Hai sa vorbim despre sex: Dupa nastere!

/ / Modificat: 2017-07-20
Hai sa vorbim despre sex: Dupa nastere!

Cu un nou-nascut de care trebuie sa ai grija in permanenta, sexul poate parea o amintire departata. In primele sase saptamani de dupa delivrenta, te simti epuizata si irascibila si suprasolicitata. Daca ai avut rupturi perineale sau cusaturi de la epiziotomie, s-ar putea sa crezi ca nu vei mai vrea sa faci sex vreodata.

Incearca sa nu te ingrijorezi prea mult si sa-ti acorzi o pauza. Faptul ca tu citesti acest articol este un indiciu bun ca undeva in interiorul tau mai exista dorinta de face dragoste din nou. Dar nu este nicio graba de a face sex pana cand nu te simti pregatita. Fii sigura ca tu si partenerul tau veti fi gata de actiune din nou curand.

Cum pot sa impiedic ca libidoul meu scazut sa-mi distruga relatia? 

Perioada postpartum, inainte ca tu sa incepi sa faci sex din nou, este o perioada propice dezvoltarii comunicarii dintre parteneri. Pe masura ce va acomodati cu noul membru al familiei, veti simti nevoia de a va reinnoi relatia proprie. Aceasta inseamna sa vorbesti despre nevoile tale si sa le asculti pe cele ale partenerului.

Cand este normal sa faci sex dupa ce ai nascut?

Conform unui studiu recent sponsorizat de Institutul American de Sanatate Mentala, 90 % din cupluri fac sex in primul an de la nasterea copilului. Dar nu lasa ca aceste statistici sa te alarmeze! In medie, cuplurile au relatii sexuale cam la sapte saptamani dupa nasterea copilului. Femeile care au facut cezariana au contact sexual putin mai repede decat femeile care au nascut pe cale vaginala.

Vreau  afectiune, dar nu sex. Este ceva in neregula cu mine?

Nu este nimic in neregula cu tine. Multe femei simt la fel. O femeie vrea sa stie ca partenerul ei este atras de ea si in dormitor si in afara lui, in aceeasi masura. Un mod de a-ti incuraja partenerul sa fie mai afectuos cu tine este de a  consolida obiceiurile care iti fac placere, spunand lucruri ca, "Imi place cand ma mangai pe par." Sau  "Cand ne tinem de mana si ne sarutam in timp ce privim la televizor, imi dau seama ca ma iubesti chiar daca nu sunt inca pregatita sa fac sex." Ai putea sa ceri un masaj nonsexual sau masaj in talpi. Partenerul tau ar trebui sa stie ca tu apreciezi atingerea lui si in afara momentelor cand faceti dragoste, si ca un sarut pe gat timp ce ai grija de bebelusul tau iti da fiori pe sira spinarii (in sensul bun). 

Putem eu si partenerul meu sa ne atingem erotic desi nu sunt pregatita pentru contact sexual?

Da! Acum este momentul potrivit pentru a reexplora sexul manual. Gandeste-te la momentele din trecut cand "faceai orice" in afara de penetrare. Era excitant atunci, si poate fi la fel de distractiv din nou. Atingerile intime intre parteneri ii dau mamei timp sa se vindece dupa nastere si orgasmul obtinut din aceasta stimulare o va ajuta sa se simta din nou vie din punct de vedere sexual. Este un mod minunat de a te bucura de a face sex, mai mult decat sa astepti sa iti revii. 0rgasmul poate sa va dea amandoura energia in plus de care aveti nevoie pentru acele prime luni minunate din viata nou-nascutului.

Cred ca sunt gata sa fac sex, dar mi-e teama de durere. Si daca imi vor curge sanii?

Cand veti crede ca este momentul potrivit, treceti la actiune. Dar luati-o usor si incet, si pastrati-va simtul umorului. Cel mai bun moment este dupa ce ai hranit copilul si este probabil ca acesta sa doarma pentru cel putin o ora. In acest fel nu va veti simti grabiti in timp ce faceti dragoste. Folositi un lubrifiant (care se gaseste de obicei langa prezervative sau tampoane in farmacii) si acesta ar trebui sa reduca orice disconfort pe care l-ai putea avea din cauza lipsei de lubrifiere a vaginului. Dar trebuie sa-i spui partenerului tau ceea ce iti place si ce nu iti place in timpul actului sexual.

Daca alaptezi s-ar putea sa-ti faci griji ca iti vor curge sanii intr-un moment nepotrivit ceea ce este foarte posibil. In timpul climaxului, unele femei descopera ca experimenteaza lauzia (sanii lor curg sau imprastie lapte). Aceasta se intampla deoarece hormonii ce sunt prezenti in timpul orgasmului sunt prezenti de asemenea in timpul lauziei. Chiar nu ai ce sa faci decat sa razi de acest incident si sa te cureti.

Pe masura ce trece timpul, probabil nu veti mai avea aceasta problema deoarece reflexul de curgere scade pe masura ce alimentatia la san devine mai regulata. Tine-ti in apropiere un prosop si amintiti-va ca va trece si aceasta. Cu timpul, sexul probabil ca va fi la fel de satisfacator, daca nu chiar mai satisfacator decat era inainte de nasterea copilului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dupa nastere Sex cuplu Sex dupa nastere

Articole recomandate

Citeste si despre