Provocarile si beneficiile parintilor in functie de varsta si etapa de dezvoltare a copiilor lor

/ / Modificat: 2018-11-05
Provocarile si beneficiile parintilor in functie de varsta si etapa de dezvoltare a copiilor lor

Orice ai face, nimic nu te poate pregati pentru primul an de dupa nasterea copilului, care pentru cele mai multe proaspete mamici poate fi extrem de intens si coplesitor. Iti doresti sa faci totul perfect si te ingrijorezi din orice.

Stresul si oboseala te urmaresc constant, nu ai nicio secunda libera pentru tine si incepi sa te intrebi daca la un anumit moment dat, pe masura ce prichindelul tau creste, va deveni mai usor sa fi parinte.

Adevarul este ca in unele privinte, parentingul devine mai putin complicat pe masura ce copilul creste, iar in altele, devine mai dificil.

Iata care sunt provocarile, dar si beneficiile pe care le ai ca parinte, in functie de etapa de dezvoltare si varsta la care se afla copilul tau.

Primul an de gradinita

Dupa prima sesiune de plans, cand iti lasi micutul la gradinita prima oara, te vei minuna macar putin de noua ta independenta. Acum ai putin timp pe care sa ti-l acorzi tie, mai ales daca lucrezi cu jumatate de norma, sau ai un program flexibil.

Asa ca daca esti proaspata mamica si incerci sa vezi lumina de la capatul tunelului, poti sa te gandesti la ziua in care cel mic va incepe gradinita – vei avea mai mult timp la dispozitie si vei dormi mai mult cand copilul se afla la aceasta varsta.

Pregateste-te insa si pentru o provocare – in aceasta perioada micutul tau se va imbolnavi des, oricat de mult l-ai expune prezentei altor copii inainte de a-l duce la gradinita; intrarea in colectivitate va fi insotita de raceli, virusi, bacterii, nopti nedormite urmarindu-ti micutul tusind pana cand i se taie respiratia.

Clasa a treia si a patra

Anii acestia sunt minunati pentru tine ca parinte. Materiile de la scoala nu reprezinta o provocare, asa ca mai poti inca sa pari un geniu in fata copilului tau atunci cand il ajuti la teme. Cel mic inca se bucura sa iti fie in preajma, iar colegii de la scoala sunt inca placuti si simpatici la aceasta varsta. Sistemul imunitar al copilului tau s-a intarit asa incat nu il vei mai vedea cu nasul curgand toata ziua. Si tot acum copilul va incepe sa doarma mai bine si isi poate tine companie pentru mai mult timp astfel incat nu va mai trebui sa raspunzi la cate o intrebare din cinci in cinci minute.

Aceasta este poate perioada cu cele mai putine provocari pentru tine ca mama, asa ca bucura-te de ea cum se cuvine.

Gimnaziu

Lucrurile incep sa se complice atat pentru tine cat si pentru copilul tau, care va trece prin schimbari hormonale, de pubertate, cauzand tot felul de situatii si discutii destul de intense. Tot acum creste riscul fenomenului de bullying in care copilul tau poate fi agresat sau aggresor la scoala, asa ca urmareste cu atentie orice semn sau vei avea si mai multe provocari de infruntat.

Vestea buna este ca in aceasta perioada, copilul tau va avea o multime de activitati extrascolare. Insa trebuie sa te pregatesti sa faci fata unor zile cu prea putine ore, cand vei jongla intre orele de lucru, curatenie, antrenamente, teme si jocuri si ti se va parea ca niciodata nu ai suficient timp pentru toate.

Totusi, indiferent cat de ocupat este copilul in gimnaziu, sa il vezi devenind mai independent si dezvoltandu-si talente ascunse, dar inca dorindu-si sa petreaca timp cu tine, iti va oferi satisfactie chiar daca vei fi putin nostalgica.

Liceul

Asteapta-te ca lucrurile sa se transforme din minunant in infricosator intr-o fractiune de secunda. Copilul tau este adolescent acum si in curand va deveni adult. Iti vei dori sa il imbratisezi cu putere in timp ce el va vrea mai multa libertate decat esti poate pregatita sa ii oferi. Acum este perioada in care in sfarsit te vei da batuta si nu il vei mai putea ajuta la teme, in special la algebra.

Tot acum va incepe sa se gandeasca la ce facultate va merge, la ce va purta la urmatoarea intalnire, la cum sa isi prelungeasca ora de culcare. Si in curand va incepe sa invete pentru a isi lua permisul de conducere si tu nu vei mai reusi sa adormi de grija.

Asta este viata, suntem intr-o continua schimbare, indiferent daca suntem sau nu pregatiti, asa ca tu, proaspata mamica, adu-ti aminte data viitoare cand te simti coplesita ca fiecare moment, chiar si cele dificile, este pretios in felul sau.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare Dezvolatare copii Dezvoltarea copiilor

Articole recomandate

Citeste si despre