Vasilica (Fata) |

Semnificatia numelui

conducator, regal, rege

Numele de fata Vasilica, este de origine romaneasca si este forma feminina a numelui Vasile, care inseamna regal, rege, conducator.

Numele Vasile deriva din numele de origine greaca Basileios care inseamna regal, un derivat al cuvantului "basileus", care se traduce prin rege, conducator, iar in antichitate basileul era conducatorul gintii sau al tribului, iar apoi cuvantul a fost folosit pentru a-l desemna pe suveran sau pe imparat. 

Prin originea si semnificatia sa, numele Vasile era considerat derivat din cuvantul biserica dela cuvantul de origine greaca "basilike" ce la origine inseamna "regal" termen folosit in arhitectura greco-romana un edificiu public ce a fost pastrat si mai tarziu in primele secole ale crestinismului unde a devenit lacas de cult.

Numele Besileios, de unde deriva latinescul Basilius, se raspandeste in Occident sub forma Vasilios si se raspandeste o data cu noua religie. In Est numele a fost foarte popular si raspandit datorita episcopului Vasile cel Mare.

La slavi numele este foarte vechi si a fost preluat o data cu trecerea la crestinism, aici de exemplu numele Vasilii este atestat inca de la jumatatea secolului 11. Prin intermediul slavilor, numele Vasile ajunge si la noi si intra in onomastica romaneasca prin intermediul cultului sfatului Vasile.

Cum ti se pare acest nume? Acorda o nota!

Voteaza Vezi rezultate

Celor carora le place acest nume le mai plac si numele: