Bogdan (Baiat) |

Semnificatia numelui

daruit de Dumnezeu

Numele de baiat Bogdan este de origine slava si inseamna "daruit", "dat de Dumnezeu". Numele Bogdan este compus din elementele "bog" care inseamna Dumnezeu si "dan" care inseamna "a da".Numele Bogdan se incadreaza in seria numelor teoforice, fiind identic ca semnificatie cu ebraicul Jonathan, grecescul Theodoros, Theddotos, latinescu Deodatus, frracezul Deodata Dieudonne.Prezenta numelui la romani poate fi explicata prin influenta sud-slava. Intr-adevar in Tara Romaneasca, in mod logic, numele este mai vechi decit anul 1392 cand apare atestat in documente satul Bogdanesti din jud. Valcea - ca nume pers. Bogdan apare de abia in 1469.

 

Dar mult mai vechi sunt atestarile numelui in Maramures - cele dintai atestari de pe intreg teritoriul romanesc, in jurul anilor 1200-1235, Transilvania si Moldova -vechile sate Bogdaneasa, Bogdanei, Bogdanesti si cunoscutul Bogdan — primul domn al Moldovei, unde nu poate fi vorba de o influenta sud-slava.Numele este in epoca noastra din nou la moda, lucru motivat prin capacitatea sa de evocare istorica. in Banat, cuvantul bogdan este folosit cu sensul de "copil", ca si in rusa unde are semnificatia de "copil nebotezat" sau ucraineana unde bohdan are semnificatia de "copil nelegitim".Dintre persoanele care au purtat acest nume ii amintim pe: Bogdan al II-lea (1449 - 1451), Bogdan al III-lea (1504 - 1517), Bogdan (1568 - 1572), fiul lui Al. Lapusneanu si pe filologul, istoricul si scriitorul Bogdan Petriceicu Hasdeu.

Cum ti se pare acest nume? Acorda o nota!

Voteaza Vezi rezultate

Celor carora le place acest nume le mai plac si numele:
Propune un nume

Cauta un nume:

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Raceala celor mici iti da planurile peste cap? Afla cum sa tii virusurile departe

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul