Adonis (Baiat) |

Semnificatia numelui

frumos, dragoste, domn, lord, frumusete, fermecator

Numele Adonis este de origine greceasca, deriva din numele semitic "Adonai" care insemna "domn", "lord". In mitologia greaca, este rezultatul dragostei incestuoase dintre Myrrhei pentru tatal ei, Cinyras. 

Aphrodite o convinge pe Myrrha,  sa comita un incest cu tatal ei Theias, rege peste Asiria. Cand regele a descoperit inselaciunea vrea sa o omoare, dar zeii au transformat-o intr-un copac de mirt, care mai tarziu s-a crapat , permitand in acest fel iesirea lui Adonis.

O alta varianta este aceea ca Aphrodita a transformat-o in copac, dupa ce o gaseste ascunsa in padure, pentru ca ii se face mila de ea. Theias a lovit copacul cu o sageata si apare o crestatura facuta in coaja copacului si astfel se naste Adonis.

Aphrodite este uimita de frumusetea lui Adonis si il ia sub ocrotirea ei. Mai tarziu ii este incredintat Persephonei, ca  sa il creasca. Adonis ramane cate opt luni langa Aphrodite si doar patru luni langa Persephone.

Conform mitologieie grecesti se pare ca la o vanatoare, zeul razboiului Artemis, trimite catre frumosul tanar, un mistret, care il sfasie. O alta vesiune este aceea ca, moartea lui Adonis a fost provocata de iubitul gelos al Aphroditei, Ares. Alta versiune, este aceea ca Apollo il ucide pe Adonis, pentru a se razbuna pe Aphrodita, intrucat acesta il orbise pe fiul sau Erymanthus pentru ca o vazuse goala.

Se pare ca Aphrodite indurerata a varsat atatea lacrimi cate picaturi de sange au curs din trupui lui Adonis, lacrimile ei transformandu-se in flori – anemonele. O alta varianta, este aceea ca Aphrodite si-ar fi intepat picioarele in spinii trandafiriilor.

Cultul lui Adonis simbolizeaza moartea naturii in timpul iernii si renasterea ei la viata, primavara.

Cum ti se pare acest nume? Acorda o nota!

Voteaza Vezi rezultate

Celor carora le place acest nume le mai plac si numele: