Stefana (Fata) |

Numele de fata Stefana este de origine romaneasca si este una din formele feminine ale numelui Stefan care este de origine greaca, de la "Stephanos", si semnifica "coroana", "ghirlanda" sau "cununa" cu care erau rasplatiti invingatorii.

Romanii au un cult deosebit pentru Sfantul Stefan. Numeroase biserici au ca hram pe Sfantul Stefan, iar crestinii poarta in numar mare numele Sfantului Stefan. Aproximativ 400.000 de romani poarta numele de Stefan sau Stefania.

Ziua Sfantului Apostol si Arhidiacon Stefan se sarbatoreste in cea de-a 3-a zi de Craciun, pe 27 decembrie. Sfantul Apostol Stefan este cel dintai mucenic al crestinatatii. Sfantul Stefan sau Stephanus dupa Noul Testament a fost diacon grec din Ierusalim, fiind primul martir crestin, condamnat la moarte de autoritatile iudaice din Ierusalim.

Sf. Stefan a fost numarat intre "Comites Christi" – "insotitorii lui Hristos", alaturi de Sfantul Ioan Evanghelistul, ei fiind cei mai apropiati de Isus, deoarece sunt primii care au dat marturie suprema de credinta si dragoste: Sfantul Stefan prin moartea pentru Hristos, iar Sfantul Ioan prin imbratisarea fecioriei pentru Hristos.

La noi, formele curente au fost si sunt Stefan, Stefana si Stefania, diminutivate mai ales Fane, Fanel, Fanica, Fanita, Fana, Fanica, iar uneori - sub influenta straina - Fanny. Destul de des se folosesc si diminutivele Stefanel sau Stefanita, mai rar Stef(i). Mai recent a aparut si forma feminina Stefanela (ce pare sa fi prins mai bine decat vechea Stefanida - numele unei mucenite trecute in calendar).

Cum ti se pare acest nume? Acorda o nota!

Voteaza Vezi rezultate

Celor carora le place acest nume le mai plac si numele: