Fetele provoaca mamelor mai putina durere la nastere decat baietii

/ / Modificat: 2018-10-29
Fetele provoaca mamelor mai putina durere la nastere decat baietii

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Granada au demonstrat pentru prima data in lume ca exista o asociere intre sexul nou-nascutului si capacitatea sa de a face fata stresului oxidativ si inflamatiilor la nastere.

Potrivit unui studiu publicat in prestigiosul jurnal Pediatric Research, de grupul Nature si condus de cercetatori de la UGR si Spitalul San Cecilio din Granada, fetele raspund mai bine la stresul de la nastere decat baietii.

Studiul a aratat stiintific ca fetele nou-nascute au o mai mare aparare antioxidanta si leziuni mai putin oxidante in membranele celulare decat baietii. Cu alte cuvinte: ele raspund mai bine la stres decat ei.

Pentru a efectua aceasta cercetare, oamenii de stiinta au lucrat cu un esantion de 56 de femei insarcinate, sanatoase. 27 dintre acestea au nascut baieti, iar 29 au adus pe lume fetite la Spitalul Clinic din Granada.

Nasterea fetitelor este mai putin dureroasa

Studiul a aratat un lucru curios. Mamele care nasc fete au o aparare antioxidanta mai mare a organismului si o mai mica deteriorare a principalelor biomolecule, in comparatie cu mamele care dau nastere baietilor.

Cu alte cuvinte: nasterea unei fete este mai putin agresiva pentru mama, decat cea a unui baiat.

Pana in prezent nu au existat studii de acest tip in literatura stiintifica. Pana acum s-a evaluat stresul oxidativ si inflamatia la adulti.

Prin urmare, este primul studiu care cerceteaza stresul indus la mame si copiii lor in stadiul perinatal, dezvaluind cum nou-nascutii se pot confrunta cu agresiunile oxidative dupa nastere..

Demitizati teoria "sexului slab"

Fetitele nou-nascute si mamele acestora au o rezistenta mai mare la nastere, decat baietii si mamele lor.

Cercetatorii principali ai acestei lucrari, Julio José Ochoa Herrera și Javier Díaz Castro, de la Departamentul de Fiziologie al UGR, explica: "acest lucru deschide un domeniu de cercetare interesant care se concentreaza pe sexul nou-nascutului ca factor de risc pentru mai multe modificari functionale, cu repercusiuni importante asupra vietii si dezvoltarii patologiilor in viitoarea lor viata."

Dupa nastere, cercetatorii au obtinut probe de sange din vena si din cordonul ombilical ale nou nascutului si au fost prelucrate pentru analiza stresului oxidativ si inflamatiile.

Fetele au rezistenta mai mare la stresul oxidativ

Rezultatele obtinute au aratat ca fetele fac fata mai bine stresului oxidativ si inflamatiilor, deoarece au mai multe sisteme enzimatice mature la momentul nașterii. Acestea limiteaza leziunea celulelor si imbunatateste metabolismul lor celular. Prin urmare, sexul nou-nascutului influenteaza dezvoltarea patologiilor viitoare.

"Sexul nou-nascutului influenteaza nu numai procesul nasterii, ci si modul in care bebelusii fac fata mediului foarte toxic din afara uterului, dar este si un factor de conditionare fata de multiplele modificari functionale pe care le suporta mama dupa nastere, cat si nou-nascutii in restul vietii," spun cercetatorii.

Ce este stresul oxidativ

Stresul oxidativ este cauzat de un dezechilibru intre productia de oxigen reactiv si capacitatea sistemului biologic de a detoxifia cu rapiditate reactivii intermediari sau de a repara cu usurinta prejudiciile rezultate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nastere Baieti Fetite

Articole recomandate

Citeste si despre