Care este greutatea si lungimea normala a bebelusului la nastere. Ce trebuie sa stii

/ / Modificat: 2022-03-30
Care este greutatea si lungimea normala a bebelusului la nastere. Ce trebuie sa stii

Greutatea si lungimea pe care o au bebelusii la nastere sunt doua masuratori antropometrice care pot varia considerabil de la un copil la altul. Acest lucru ii poate ingrijora pe parinti, mai ales pe cei care se afla la primul copil, chiar daca deseori sunt valori complet normale.

Este necesar sa se ia in considerare toti factorii care conditioneaza marimea copilului la nastere pentru a intelege de ce exista diferente individuale. De aceea, mai jos, va spunem tot ce trebuie sa stiti despre masuratorile nou-nascutilor.

Factorii care influenteaza greutatea si marimea copilului la nastere

Este obisnuit sa observam ca toti bebelusii arata asemanator la nastere. Cu toate acestea, greutatea si lungimea lor pot fi foarte diferite de la un bebelus la altul. Chiar si atunci cand mamele lor au nascut in aceeasi saptamana de gestatie.

Se intampla ca fiecare copil sa aiba propriile caracteristici, care sunt legate de experienta sa de viata intrauterina si de genetica sa. Ambele au o influenta directa asupra greutatii si dimensiunii copilului la nastere.

Durata gestatiei

Este normal ca un copil sa se nasca intre a 37-a si a 41-a saptamana de sarcina, ceea ce este considerat a fi la termen.

Daca se naste mai aproape de saptamana 37 de sarcina, greutatea si lungimea sa vor fi mai mici decat ale unui copil nascut mai aproape de saptamana 41 de sarcina. Aceasta ultima etapa este esentiala pentru cresterea in greutate a bebelusului. Este normal ca un bebelus, cu cat sta mai mult timp in burtica mamei cu atat sa fie mai mare la nastere.

Sexul copilului

In general, baietii au tendinta de a fi cu cateva grame si cativa centimetri mai mari decat fetele. Aceasta diferenta este legata de motivele biologice ale speciei.

Boli sau complicatii gestationale

Anumite probleme de sanatate care apar in timpul sarcinii au o influenta directa asupra greutatii si inaltimii copilului la nastere, precum si asupra altor caracteristici fizice.

In acest sens, daca mama a suferit de hipertensiune arteriala in timpul sarcinii, este probabil ca copilul ei sa se nasca mai mic decat altii. In schimb, daca mama a avut diabet gestational, se asteapta ca bebelusul sa se nasca mult mai mare decat altii de aceeasi varsta postconceptionala.

Inaltimea parentala

De obicei, genetica are o mare legatura cu marimea bebelusilor la nastere. Astfel, bebelusii care provind din parinti inalti au tendinta de a fi cu cativa centimetri mai mari decat cei care au parinti scunzi. 

Sarcina multipla

Atunci cand exista doi, trei sau mai multi fetusi in aceeasi sarcina, copiii se nasc adesea mai mici decat cei care sunt singuri in uter. In plus, pot exista diferente chiar si intre aestia, unii dintre ei dezvoltandu-se mai mult.

Masuratorile antropometrice ale copilului la nastere

Imediat dupa nastere, neonatologul efectueaza o evaluare completa a starii de sanatate a bebelusului si ofera primele ingrijiri neonatale.

Printre numeroasele sarcini efectuate la aceasta intalnire, se iau masuratorile antropometrice ale copilului (greutate, inaltime si circumferinta capului) si se determina normalitatea sau nu a acestor valori. Parametrii care ii ghideaza pe specialisti sunt urmatorii:

- Greutatea la nastere a sugarului: aceasta este cea mai variabila dintre cele doua masuratori si are o diferenta aproape constanta intre baieti si fete. In general, bebelusii sanatosi nascuti la termen cantaresc intre 2.800 si 4.300 kg.  

- Lungimea copilului la nastere: lungimea copilului dupa nastere se masoara cu un pedometru sau cu un altimetru orizontal. Pentru aceasta, bebelusul este asezat pe o suprafata ferma, cu capul paralel cu solul si cu calcaiele, fesele si spatele aliniate. Se masoara apoi distanta dintre calcai si varful capului. In general, bebelusii sanatosi, la termen, masoara intre 46 si 53 cm la nastere.

Ce se intampla daca bebelusul meu nu se incadreaza in aceste masuri?

Unele afectiuni gestationale se reflecta in greutatea si lungimea copilului la nastere. Atunci cand bebelusul este sub dimensiunea normala, specialistul va folosi istoricul gestational pentru a determina cauza. Acestea pot fi, printre altele, boli ale mamei sau probleme cu placenta.

Pe de alta parte, un copil mare la nastere nu este neaparat mai sanatos decat ceilalti. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de macrosomie fetala si poate indica o reglare inadecvata a nivelului de zahar din sange in primele ore de viata.

Greutatea si lungimea copilului la nastere sunt masuratori pe care specialistul le foloseste pentru a stabili planul de ingrijire postnatala a copilului. De asemenea, acestea vor fi luate in considerare in toate controalele pediatrice viitoare, pentru a evalua in mod corespunzator evolutia cresterii corporale si a maturizarii neurologice a copilului.

FOTO: freepik.com

Articole recomandate

Citeste si despre