Suzanne (Fata) |

Semnificatia numelui

crin, lotus

Numele de fata Suzanne, este forma franceza a numelui de origine romaneasca Suzana care inseamana crin, lotus.

 

Numele Suzana este mentionat ca personaj biblic in Vechiul Testament, Suzana fiind frumoasa sotie a lui Ioachim ce este invinuita de adulter, judecata si condamnata la moarte insa prin intervenita lui Daniel, se dovestede nevinovatia Suzanei si minciunile celor care au acuzat-o. Povestea a ramas in istorie sub numele de "Suzana si batranii" si a inspirat multe creatii artistice de-a lungul tipului printre care si celebrul tablou semnat de Rembrandt "Povestea suzanei".

 

Un alt personaj biblic de care se leaga prezenta numelui Suzana in onomasticul crestin este Suzana din Evanghelia lui Luca, una dintre femeile credincioase care l-au insotit pe Iisus pe drumurile Palestinei.

 

Forma greceasca a numelui, Sousanna, deriva din numele de orginie ebraica shushan care se traduce prin "crin", iar in egipteana veche, se traduce prin "lotus".

 

Un studiu efectuat asupra inscriptiilor crestine atesta ca numele era printre cele mai  raspandite nume biblice printre primii adepti ai noii religii din estul Europei iar in 838 este atestata si prima forma masculina a numelui, Susannus, nume purat de un episcop.

 

Numele patrunde in onomastica noastra prin filiera slava si este atestat in documente cu forma Susana, Sosana insa sub influenta franceza, forma numelui folosit astazi devine Suzana.

Cum ti se pare acest nume? Acorda o nota!

Voteaza Vezi rezultate

Celor carora le place acest nume le mai plac si numele: