Dana (Fata) |

Numele de fata Dana, este de origine romaneasca si reprezinta forma feminina a numelui Dan avand semnificatia de a judeca, Dumnezeu este judecatorul meu.

 

In Tara Romaneasca, prima atestare a numelui Dan apare in 1385 si astfel face ca numele Dan alaturi de forma sa feminina Dana, sa fie printre cele mai vechi nume ale onomasticii romanesti.

 

Ca nume de familie in Anglia, numele Dana este folosit cu pr deriva din cuvantul "dann" si poate sa insemne "locuitor al acelei vai" iar  in Italia deriva din numele Danese si se foloseste mai mult in regiunea Piedmond. In Danemarca, numele Dana este o forma a numelui Dane, care inseamna "din Danemarca".

 

Numele poate fi de asemenea de origine franceza, derivat din numele de origine geografica d'Aunay. Dana poate sa fie si de origine galica fiind un nume destul de frecvent folosit un Irlanda. Ca origine ebraica, Dana are semnificatia de arbitru, ca origine araba, Dana inseamna perla neagra iar in sanscrita, Dana inseamna generozitate, bucuria de a darui. 

 

In onomastica romaneasca, Dana este atat un nume independent cat si forma scurta a numelui Daniela.

 

 

Cum ti se pare acest nume? Acorda o nota!

Voteaza Vezi rezultate

Celor carora le place acest nume le mai plac si numele: