De ce plang bebelusii la nastere si ce semnificatie are primul plans al bebelusului

/ / Modificat: 2022-07-08
De ce plang bebelusii la nastere si ce semnificatie are primul plans al bebelusului

Primul plans al unui nou-nascut este modul in care acesta isi exprima primul “gust” al vietii. Desi majoritatea bebelusilor plang imediat dupa ce se nasc, este important sa stii ca exista si bebelusi care nu plang la nastere.

Plansul bebelusului este ca un prim strigat. Acesta este pur si facut dintr-un simplu reflex. Plansul este produs de vibratia puternica a corzilor vocale atunci cand acestea primesc primul aer expulzat de plamani. Cu alte cuvinte, bebelusii plang cand respira pentru prima data.

Pe de alta parte, plansul poate fi cauzat si de stresul la care copilul este supus in timpul nasterii. Schimbarea este uriasa pentru acesta. De la mediul cald, umed si moale, din pantecul mamei, bebelusul ajunge brusc intr-un loc necunoscut, inconjurat de multi oameni, cu aer uscat si temperatura mult mai racoroasa. In plus, de cele mai multe ori bebelusul este separat de mama imediat dupa nastere.

Plansul se opreste insa in momentul in care bebelusul este asezat in bratele mamei, deoarece se simte, din nou, protejat.

Teorii despre primul plans al unui nou-nascut

Primul strigat al unui nou-nascut este un eveniment atat de important in viata unei fiinte umane, incat i-a determinat pe filosofi si psihologi sa formuleze ipoteze cu privire la originea sa.

Adler a postulat o teorie despre existenta unei forte dinamice integrale, in asa-numitul "impuls agresiv", care se exteriorizeaza deja in primul plans al nou-nascutului si in manifestarile motorii ale copilului (loviri, lupte, muscaturi...).

La randul sau, Otto Rank, un psihanalist austriac, a definit primul plans al bebelusului ca fiind o "trauma la nastere", cauzat de "pierderea paradisului pamantesc reprezentat de pantecele mamei".

Bebelusii care nu plangeau erau batuti

Inca mai exista sentimentul eronat ca daca bebelusul nu plange, nasterea nu s-a incheiat cu succes. Insa nu toti bebelusii plang la nastere si sunt perfect sanatosi.

In trecut, daca bebelusii nu plangeau la nastere, erau batuti, palmuiti pe spate, atarnati de picioare sau ciupiti. Nasterea nu era considerata reusita pana cand nu plangeau. Din fericire, astfel de practici nu mai sunt folosite in zilele noastre.

Atunci cand copilul nu plange imediat, nu inseamna ca nu este sanatos sau ca are o problema. Unii bebelusi sunt epuizati de nastere si nu mai au puterea de a plange. Daca sunt colorati, se misca si respira, nu exista niciun motiv de alarma.

De cele mai multe ori, prima respiratie a bebelusului incepe spontan, urmata de plans. Daca nu este cazul, medicii care asista la nastere vor face tot ce este necesar pentru a stimula prima respiratie, dar in niciun caz nu trebuie ca bebelusul sa fie batut.

Nu toti sugarii isi fac prima respiratie insotita de plans, ci doar de un oftat usor care indica faptul ca aerul a intrat pentru prima data in plamanii lor.

Efectele primului plans asupra copilului si mamei

Primul plans al bebelusului are efecte fiziologice si emotionale benefice atat pentru copil, cat si pentru mama. Ajuta la stimularea respiratiei voluntare a nou-nascutului si la eliminarea lichidului amniotic si a mucusului din gura, nas si caile respiratorii.

In acelasi timp, are efecte psihologice si hormonale importante asupra mamei. Cand aude primul plans al bebelusului sau, mama simte o mare bucurie, se simte linistita ca nasterea a decurs bine si este incantata de obiectivul atins.

In plus, plansul bebelusului determina mama sa inceapa sa secrete hormoni care stimuleaza productia laptelui.

In concluzie, primul plans al nou-nascutului este un raspuns la schimbarea brusca de mediu pe care o experimenteaza bebelusul in momentul in care trece din pantecele mamei in mediul extern, cand incepe sa respire prin plamani si cand circulatia sanguina ombilicala se schimba in circulatie corporala.

FOTO: pexels.com

Articole recomandate

Citeste si despre