Vladiana (Fata) |

Semnificatia numelui

a stapani, a conduce, a domni

Numele de fata Vladiana este de origine romaneasca si deriva din numele de originie latina Vlad care inseamna a stapani, a conduce, a domni.

Numele Vlad apartine onomasticii slave si deriva din numele Vlasdislav sau Vladimir ce au ca element comun cuvantul "vladati" care inseamna "a stapani", "a conduce", "a domni". Exista si o paralela intre Vlad, Vladimir si numele salve Wald sau Walt ce provin de la cuvantul "waltan" care inseamna a stapani.

Foarte apropiate de numele Vlad sunt si numele de origine germana Walter si cel de origine engleza Walter. Numele acestea sunt vechi in onomastica slava, fiind cunoscute in secolul 10, cneazul Novgorodului Vladimir Sveatoslavici, iar numele Vladislav apare ca nume de botez in Novgorod in 1208.

Numele Vlad, Vladislav si Vladimir apar in onomastica romaneasca  in primele documente ale Tarii Romanesti cu o frecventa foarte mare, numele Vlad este atestat inca din 1388 si a fost purtat de 30 de persoane precum domni si boieri, pana in 1500. Din secolul 15, numele Vlad este atestat si in Moldova si Transilvania.

Numele Vlad si derivatele sale se raspandesc foarte repede printre romani si sunt imbogatite cu noi derivate precum Vladislav, Vladomiros, Vlada, Vladiana, Vladulet, Vladica.

Domnii Tarii Romanesti care au purat de-a lungul istoriei numele de Vlad: Vladislav I (sau Voicu) 1364 - 1377, Vlad II Dracul -  intre 1436 si 1442 si din nou din 1443 - 1447,    Vlad Tepes - 1448, 1455-1462 si 1476.

Cum ti se pare acest nume? Acorda o nota!

Voteaza Vezi rezultate

Celor carora le place acest nume le mai plac si numele: