Stiinta spune: nasterea poate fi mai grea pentru corp decat alergatul la maraton

/ / Modificat: 2019-02-06
Stiinta spune: nasterea poate fi mai grea pentru corp decat alergatul la maraton

Multe femei care urmeaza sa devina mame isi fac curaj spunandu-si ca trupul lor este construit pentru a face copii.

Corpurile femeilor sunt incredibil de puternice, dar si mitul care spune cat de mare este capacitatea lor de a se recupera dupa nastere. Chiar daca aceasta este naturala. Societatea trebuie sa recunoasca faptul ca mamele au nevoie de timp si de sprijin pentru a se recupera.

Stiinta sugereaza ca nasterea este mai dificila pentru corpul unei femei, decat o cursa la maraton, iar in timp ce atletul se odihneste si primeste tratament pentru leziuni, multe mame incearca sa se descurce cum pot.

In multe aspecte, o cursa la maraton si nasterea sunt experiente foarte asemanatoare.

Cercetatorii au observat ca in ambele cazuri tindem sa uitam cat de dureros a fost evenimentul, iar in ambele cazuri corpurile noastre sunt impinse la extreme. Acestia mai sugereaza ca nasterea este la fel de traumatizanta ca multe sporturi de anduranta.

Dar alergatorii merg la linia de start bine odihniti, pe cand femeile intra in sale de nastere, deja epuizate.

"Ne aflam aproape de sfarsitul sarcinii. Aceste ultimele saptamani si luni sunt obositoare. Incepe cursa epuizata, la fel ca alergatorii cand simt ca se apropie de finish," a declarat Holly Dunsworth, profesor de antropologie la Universitatea din Rhode Island, pentru BBC.

Pentru a se energiza, "mamele ar trebui sa fie mereu hidratate si sa se asigure ca primesc suficient fier si proteine", spune Diana Spalding, o moasa, asistent medical pediatru si editor de educatie digitala la Motherly.

Cand un alergator se raneste, el este ajutat. Mamele, de multe ori, nu primesc ajutor.

Un studiu din 2015 al Universitatii din Michigan a constatat ca 25% dintre femeile care au nascut aveau "lichid in maduva osoasa pubiana sau fracturi similare cu o fractura de stres asociata sportului". Doua treimi dintre femei aveau leziuni similare cu intinderea musculara severa. Cercetarea sugereaza ca pana la 15% dintre mame sufera leziuni pelvine care nu se vindeca si, pur si simplu, raman cu ele.

Potrivit lui Janis Miller, autorul principal al studiului, atunci cand un atlet este afectat de una dintre aceste leziuni, acesta ajunge la spital pentru a face un RMN. Atunci cand o femeie care a nascut are aceeasi problema, adesea ramane nediagnosticata. Asta le lasa confuze si ingrijorate de simptome, iar problemele fizice necontrolate pot pune o presiune asupra sanatatii mintale a mamei.

"Avem acest obicei de a spune femeilor: "Ei bine, aveti sase saptamani postpartum si nu mai e nevoie sa va vedem - veti fi bine". Dar nu toate femeile se simt bine dupa sase saptamani si nici nu sunt pregatite sa se intoarca la lucru si nu sunt nebune", a declarat Miller.

Stiinta arata ca nasterea poate fi atat de dura pentru un corp ca si cum ai alerga la un maraton si poate duce chiar la rani similare. Dar chiar si atunci cand leziunile nu sunt un factor, dovezile anecdotice sugereaza ca nasterea este mai dificila decat alergarea unui maraton.

Amber Miller a alergat un maraton de sase ore si apoi a nascut tot in aceeasi zi. "Sa nasti este cu siguranta mai greu decat sa alergi un maraton," a declarat Miller pentru The Guardian.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nastere Nastere naturala

Articole recomandate

Citeste si despre