6 din 10 romance care nasc la stat dau spaga. "Asistentele insista mult sa le dai bani”

/ / Modificat: 2019-03-23
6 din 10 romance care nasc la stat dau spaga.

6 din 10 romance care ajung intr-o maternitate de stat recunosc ca au dat „mici atentii” atunci cand au fost internate pentru a da nastere. Un numar similar de proaspete mamici se declara nemultumite de infirmiere si de asistente, carora le reproseaza lipsa de comunicare, indiferenta si comportament inadecvat cu bebelusii, arata un studiu recent efectuat de „Asociatia din Grija pentru Client”. 


„Asistentele insista mult sa le dai bani”, povesteste o mamica experienta dintr-o maternitate privata de provincie subliniind faptul ca, pentru combaterea fenomenului, ar trebui instalate mai multe camere de supraveghere. „Asistentele nici nu te baga in seama daca nu le dai bani, de calmante ce sa mai zic, ca ma puneau sa le cumpar de la farmacie”, dezvaluie o alt mamica experienta dintr-o alta maternitate dintr-un oras de provincie.

„Infirmierele nu sunt empatice cu mamicile (chiar daca sunt la primul copil), ci sunt chiar arogante. Ar ajuta foarte mult dac, in maternitate, ar exista personal specializat pentru alaptare care sa ajute mamicile la inceputul alaptarii. Pot spune ca am avut noroc cu o asistenta din maternitate care a avut rabdare sa imi explice procesul de alaptare si care s-a asigurat ca am gasit o pozitie buna, atat pentru mine cat si pentru bebelus astfel incat sa fie atasat corect la san (sa poate manca usor si sa nu imi faca rani ). Din pacate. o alta asistenta (cea care a adus copilul in salon dupa ce am fost mutata de la reanimare) nu a avut rabdare si nici interes sa ma ajute”, povesteste o mamica experienta tot dintr-un spital de renume bucurestean. 

„Ar trebui sa alegem spitalele de stat, fara sa ne fie frica de mizerie si atentii, medicii de acolo sunt excelenti” este concluzia unei alte mamici despre modul in care ar trebui sa arate lucrurile in spitalele de stat.

Cezariene, pe banda rulanda, fara explicatii medicale 


Rezultatele studiului realizat de Asociatia din Grija pentru Client in colaborare cu specialistii de la VBS Business Solutions pe un esantion de aproape 200 de femei din mediul rural si urban, care au nascut in maternitati publice si private in ultimele 18 luni, mai arata ca 64,13% dintre nasteri au fost prin operatie cezariana, dar nu intotdeauna cu un argument medical. 3% dintre femeile participante la studiu spun ca medicul lor ginecolog a insistat ca nasterea sa fie una prin cezariana, fara o explicatie medicala.

„Am decis sa facem acest studiu dupa o serie de interactiuni cu unitati medicale de profil. Concluziile arata ca e necesara o schimbare de atitudine ce nu se va produce de la sine. Este esential ca fiecare unitate medicala, publica ori privata, sa investeasca in perfectionarea continua a personalului medical, si nu doar profesional. Comunicarea este o necesitate intr-un act medical de calitate, iar programele de training si serviciile de monitorizare tip mystery shopping isi dovedesc utilitatea pornind de la principiul Cum ai putea sa imbunatatesti ceva ce nu este evaluat si masurat?”, afirma Cosmina Voichita Mesesan, presedintele Asociatiei din Grija pentru Client. 

Analizele, la privat 


Indiferent daca au nascut la stat ori in sistemul medical privat, doua treimi dintre femei sustin ca si-au platit analizele si ecografiile, in special cele de morfologie fetala. Un sfert dintre ele sustin ca au primit aceasta recomandare - de a merge in sistemul privat - de la medicul care le supravegheaza sarcina.


“Infrastructura si accesul in timp util, uneori de la o zi la alta, la servicii medicale de calitate, ceea ce implica aparatura de ultima generatie, fac ca multe viitoare mamici sa mearga in clinicile private pentru analize de sange ori monitorizare cardiaca, de exemplu. Vorbim despre un pachet complex de investigatii si de proceduri, multe nedecontate de stat. Cu atat mai mult cand vine vorba despre ecografii morfo-fetale, care se fac in intervale bine stabilite, la varste specifice de sarcina, si pentru care nu poti astepta”, sustine dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie. 


Lipsa specialistilor in alaptare este inca o problema cu care se confrunta frecvent proaspetele mame. Mai putin de jumatate dintre ele afirma ca au primit, in maternitate,  informatii relevante si ajutor in privinta modului de alaptare. Situatia este similara cand vine vorba despre ingrijirea bebelusului. Desi mamele care nu erau la primul copil spun ca atitudinea personalului medical s-a mai schimbat in ultimii ani, evolutia nu este considerata una semnificativa.

„La asistente si la neonatolog ar trebui mai mult insistat pe alaptarea naturala, o documentare mai buna si un suport mai bun pentru mama. Eu am nascut si in 2014 si trei ani mai tarziu. Pot sa va spun ca se vede o imbunatatire, dar ea nu este suficienta”, crede o pacienta a unei maternitati de renume din Bucuresti.


”Femeia care merge sa nasca este intr-o stare vulnerabila si, din pacate, sunt situatii in care se confrunta cu lipsa de respect, limbaj agresiv sau umilinte din partea personalului medical, tocmai in momentele care trebuie sa se transforme in amintiri minunate”, declara Andreea Rusu, reprezentant AmNascutAcolo.ro. 


"Ar trebui sa alegem spitalele de stat, fara sa ne fie frica de mizerie si atentii, medicii de acolo sunt excelenti” este concluzia unei alte mamici despre modul în care ar trebui sa arate lucrurile în spitalele de stat. 

Taguri Cezariana

Articole recomandate

Citeste si despre