Miturile dupa nastere. Cand devin periculoase pentru mama

/ / Modificat: 2018-10-15
Miturile dupa nastere. Cand devin periculoase pentru mama

Adesea, imediat ce pararasesc maternitatea, proaspetele mamici sunt intampinate de mame, de soacre, de matusi „dotate” cu o serie de sfaturi „din popor”, de la care acestea „ar fi bine sa nu se abata, spre binele copilului”.

Mama-copil

In aceasta categorie intra "Daca scoti bebelusul din casa, ai grija sa nu te prinda asfintitul soarelui afara!", "Nu lasa rufele copilului la uscat peste noapte!", "Tine bebelusul infasat, altfel va avea picioare strambe!" si cate si mai cate astfel de "povete", care coplesesc prin numarul lor, dar si prin impact proaspata mamica, si asa impovarata de grija pentru bebelus, dar si de schimbarile prin care trece. Lamuriri despre aceste mituri si efectul lor ne-a oferit psihologul Keren Rosner (https://www.facebook.com/profile.php?id=100012605285185). 

Cum apar aceste mituri dupa nastere? 

Situatiile speciale de viata ne fac sa invocam, sa simtim, sa dorim miracolele si miturile sa se intample, chiar daca nu credem cu certitudine in ele.  

Acestea au aparut generate de fricile legate de ingrijirea si viata copilului, din nevoia de a proteja copilul de orice situatie incerta, nepravazuta, din grija si dorinta de a fi un copil bine, sanatos, special. 

Adultii sunt responsabili de tot ceea ce i se intampla copilului si, de multe ori, din preventie sau cand se simt neputinciosi, atrag fortele supranaturale care sa intervina miraculos. Mamele sunt tematoare, nesigure, nestiutoare, mai ales la primul copil, iar aceste mituri (povete mascate in mister) linistesc mama, o ajuta sa aiba niste repere cum sa ingrijeasca copilul. 

Multe sfaturi au fost "ambalate" in aceste mituri care invoca puterea magica. Multe au fost in trecut sfaturi practice, repere, interdictii si indicatii care necesita efort si repetitivitate. 

Mama este solicitata si obosita in perioada de dupa nastere si au tendinta sa evite, sa uite unele lucruri care sunt mult mai bine primite, interiorizate mai rapid, acceptate responsabil daca primesc aceasta aura mistica. Persoanele din jur sesizeaza usor abaterile de la aceste obiceiuri generale, care fac sa fie corectate imediat. 

Aceste "trebuie sa" sau "asa se face" nu sunt insotite de explicatii, ci sunt ca un dat de care, daca nu tii cont, apar consecinte grave. Pana la urma se inlocuieste o frica cu alta. Frica sa nu pateasca copilul ceva rau este inlocuita cu frica sa nu piarda protectie supranaturala, daca nu urmeaza aceste reguli nescrise. 

Multe prescriptii sunt bizare si fara sens, insa ele initial au avut un rol de educatie, igiena si sanatate. Pentru ca in zilele noastre, nu se mai potrivesc, sunt uzate, fiecare generatie sau zona geografica au adaugat comportamente noi sau au fost modificate cele vechi pana la un mod de manifestare hilar, cu cat mai fara sens, cu atat puternic efectul. 

Ce impact au miturile asupra mamelor?

Am intalnit multe mamici agasate de diverse sfaturi date de persoane „initiate” in aceste practici. Parte dintre ele, chiar daca nu credeau, nu erau dispuse sa renunte. Impactul acestor cerinte mistice este ambivalent: mamica doreste sa nu pericliteze binele copilului si pentru acest lucru ar face orice (chiar sa se indoiasca de propriile convingeri) sa nu influenteze negativ viata copilului chiar facand lucruri in care nu crede, care i se par fara rost. Pe de alta parte, intelege absurditatea unor superstitii care nu au legatura cu contemporaneitatea. 

De exemplu, daca mai demult, femeia isi tragea copilul de maini si picioare ca sa creasca, astazi, ea stie ca masajul copilului este indicat si sanatos. 

Copil-masaj

Daca mai demult i se interzicea sa lasa lucrurile copilului la uscat peste noapte, astazi, ea stie ca expunerea indelungata a hainelor afara nu este igienica. 

Acoperirea cu batista ca sa nu fie deocheat, de fapt il protejeaza de microbii si bacteriile adultilor sau din mediu, cand este foarte mic etc. 

