Bebelusii care petrec timp de calitate cu parintii lor invata mai repede, potrivit unui studiu

/ / Modificat: 2023-05-10
Bebelusii care petrec timp de calitate cu parintii lor invata mai repede, potrivit unui studiu

Legatura dintre mama si copil este una foarte stransa si apare din momentul conceperii. Unele mame considera ca aceasta legatura devine si mai puternica in timpul sarcinii si creste in perioada alaptarii.

Dar cum ramane cu legatura dintre tata si copil? Cat de mult il influenteaza pe micut timpul petrecut cu tatal sau?

Cat de important este sa petreci timp cu copilul

Cercetatorii de la Colegiul Imperial din Londra, (King's College din Londra) si Universitatea Oxford au observat modul in care tatii s-au ocupat de copiii lor in primele trei luni si au masurat dezvoltarea cognitiva a acestora dupa un an.

Studiul, publicat in Jurnalul de Sanatate Mintala pentru sugari, explica faptul ca bebelusii ai caror parinti s-au jucat cu ei in primele luni au avut o performanta mai buna la testele cognitive de la doi ani.

Desi multi factori afecteaza dezvoltarea copilului, calitatea relatiei dintre tata si copil poate fi foarte importanta. Profesorul Paul Ramchandani a fost responsabil de cercetare.

"Chiar si la trei luni, aceste interactiuni timpurii dintre tata si copil pot favoriza dezvoltarea cognitiva a copilului," a explicat acesta.

Pentru studiu, cercetatorii au inregistrat tatii jucandu-se cu copiii lor de trei luni, apoi i-au inregistrat in timpul unei sesiuni de lectura, doi ani mai tarziu. Apoi, videoclipurile au fost observate de specialisti si au clasificat tatii in functie de interactiunile lor la trei luni si la 24 de luni.

Cand copiii aveau doi ani, ei si-au calificat nivelul cognitiv in conformitate cu Indexul Dezvoltarii Mentale (MDI), care include recunoasterea culorilor si a formelor. Dupa analizarea datelor a 128 de tati si luarea in considerare a unor factori cum ar fi veniturile si varsta acestora, au fost descoperite relatii pozitive in ceea ce priveste gradul de interactiune al tatilor cu copiii si calificarea micutilor in cadrul examenelor.

Asadar, cercetatorii subliniaza faptul ca acest studiu a relevat un mesaj clar: tatii trebuie sa se implice mai mult in viata copiilor lor, petrecand mai mult timp cu ei de la o varsta frageda, deoarece efectul pe termen lung nu poate fi decat unul pozitiv.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Timp copii Timp calitate copii Timp in familie

Articole recomandate

Citeste si despre