care le urmează indicațiile și îndrumările.

Și, deși pentru mulți oameni conducerea este asociată cu aspecte pozitive, există unele aspecte care nu sunt atât de favorabile. Cum să-i învățăm pe copii să gestioneze corect această conducere?

"O persoană grozavă atrage oameni grozavi și știe cum să îi țină împreună."

-Johann Wolfgang von Goethe

Ce este leadership-ul?

Conducerea este un set de competențe pe care o persoană le posedă sau le dezvoltă și care îi permit să conducă sau să gestioneze un grup de persoane. Deși termenul este asociat de obicei cu locul de muncă, liderii sunt prezenți peste tot.

În cazul copiilor, este ușor să știm cine conduce grupurile, fie că este vorba de școală sau de grupul de prieteni, pentru că observăm că ei sunt cei care sunt responsabili de conducerea jocurilor și pe care ceilalți copii îi urmează.

Aspecte pozitive ale statutului de lider

  • Există multe aspecte pozitive ale statutului de lider, printre care:
  • Să fie o sursă de încredere și de inspirație pentru ceilalți copii.
  • Dezvoltarea empatiei și a unor abilități care să le permită să își gestioneze emoțiile în mod asertiv.
  • Aceștia pot contribui la motivarea celorlalți și a lor înșiși.
  • Îmbunătățirea abilităților de comunicare.
  • Învățați să delegați responsabilități.
  • Creșteți cu valori precum integritatea, respectul și etica.
  • Să dezvolte o capacitate largă de adaptare la schimbările din viață și să fie capabil să rezolve conflictele.

Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile leadership-ului la copii. Așadar, este ceva "în neregulă" cu conducerea în copilărie?

"Oamenii nu ar trebui să se simtă obligați. Ar trebui să poată să-și aleagă propriul lider."

-Albert Einstein

Unele dezavantaje ale leadershipului

Conducerea, deși este o calitate la care mulți oameni aspiră să o aibă, deoarece este adesea asociată cu aspecte pozitive, are unele dezavantaje care pot apărea și care, pe termen lung, pot fi dăunătoare pentru copiii noștri.

Pe de o parte, există tendința de a pune liderul pe un piedestal, făcându-l să se simtă superior celorlalți. Din acest motiv, este foarte important să ne învățăm și să ne educăm copiii cu umilință, pentru ca ei să poată continua să fie buni lideri.

Acest lucru poate contribui, de asemenea, la o pierdere a realității, făcându-l pe copil să creadă că ceilalți oameni vor face întotdeauna ceea ce vrea el sau ea. Iar atunci când acest lucru nu se întâmplă, devine un eveniment traumatizant care generează o mare cantitate de stres și frustrare.

În plus, pentru a fi un lider, copilul trebuie să fie în continuă evoluție și să nu rămână blocat într-o zonă de confort.

Atunci înțelegem că leadershipul nu este un obiectiv care trebuie atins, ci un drum de viață care trebuie parcurs, plin de multe învățăminte.

O întrebare veche se ridică din nou și ea corespunde acelei îndoieli, dacă un lider se naște sau se face?

Deși există copii care par să aibă calități înnăscute și naturale de lider și putem observa acest lucru de la o vârstă foarte fragedă, adevărul este că putem, de asemenea, să ne consolidăm și să ne dezvoltăm calitățile care ne permit să fim lideri.

Cu toate acestea, nu toți copiii trebuie să fie lideri! Departe de asta. Fiecare are propriul rol, propriul mod de a fi, și asta este bine. Există copii care sunt mai timizi decât alții, cărora le place să "treacă neobservați". Să nu forțăm nimic și să îi însoțim și pe cei care s-ar putea simți excluși.

Dar, în cazul în care credeți că copilul dumneavoastră are tendința de a fi un lider și simțiți că vreți să-l ajutați să-și gestioneze aceste abilități pentru a fi un lider "bun", există câteva aspecte la care puteți lucra acasă cu el:

Învățați-i că comunicarea este esențială

Explicați-le cum își pot folosi cuvintele pentru a-și atinge obiectivele fără a-și impune voința asupra celorlalți.

De asemenea, învățați-i cum să fie asertivi în exprimarea a ceea ce gândesc sau doresc, ascultând în același timp în mod activ ceea ce au de spus ceilalți. Reamintiți-le că respectul reciproc este fundamental, indiferent dacă sunt mai lider, mai timid etc.

Încurajați un optimism realist

A fi pozitiv implică o viziune optimistă asupra vieții, dar trebuie să fim atenți să nu interpretăm greșit acest lucru.

Acest lucru nu înseamnă că trebuie să te gândești că nu vei avea niciodată eșecuri și greșeli sau că încerci să le eviți cu orice preț; dimpotrivă, un bun lider vede învățătura care se află în spatele unui eșec.

Un bun lider are valori bine stabilite în comportamentul său, care îi permit să acționeze într-un mod corect și moral.

Toate acestea sunt esențiale pentru ca copilul dumneavoastră să devină un lider excelent, cu o formare coerentă și respectuoasă față de sine și față de ceilalți.

Promovează autonomia

Pe de altă parte, o altă valoare importantă de încurajat este cea a autonomiei; uneori, mai ales la copiii care sunt lideri, există relații care devin dependente (în care unul este dependent și celălalt co-dependent; de exemplu, în cazul fraților).

Astfel, este important ca, chiar dacă copilul dumneavoastră tinde să fie un lider, să nu genereze acest tip de dependență în cazul celorlalți.

Lucrul în echipă

Un lider nu este cineva care îi conduce pe toți ceilalți de pe un piedestal. Un lider adevărat știe cum să lucreze în echipă, delegând funcții și încercând să-i facă fericiți pe toți cei implicați. Îi ascultă pe ceilalți, se pune în locul lor și îi ghidează, dar "ca un egal".

Învață să negocieze

Unul dintre cei mai importanți factori pe care un lider trebuie să îi învețe este să negocieze cu ceilalți pentru a atinge obiectivele stabilite, în comun.

Nu este vorba despre faptul că copilul dumneavoastră încearcă să se impună în fața celorlalți, ci despre capacitatea de a ajunge la acorduri.

Nu uitați că copiii dumneavoastră învață mai mult din ceea ce văd decât din ceea ce li se spune, așa că, dacă doriți să formați un lider, faceți-o prin exemplu.

"Este mai bine să conduci din spate și să-i pui pe alții în față, mai ales când lucrurile merg bine. În schimb, trebuie să te afli în prima linie atunci când există pericol. Atunci oamenii îți vor aprecia conducerea."

-Nelson Mandela

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltarea copiilor

Articole recomandate

Citeste si despre