Este obositor si uneori o povara sa fie atenta la toate aceste comportamente cu rol protectiv. Ele sporesc vulnerabilitatea mamei, fiind excesiv de atenta sa nu incalce aceste percepte, si de multe ori se simte vinovata daca se abate de la ele. 

Este usor daca se ceva se intampla copilului sa se blameze si sa gaseasca raspunsul ca nu a indeplinit aceste sarcini de protectie si prevenire (cand nu are alta explicatie). 

Grav este cand persoanele din jurul mamei vin cu diferite sfaturi, contradictorii uneori, iar mama nu stie cum sa procedeze fiind confuza si speriata, nestiind cum sa discearna care procedeu este cel care ii va aduce beneficiul cel mai sigur. 

Desigur ca aceste mituri au farmecul si amuzamentul lor, au beneficiul de a calma ingrijorarile mamei. In  cazul proaspetelor mame, conduse de dorinta de bine pentru propriii copii, ratiunea nu mai are prioritate intotdeauna.

Ce pot face proaspetele mamici?

Este indicat astazi, cand mamicile au acces la informatie prin literatura de specialitate si cand specialistii pediatri, psihologi urmaresc evolutia copilului sa se debaraseze de astfel de credinte irationale, gesturi si comportamente care nu mai au justificare practica. Sunt doar un sir de reguli fara rost care incarca programul mamei, suplimenteaza anxietatea, provoaca sentimentul vinovatiei.

Specialistii, cartile de profil sunt cele care ar fi bine sa conduca principiile de dezvoltare ale copilului, chiar daca exista principii religioase, acestea nu sunt compatibile cu credintele in superstitii. 

Nevoia de interventie divina, supranatural este invocata cand stiinta sau putinta ating limitele umane, cand persoana in cauza se simte amenintata sau in primejdia de a atrage prin ‚a face sau a nu face ceva” consecinte negative. 

Asa este, traim permanent cu aceasta posibilitate de a alege, care poate genera consecinte negative, insa nu este sanatos sa privim astfel realitatea si viata. Este de dorit ca mamicile sa invete sa aiba incredere in sine si in instinctul matern. Specialistii sunt cei care pot ghida cel mai sanatos si echilbrat viata mamei si a copilului. 

Daca considerati ca anumite ritualuri, obiceiiuri sunt necorespunzatoare convingerilor dumneavoastra, parasiti-le fara regret, fara vinovatie, debarasati-va de ele!

O sa despovarati de niste griji suplimentare care nu sunt actuale spiritului vemii. Au fost depasite pentru ca nu mai este vorba de a invata sa faci ceva de frica, ci este constientizarea responsabila a rolului de mama. Binele copilului sta in atentia, grija, preocuparea, dispozitia placuta a mamei, in conformitate cu nevoile prezente ale copilului. 

Fiecare mama spera, doreste si contribuie la binele copilului, fiind prezenta in viata copilului, oferindu-i incredere, dragoste si sustinere in nevoile reale ale copilului. 

Aceste mituri, ritualuri de garantie a binelului si de sporirea gradului "am facut-o si p’asta, sunt o mama buna" nu aduc niciun beneficiu concret, doar iluzia protectiei viitoare. 

Keren Rosner, psiholog 

Mituri dupa nastere, intalnite in popor

  • Tine bebelusul infasat, altfel va avea picioarele strambe.
  • Nu scoate bebelusul afara inainte de botez.
  • Trebuie sa acoperi fata bebelusului cu batista cand iesi cu el afara. 
  • Daca iesi cu bebelusul din casa, ai grija sa nu te prinda asfintitul afara.
  • Nu lasa pe sarma noaptea hainele bebelusului.
  • Lasa bebelusul sa planga, ca se dezvolta vocea si plamanii
  • Nu taia unghiile bebelusului cu foarfeca pana la 1 an, ca se face hot! Pana la 1 an, unghiile trebuie roase de mama!
  • Tine copilul in scutece de panza pana la botez.
  • Scoate de cap bebelusul  din cadita.
  • Sa nu cosi hainele copilului, ca ii cosi limba si n-o sa mai vorbeasca!
  • Sa nu pui copilul sa se vada in oglinda pentru ca o sa vorbeasca foarte tarziu.
  • Ai grija sa aiba copilul mereu ceva rosu pe el sa nu se deoache.
  • Pana la botez, copilul nu are voie sa aiba vizitatori, in caz contrar ii vor aparea bubite pe fata.
  • Trage bebelusul de maini si piciare in fiecare zi ca sa il ajuti sa creasca.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mituri Mituri copilarie

Articole recomandate

Citeste si despre