Valeriu (Baiat) |

Semnificatia numelui

a fi puternic

Numele de baiat Valeriu este de origine latina si deriva din cuvantul "valere" care inseamna "a fi puternic"

 

Numele Valeriu este  asociat cu sentimentele de afectiune si cu iubirea sincera, Valentin avea, la origine, alt sens. Forma sa latina se inrudeste cu verbul valens, insemnand a fi puternic si sanatos. Purtatorului sau, prenumele Valentin ii genereaza o fire vesela, cu capacitatea de a acumula intelepciune de-a lungul anilor. De altfel, in copilarie are preocupari mai mature decat cei de aceeasi varsta, iar capacitatea de intelegere a naturii umane depaseste de multe ori pe cea a unui adult obisnuit.

 

Daca i se incredinteaza o sarcina, o va trata cu toata seriozitatea, ca si cum ar fi cel mai important lucru din lume, si abia dupa ce se declara multumit de rezultate trece la urmatoarea. Natura analitica si independenta, isi formeaza propriile opinii despre oamenii din jur si despre situatiile pe care le observa. Totusi, este destul de putin receptiv la sugestiile apropiatilor si nu este exclus ca una dintre expresiile sale favorite sa fie: Nu te baga!

 

Forma masculina a numelui Valeria - la originea acestor doua prenume se afla numele gentilic Valeria, care a fost baza de pornire a numelui de Valerius. Sufixul "-ius" indica aici apartenenta la o ginta anume - "ginta Valeria". Cei mai multi specialisti apropie numele de verbele latine "valeo" si "valere", care au intelesul de "a fi puternic", "a fi sanatos". In epoca imperiala romana, Valeriu avea si alte derivate, terminate cu sufixele "-inus" si "-anus", respectiv Valerinus si Valerianus. Acestea erau initial nume purtate in randul ostasilor instruiti, din randul carora provin cei mai multi martiri cu acest nume.

 

In onomastica romaneasca istoria acestor prenume este destul de veche, si se bucura de o multime de forme populare, arhaice: Valerian, Volerom, Velerim, Valerie, Valerin, Veler sau Ler (care se regaseste in colinde specifice sarbatorii Craciunului). Ca nume de familie intalnim: Valerio, Valesu, Valecu, Vale, Valean, Valea, Valeanu, Vales, Valesoae, Valaru, Valineasa si altele. Sf. Valeriu a trait in secolul al III-lea si a fost ucenic al Sf. Apostol Petru. El a savarsit multe minuni, iar biserica il celebreaza pe data de 29 ianuarie. Sf. Mc. Valeria este pomenita pe data de 6 iunie.

Cum ti se pare acest nume? Acorda o nota!

Voteaza Vezi rezultate

Celor carora le place acest nume le mai plac si numele: