Sanziana (Fata) |

Semnificatia numelui

ziua sfantului Ion

Numele de fata Sanziana este de origine romaneasca si inseamana "ziua sfantului Ion"

In noaptea de sanziene au loc o serie de traditii si obiceiuri printre care se numara impodobirea portilor si a ferestrelor cu flori, se impletesc cunune de spine pentru dragiaca (este denumirea pe care sarbatoarea sanzienelor o are in anumite regiuni) cu care se spune ca se poate prezice longevitatea unei persoane.

Despre Sanziene se spune ca sunt fete foarte frumoase, ce traiesc in paduri sau pe campii si care cand se prind in hora, dau puteri deosebite plantelor, pentru a deveni leac pentru orice boala, iar daca nu sunt sarbatorite asa cum se cuvine, sanzienele se supara si ii pedepsesc pe oameni.

In unele parti, sanzienele sunt identificate cu ielele, care sunt fiinte supranaturale care apar in hora si au puterea de a vraji si poci pe cei prinsi in hora alaturi de ele.

Exista si teorii conform carora, numele Sanziana a fost dat chiar dupa numele plantei care infloreste de sanziene, cu flori galben-aurii, frumos mirositoare si cu proprietati terapeutice bine-cunocute in medicina traditionala.

In mitologia romaneasca exista legenda Soarelui si a Lunii, unde Iana Sanziana este sora Soarelui cu care acesta traieste o minunata poveste de dragoste, insa pentru ca se temea de incest, Iana Sanziana fuge de fratele sau si se transforma in Luna pentru ca sa nu se mai intalneasca niciodata.

Sanzienele sau Nasterea Sfantului Ioan sunt sarbatorite de Biserica Ortodoxa pe 24 iunie

 

 

Cum ti se pare acest nume? Acorda o nota!

Voteaza Vezi rezultate

Celor carora le place acest nume le mai plac si numele: