Bebe la 4 luni si rolul mangaierilor in dezvoltarea lui psiho-emotionala

/ / Modificat: 2022-09-13
Bebe la 4 luni si rolul mangaierilor in dezvoltarea lui psiho-emotionala

Sunt gesturi pe care, ca mama sau ca parinte, le faci instinctiv atunci cand iti ingrijesti copilul. Pe langa alimentatie, somn si plimbarea zilnica, afectiunea si contactul fizic cu bebe la 4 luni sunt esentiale. Masajul, mangaierile si contactul piele pe piele sunt deosebit de importante incepand chiar de la nastere atat pentru dezvoltarea fizica, cat si pentru cea psiho-emotionala.

Bebelusul la 4 luni este considerat sugar, etapa care o urmeaza pe cea de nou nascut, care se intinde de la nastere pana la 28 de zile (sursa). La aceasta varsta incepe sa manifeste interes pentru jucarii senzoriale, in culori vii, cu texturi diferite si care produc sunete diverse, incepe sa le apuce cu manutele si sa devina mult mai interesat de joc si comunicare cu parintii si celelalte persoane din jurul sau. si somnul si programul de alimentatie pot suferi modificari. Pe kid.ro poti citi articole despre dezvoltarea bebelusului pe luni si aspecte legate de somn, alimentatie, suplimente nutritive, activitati.

Cat de important este masajul in viata unui bebe la 4 luni?

De la un somn imbunatatit la o legatura afectiva mai buna, masajul pentru bebelusi are multe de oferit atat copilului, cat si parintelui. Exista cateva beneficii semnificative ale masajului pentru sugari, de care bebe la 4 luni nu trebuie privat.

Pentru majoritatea parintilor, doar cinci minute pentru fiecare schimbare de scutec sunt suficiente pentru a incuraja un sistem digestiv sanatos al celui mic, pentru a atenua simptomele colicilor si pentru a contribui la o noapte linistita si odihnitoare. Alti parinti insista pe masajul inainte sau dupa baie, cu lotiune de corp sau uleiuri speciale pentru pielea sensibila a bebelusului.

Pe langa aspecte ca diversificarea si introducerea in alimentatie a unor noi alimente precum cereale bebelusi 4 luni, preocuparea parintilor pentru masaj ii asigura copilului conditii optime de dezvoltare, de relaxare si de imbunatatirea a legaturii afective cu mama sau tatal. Indiferent de varsta celui mic, ca este bebelusul la 6 luni, la 4 luni sau esti fericitul parinte al unui bebe la 9 luni, masajul imbunatateste circulatia, ajuta la eliminarea toxinelor, imbunatateste functia digestiva si creste starea generala de bine.

Beneficiile vor fi diferite pentru un nou-nascut fata de un bebe la 10 luni, de exemplu, de la ameliorarea colicilor si eliminarea gazelor abdominale, pana la favorizarea invatarii. Studiile arata ca masajele pot spori atentia bebelusului, iar cand acesta este mai atent, invata mai multe. intr-un studiu, bebelusii la 4 luni carora li s-au facut masaje de 8 minute au raspuns mai favorabil la sarcinile obisnuite de stimulare audio-vizuala decat sugarii care nu au primit masaj.

Rolul mangaierilor in dezvoltarea psiho-emotionala a unui bebe la 4 luni

La 4 luni, dupa ce trec colicii care il suparau in primele luni de viata si sistemul sau digestiv se obisnuieste cu hrana extrauterina, iti vei da seama ca parinte daca ai un copil mai linistit sau mai agitat. Oricare ar fi situatia, mangaierile sunt pentru bebelus la 4 luni o modalitate de a-l asigura ca esti in permanenta langa el, ca il sustii si ca esti acolo sa il consolezi la nevoie.

Atingerea contribuie in mod deosebit la dezvoltarea bebelusului de orice varsta. Prin mangaieri si un ton bland al vocii, copilul primeste afectiunea de care are nevoie. Atunci cand este nervos, suparat sau are un disconfort fizic, mangaierile pot aduce alinare. in timp ce suge sau cand este pregatit de somn, mangaierea capului va duce la productia de hormoni de crestere, dar si la secretia hormonului fericirii. Cercetarile arata ca bebelusiii mangaiati frecvent iau in greutate mai usor, iar somnul lor are o calitate mai buna.

Hormonul stresului sau cortizolul se produce in cantitati mai mici la bebelusii masati si mangaiati in mod constant, astfel incat nivelul acestuia sa nu constituie un impediment pentru crestere. Copiii abandonati cresc mai greu decat cei care au parintii sau persoane apropiate alaturi, intrucat, desi pot beneficia de conditii de hrana si ingrijire asemanatoare, de diversificare bebe la 6 luni, le lipseste afectiunea si contactul fizic de calitate.

Masajul si mangaierile, manifestarea afectiunii de orice fel ii vor asigura bebelusului o dezvoltare psiho-emotionala si o educatie sentimentala corespunzatoare. La momentul potrivit, vei observa cu satisfactie ca cel mic va incerca sa iti acorde aceeasi grija si atentie atunci cand nu te simti in cea mai buna forma.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus Dezvoltarea copiilor

Articole recomandate

Citeste si despre