Numele copilului, cum sa alegi un nume potrivit pentru bebelus?

/ / Modificat: 2014-01-15
Numele copilului, cum sa alegi un nume potrivit pentru bebelus?

Numele bebelusului poate fi o adevarata cursa contracronometru. Cauti timp de 9 luni numele potrivit prin carti si reviste, intrebi familia, te consulti cu partenerul, iar cand vine momentul nasterii tot indecisa esti. Afla de ce este atat de greu sa alegi un nume pentru bebelus! Descopera si cateva trucuri care te-ar putea ajuta in decizia ta!

Alegerea numelui copilului este un intreg proces. Majoritatea parintilor au devenit constienti de puterea pe care un simplu nume i-o poate oferi unui copil si incearca sa faca cea mai buna optiune. Multe cupluri adera la noua moda de a da copilului nume de vedete sau de copii de vedete in voga. Cu toate acestea, majoritatea se orienteaza dupa felul in care suna un nume, fara a-si da seama de acest lucru in mod constient!

De ce este atat de greu sa alegi un nume pentru copil?

Multi parinti investesc o cantitate enorma de energie si timp in gasirea numelui potrivit pentru bebelusul lor.

Presiunea este foarte mare pentru ca ei sunt constienti ca alegerea pe care o fac intr-o fractiune de secunda va fi una pe viata pentru viitorul copil. Numele pe care il poarta poate afecta intreaga viata a copilului.

Persoanele care au o stima de sine extrem de puternica si dezvoltata prefera propriul lor nume pentru bebe, considerandu-l a fi cel mai potrivit. Ei doresc sa imprastie sentimentele asupra propriei persoane (egocentrismul) catre toate lucrurile care le apartin, printre care si copilul. Acest lucru are sens si este intuitiv.

Trebuie sa te gandesti totusi bine inainte sa pui copilului anumite nume cu "greutate". Chiar daca multe sunt principiale si nobile, precum Sofia, Ecaterina, Elisabeta, trebuie sa iei in calcul si cum il va afecta pe copil la gradinita, scoala, daca personalitatea lui se potriveste cu un asemenea nume etc.

Psihologii sustin ca in loc sa se orienteze catre urmarea propriilor emotii si instincte in alegerea numelui, parintii ar trebui sa fieobiectivi. Ei sustin ca acestia nu ar trebui sa fie creativi in alegerea numelui potrivit, pentru ca risca foarte mult. Pe masura ce un nume este neobisnuit, ba chiar ciudat si iesit din comun, pe atat de mult reactiile celor din jur vor fi mai putin placute si chiar usor controversate. Aceste reactii pot induce copilului, cand va creste mai mare, un sentiment puternic de anxietate si o cantitate mare de stres.

Trebuie sa iei foarte mult in considerare si un oarecare grad de popularitate al numelui, oricat de tare ti-ai dori un nume unic si inedit pentru copil. Numele are si o latura de adaptabilitate a copilului la mediul inconjurator. Acesta va creste intr-o societate si trebuie sa se asemene cu mediul din jurul lui, chiar si prin nume, pentru a se integra mai bine in ea. Este necesar sa depasesti subiectivitatea in alegerea numelui.

Gandeste-te ca nu numai preferinta ta conteaza, ci si cat de mult sunt dispusi cei din jur sa accepte un nume ciudat, iesit din comun. Nu uita ca numele se identifica cu persoana si viceversa! Pot exista reactii neplacute care vor conduce la izolarea copilului si la frustrari.

Criterii frecvente dupa care se orienteaza parintii in alegerea numelui bebelusului

  • dupa nume de vedete sau de copii ai celebritatilor;

  • dupa nume de sfinti;

  • dupa numele lor;

  • dupa arborele genealogic (in special dupa numele bunicilor);

  • dupa originalitatea lui (majoritatea parintilor vor un nume cat mai distinctiv si exclusivist care sa impresioneze);

  • dupa personajul preferat dintr-o carte, film etc.


Exista numeroase cupluri care fac din alegerea numelui copilului o drama de familie. Sunt dese situatiile in care fie unuia dintre ei nu ii place numele celuilalt, fie tin cu tot dinadinsul sa ii puna numele bunicului, mamei, strabunicului, iar celalalt nu este de acord.

