15 nume de origine romana pentru fete si semnificatia lor

/ / Modificat: 2021-06-04
15 nume de origine romana pentru fete si semnificatia lor

Nume distinse si mereu actuale. Asa pot fi denimite pe scurt numele de origine romana.Daca te numeri printre persoanele care adora istoria si clasicul cu siguranta esti atrasa de numele din antichitate. Multe dintre acestea sunt des intalnite in zilele noastre, insa putini cunosc provenienta acestora.

Desigur, printre numele romane, exista si nume mai putin intalnite, mai ales la noi, in Romania. Prin urmare, daca esti in cautarea unui nume unic, fara indoiala vei putea face o alegere interesanta ghidandu-te dupa un nume de origine romana. Iar daca ai putina imaginatie te poti juca cu el pana vei obtine un nume unic, frumos, cu o insemnatate aparte.

Nume de origine romana pentru fete

  • Adriana - nume roman care se refera la o persoana care vine dintr-un loc de pe malul Marii Adriatice.

  • Agustina - inseamna „femeie mare sau maiestuoasa”. Acest nume deriva din Augustus, care inseamna „similar cu maiestuosul”.

  • Cecilia - In timpul romanilor femeile cu numele Cecilia proveneau din familii traditionale si patriciene.

  • Claudia - deriva din gena Claudia, o familie importanta din Imperiul Roman.

  • Fausta - nume feminin de origine romana care inseamna „fericita, prospera, norocoasa”.

  • Fabiana – inseamna „razboinica”. Numele provine din Roma Antica, fiind un derivat al numelui purtat de familia Fabius.

  • Flavia - nume purtat de Flavia in timpul imperiului Roman. Familia Flavia a fost fondatoare a dinastiei flaviene, care a dat trei imparati Romei: Vespasian, Tit si Dominician.

  • Gala - nume roman care era folosit pentru numele femeilor din regiunea Gallia.

  • Julia – numele a apartinut familiei Gens Iulia din Roma, care se considerau descendenti directi ai lui Iulus , fiul lui Enea, tatal Romei.

  • Marcia – femeile care proveneau din familii de rand erau adesea numite Marcia. Numele deriva din Mavors , zeul culturilor italice preromane; mai tarziu a fost asociat cu Marte, zeul razboiului.

  • Nemesis - zeita protectoare a gladiatorilor a caror imagine apare pe monede din perioada imparatului roman Claudius. 

  • Octavia - acest nume facea referire la locul pe care o fiica il ocupa in descendenti familie. Octava insemnana “a opta”. Numele mai face referire si la femeile care proveneau din familia Octavia, o familie importanta in vremea romanilor.

  • Patricia - inseamna „de provenienta nobila”. Originea numelui se regaseste in clasa sociala a patricienilor, cei care au format grupul fondator al Romei.

  • Valeria - inseamna „femeie sanatoasa”. A fost folosit pentru a numi femeile din familia Valerio.

Istoria numelor de origine romana

In timpul imperiului roman, barbatii auveau un nume propriu. In schimb, femeile care se nasteau in familia acestora purtau numele tatilor lor. De exemplu, femeile care proveneau din familia Cornelias erau numite toate Cornelia. Daca acesta avea mai multe fiice, li se adauga ordinea nasterii: Prima, Secunda… etc.

Istoria numelor lor dateaza de sute de ani. Cu toate acestea nu si-au pierdut niciodata din autenticitate si nici nu o vor face. Asta deoarece sunt apreciate in multe culturi si, in plus, in antichitate au fost purtate de familiile importante ale imperiului Roman.

Indiferent ca vei alege sau nu un nume roman, important este ca in momentul in care alegi numele pentru fetita ta sa gasesti unul cu o semnificatie aparte. Sa fie melodios si sa transmita dragoste, tandrete si multa afectiune, iar copil sa-l poata purta cu mandrie.

Sursa foto: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre