Limitele in relatia parinte-copil. Trei bariere pe care nu ar trebui sa le depasesti

/ / Modificat: 2023-07-08
Limitele in relatia parinte-copil. Trei bariere pe care nu ar trebui sa le depasesti

Meseria de parinte nu este una usoara si, uneori, vine la pachet cu provocari care ne pot face sa ne simtim depasiti de situatie. Cu toate ca greseala este fireasca si in cazul parintilor, sunt cateva reguli de la care nu ar trebui sa va abateti niciodata in relatia cu copilul sau copiii.

A educa un omulet este, uneori, cea mai dificila misiune care ne-a fost data. Momentele in care parintii simt ca isi pierd controlul nu sunt putine. Este firesc sa va simtiti coplesiti uneori si sa simtiti ca ati ajuns la capatul puterilor. Nimeni nu este perfect, insa sunt cateva asa-zise linii rosii pe care nu ar trebui sa le depasim in educatia copilului.

Atunci cand va creste, copilul nu isi va aminta ca mama sau tata a fost intr-o seara prea obosit(a) sa ii mai citeasca poveste sau ca a ridicat tonul la el pentru a se pregati mai repede pentru scoala. In schimb, anumite gesturi ale parintilor ii pot afecta pe termen lung pe cei mici si se pot transforma in traume ale copilariei lor. 

Liniile rosii ale educatiei

Ce este o linie rosie, mai exact? Este un punct fara intoarcere, in care consecintele actiunilor noastre pot fi ireparabile pentru cei implicati. 

In ceea ce priveste educatia copiilor, liniile rosii sunt acele actiuni care afecteaza puternic legatura emotionala dintre parinti si copii si isi pune amprenta serios asupra dezvoltarii celor mici. Sunt acele momente in care se pierde respectul, dragostea este pusa la indoiala si valorile de baza ale familiei se clatina puternic. 

Pedeapsa fizica sau bataia

Intr-o lume in care multi cred ca bataia "este rupta din rai" sau ca "o palma la fund nu a omorat pe nimeni", realitatea este ca violenta asupra copiilor nu se justifica in nicio situatie. 

Pedeapsa fizica nu educa, ci este doar descarcarea frustrarilor unui adult care se simte coplesit de situatie. O lovitura, chiar si aparent nedureroasa, poate avea consecinte emotionale grave asupra copilului. Cel mic simte furie si neincredere, se indeparteaza de parintele care l-a lovit si invata sa se teama in loc sa asimileze o valoare importanta. 

Corectiile fizice nu sunt justificate in nicio situatie si pot lasa urme adanci in dezvoltarea copilului. Neincrederea in sine este doar una dintre consecintele batailor. 

Jignirile

Violenta poate fi si verbala si, la fel ca in cazul celei fizice, nu exista nicio situatie care sa o justifice sau sa o faca scuzabila. 

Chiar daca pare ca cel mic nu va asculta, va ignora, trebuie sa ii repetati la infinit sa faca un lucru, incercati sa va abtineti de la insulte. Cuvintele urate adresate celui mic nu fac decat sa afecteze respectul si sa ii raneasca sentimentele. Contrar opiniei generale, jignirile nu au niciun rol didactic sau constructiv. 

Daca simtiti ca va pierdeti cumpatul si va vine sa ii adresati copilului cuvinte urate, cel mai bine este sa parasiti camera, sa va calmati si sa discutati cu el dupa ce v-ati linistit. Odata trecuta linia rosie a jugnirilor, nu mai este cale de intoarcere. 

Invinovatirea

O greseala pe care o fac multi parinti este ca ii invinovatesc pe copii pentru propria lor nefericire. Faptul ca le reproseaza ce au facut pentru ei, lucrurile la care au renuntat sau ce au pierdut pentru a avea grija de ei denota imaturitate, victimizare si este nedrept fata de cei mici. 

Fiecare adult trebuie sa isi asume propriile decizii si sa nu dea vina pe altii pentru cum se simte, mai ales pe copii. Daca ii spuneti unui copil astfel de lucruri, nu faceti decat sa il incarcati negativ, sa il faceti sa se simta ca o povara, sa se simta neiubit si sa aiba impresia ca datoria lui este sa isi faca parintii fericiti si sa le indeplineasca asteptarile, ceea ce este o povara pentru cel mic. 

Indiferent cat de greu poate fi uneori sa fii parinte, incearca sa iti tratezi copilul cu respect si cu dragoste in fiecare clipa. Atunci cand simti ca pierzi controlul, paraseste incaperea si incearca sa iti recapeti calmul, pentru a nu face lucruri impulsive pe care sa le regreti mai tarziu. Trateaza-ti copilul ca pe egalul tau, nu ca pe un inferior, iar atunci cand iti pune la incercare rabdarea, gandeste-te ca daca ar fi seful tau sau partenerul de viata, nu ti-ai descarca nervii lovindu-l sau jignindu-l.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Limite copii

Articole recomandate

Citeste si despre