Este esential sa comunicati foarte mult si sa faceti din aceasta sarcina esentiala un motiv de bucurie si distractie. Cea mai buna cale de reconciliere, atunci cand niciunul dintre parteneri nu cedeaza, este ca bebelusul sa aiba 2 nume, fiecare partener alegand cate unul.

Certurile in acest sens sunt inevitabile, dar nu trebuie aprofundate si nicidecum degenerate in adevarate conflicte familiale. Mai ales ca numele pentru care v-ati certat si numitorul comun la care ati ajuns in final este posibil sa nici nu fie definitiv si irevocabil.

Multi parinti isi dau seama atunci cand copilul se naste si il vad pentru prima oara ca alegerea lor nu este deloc concordanta cu aspectul copilului. Exista o mare posibilitate ca numele "sa vina" din senin, asemuindu-l direct cu imaginea copilului. Exista cazuri in care parintii spun "Nu arata a Gabriela, ci mai degraba a Victoria" de exemplu, sustin psihologii!

Cum sa alegi un nume potrivit pentru bebelus?

Alegerea numelui trebuie sa fie amuzanta si plina de voiosie. Este minunat sa faci acest lucru, mai ales ca nu costa nimic si nu ai nevoie de indicatiile si impunerile nimanui in acest sens. Ramane la latitudinea ta si a taticului si reprezinta un pas important in relatia pe care o construiesti cu bebelusul tau.

Fa o lista cu nume preferate!


Fa un top al numelor care ti se par potrivite folosindu-te de rude, prieteni, dar punand si preferintele tale si ale partenerului! Vorbeste cu prietenii sau cu rudele tale care au gusturi foarte bune si in care ai mare incredere si sfatuieste-te cu privire la nume. Selecteaza din discutie doar ce ti se pare ca suna foarte bine. Pune pe lista si preferintele tale. Atentie, daca ai prea multe reactii negative in jurul unui nume, ar trebui sa fie un semnal de alarma cu privire la alegerea ta.

Urmareste ca numele sa poata fi pronuntat usor!


Nu alege nume care se pronunta dificil si care ar putea fi o piatra de incercare pentru tot restul vietii copilului. Acesta va fi nevoit sa reproduca de mai multe ori numele pana ce-l va intelege cineva pe cel corect. Nu ii pune o asemenea povara in spate! Alege nume care se pronunta usor si inteligibile!

Evita numele care se scriu complicat!


Multi parinti se adapteaza trendurilor actuale si prefera nume complicate care se scriu si mai dificil decat se aud. De exemplu, daca numele copilului contine in pronuntie "s", dar numele se scrie cu doi "ss" conform certificatului de nastere, acesta va fi nevoit sa specifice de fiecare data cand va fi nevoie ca numele lui sa fie scris undeca ca se scrie cu doi "s" ceea ce poate fi frustrant.

Adopta nume romanesti!


Gandeste local! Orienteaza-te dupa nume frumoase, dragalase, dar romanesti! Il va ajuta sa se integreze mai bine in mediile pe care le va popula! Plus de asta va fi simplu de pronuntat, de scris si chiar daca e comun, este mult mai "sanatos" psihologic pentru copil. Daca ii vei pune nume baietelului tau ca "Joseph", "Phillip", "Brian", "John" sau alte nume straine, nu numai ca transcrierea lor va fi extrem de complicata si intortocheata, dar vor fi greu de pronuntat, Gandeste-te la copiii de la gradinita, care abia rostesc cateva cuvine, cum vor putea rosti "Brian"? Nici nu vor intelege numele si exista riscul ca fara sa vrea, acestia sa il ia in deradere!

Pune-te in locul lui!


Poate ca este primul pas pe care trebuie sa il faci, nu ultimul! Pune-te in locul copilului atunci cand va creste mare si gandeste-te la toate implicatiile de mai sus! I se potriveste sau nu? Se poate adapta social cu acel nume? Nu va fi respins pe baza unui nume complicat? Va fi usor de scris la scoala si in catalog? Pune-ti toate aceste intrebari si multe altele si vei descoperi daca copilul tau are sau nu numele potrivit.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nastere Nume copii Alegere nume copil Nume bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre